Denizli Sanayisinin Elektrik-elektronik Atıkları Projeyle Değerlendirilecek
Denizli Organize Sanayi Bölgesi'nde (DOSB) bulunan 135 işletmenin elektrik-elektronik atıkları Denizli İl Özel İdaresi 75.
Denizli Organize Sanayi Bölgesi'nde (DOSB) bulunan 135 işletmenin elektrik-elektronik atıkları Denizli İl Özel İdaresi 75. Yıl Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nin ortak projesiyle geri dönüşümü sağlanacak.
“Elektronik Atık, Olur Bir Gün Yaratık” sloganıyla başlatılan projeyi Denizli Milli Eğitim Müdürlüğü koordine edecek. Proje çerçevesinde öğrenci ve öğretmenlerden oluşacak ekipler sanayi kuruluşlarını dolaşarak e-atıkları okulda toplayacak. Çevre Kuruluşları Dayanışma Derneği (ÇEKÜD) girişimi ile bir geri dönüşüm firması okuldan e-atıkları alacak.
Honaz İlçe Belediyesi ve DOSB Bölge Müdürlüğü sponsorluğunda yürütülecek olan proje DOSB toplantı salonunda tanıtıldı. Toplantıya Denizli Milli Eğitim Müdürü Sebahattin Akgül, Honaz Kaymakamı Turgut Gülen, Honaz İlçe Milli Eğitim Müdürü Aydın Karlıdağ, DOSB Bölge Müdürü Tanju Beştaş, Kaklık Belediye Başkanı Mehmet Gülbaş, 75. Yıl Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Müdürü İbrahim Ertan Aktaş, Çevre Kuruluşları Dayanışma Derneği (ÇEKÜD) Denizli Temsilcisi Hakan Nizamoğulları, OSB işletme temsilcileri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
DOSB Bölge Müdürü Tanju Beştaş, OSB bölgesi olarak çevreci bir anlayışın içerisinde bulunduklarını, OSB’ye bu güne kadar 150 bin fidan dikildiğini söyledi. Beştaş, “Türkiye genelinde OSB’ler arasında çevrecilik konusunda ikinci sıradayız. Teknolojinin her geçen gün gelişmesi ile birlikte e-atıklar da önemli yer edinmeye başladı. ‘Elektrik-Elektronik Atıklarının Değerlendirilmesi’ projesine destek vermekten çok mutluyuz.” dedi.
ÇEKÜD Denizli Temsilcisi Nizamoğulları da çalışmanın örnek bir proje olduğunu, diğer illerden benzeri talepler geldiğini ifade etti. Nizamoğulları, “Elektronik atıkların geri dönüştürülmesinde lisanslı firma ile çalışmaktayız. Projenin ortağı olmaktan mutluluk duyuyoruz.” diye konuştu.
Milli Eğitim Müdürü Akgül ise öğrenciler üst öğrenime hazırlanırken geleceğe de hazırlandığını anlattı. Akgül, “Bu şekildeki projeler onların bilinçli yetişmelerine katkı sağlamaktadır. Hayatın en önemli unsurlarından olan hava-su-toprak ve ateşi yerli yerinde kullanmazsak tabiat dengesini bozmuş oluruz. Üzerinde yaşadığımız dünyada bizden önce birçok topluluk ve insanlar yaşamış ve biz de bu dünyayı bizden sonraki nesillere temiz ve sağlıklı bırakmak zorundayız. Son yıllarda e-atıklar önemli bir sorun haline gelmekte. Bu güne kadar birçok kurumda, fabrikada depolarda atıl durumda idiler. Bunlar doğada atıldığı takdirde büyük zararlar vermektedir. Yeni yetişen nesillerimizde şuur oluşturması açısından güzel bir proje.” şeklinde konuştu.
OSB sınırları içerisinde işadamları ve girişimciler tarafından özel meslek liseleri kurulması halinde Milli Eğitim Bakanlığı ve Maliye Bakanlığının ortak çalışması ile burada öğrenim gören öğrencilere okudukları bölüm özelliğine göre yıllık 3 bin 500 lira ile 5 bin lira arasında devlet katkısı olacağına vurgulayan Akgül, “Ayrıca Mesleki Yeterlilik Kurumunun yaptığı çalışma hayata geçirildiğinde meslek lisesinde mezun olan öğrencilerimiz diplomaları uluslararası düzeyde geçerlilik kazanacak. Öğrencilerimiz mezun olduklarında bununla birlikte diğer ülkelerde de çalışma imkânlarına sahip olacaklar.” ifadelerini kullandı.
Protokol konuşmalarının ardından Honaz İlçe Milli Eğitim Müdürü Karlıdağ ve proje ortağı olan ÇEKÜD Denizli Temsilcisi Nizamoğulları arasından proje protokolü imzalandı. Toplantı Çevre Mühendisi Bahadır Polat’ın “E-Atık Nedir?” konulu bir sunumuyla sona erdi. Proje gereğince 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde ödül töreni yapılarak en çok atık getirerek destek olan ilk üç firmaya plaket verilecek. Projede aktif olarak çalışan öğrenci ve öğretmenlere madalya verilecek. Projeyi simgeleyecek bir e- atık ormanı oluşturulacak. CİHAN
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.