1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlandı
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü tüm yurtta çeşitli etkinliklerle kutlandı.
Hak-İş İstanbul İl Başkanlığı korteji, Gümüşsuyu Caddesi'nden "Yaşasın 1 Mayıs İşçilerin Bayramı", "Hak-İş burada 1 Mayıs kutluyor", "Yaşasın özgürlük mücadelemiz", "Hak-İş nerede özgürlük orada", "Birleşe birleşe kazanacağız" sloganları atarak Kazancı Yokuşu'na yürüdü.
Katılımcılar, 41 yıl önce hayatını kaybedenler anısına Kazancı Yokuşu'na karanfil bıraktı. Daha sonra Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenk koyan grup, saygı duruşunda bulunarak İstiklal Marşı'nı okudu.
İstanbul İl Başkanı Mustafa Şişman, burada yaptığı açıklamada, Hak-İş olarak 2007 yılında örgütlenme sürecini başlattıkları taşeron işçilerin kadro mücadelesi için sendikal örgütlülüğünü sağlamak gerektiğini ortaya koyduklarını ve taşeron şirketlerde çalışan tüm emekçilerin kadro mücadelesini fiilen başlattıklarını hatırlattı.
Bir milyona yakın taşeron emekçinin kadrolu olduğunu, geçici ve mevsimlik işçilerin çalışma sürelerinin uzatıldığını ifade eden Şişman, "Kadroya geçemeyen bütün taşeron işçilerimizin haklarını elde etmesi ve sorunlarının çözümü yolunda mücadelemize kararlılıkla devam edeceğiz. Hükümetimiz, 1 milyona yakın kamu işçisini kadroya almakla, 'Kapitalizme karşı devlet küçülmelidir.' diyenlere karşı büyük bir meydan okuma gerçekleştirmiştir." diye konuştu.
"Daha müreffeh, tam demokratik bir Türkiye için alanlardayız"
Hakları, özgürlükleri, demokrasi, insanca hayat, adil bir dünya düzeninin temeli olacak özgürlükçü, katılımcı, sivil ve demokratik yeni Türkiye için birlikte olduklarını dile getiren Şişman, sözlerine şöyle devam etti:
"OHAL'in tekrar uzatılmasının nedenlerinin ortadan kaldırılması, daha müreffeh, tam demokratik bir Türkiye, ülkemizin geleceği için alanlardayız. Sendikasızlaştırmaya, güvencesizleştirmeye, kuralsızlaştırmaya, yeni özelleştirmelere, kayıt dışı ve düşük ücretlerle çalıştırmaya, insan onuruna yakışmayan her türlü işe, her türlü davranışa 'hayır' diyoruz. İş kazalarının sona erdirilmesini, iş sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin artırılmasını, sağlıklı çalışma ortamlarının oluşturulmasını istiyoruz. Kıdem tazminatı hakkımızın güçlendirilmesini, işsizlikle daha etkin mücadele edilmesini istiyoruz."
Açıklamanın ardından katılımcılar, Taksim Meydanı'ndan ayrıldı.
SİME-SEN ve SAHİM-SEN üyeleri Cumhuriyet Anıtı'na çelenk bıraktı
Türk Silahlı Kuvvetleri, Emniyet Genel Müdürlüğü ve TBMM'de görev yapan devlet memurları tarafından kurulan Sivil Memurlar Sendikası (SİME-SEN) ile Sağlık Hizmetleri Sendikası (SAHİM-SEN) üyeleri, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü Kazancı Yokuşu'na karanfil, Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenk bırakarak kutladı.
Gümüşsuyu'nda bir araya gelen sendika üyeleri, "Memuruz haklıyız, kazanacağız", "Askere zam, memura zam", "Yaşasın 1 Mayıs" sloganları atarak Kazancı Yokuşu'na yürüdü. Buraya karanfil bırakan katılımcılar, 1 Mayıs 1977'de hayatını kaybedenleri andı.
Gruptakiler buradan Taksim Cumhuriyet Anıtı'na geçti. Anıta kırmızı beyaz karanfillerle "1 Mayıs" yazılı çelengi bırakan katılımcılar, saygı duruşunda bulunduktan sonra İstiklal Marşı'nı söyledi.
SİME-SEN İstanbul Şube Başkanı Mustafa Çelik, burada yaptığı basın açıklamasında, 1 Mayıs'ın siyasi hesaplaşma, çatışma, kavga günü olmadığını belirterek, "Bugün biz devlet memurlarının sorunlarının gündeme taşındığı ve çözümlerin bulunduğu gün olmalıdır. Bunun aksini yapanlar, çalışanlara ve çalışanların kurmuş olduğu sendikal örgütlenmeye en büyük darbeyi vuranlardır." şeklinde konuştu.
Türk-İş üyelerinden Kazancı Yokuşu'nda anma
Türk-İş üyesi bir grup, ellerinde kurum flamaları ve 1 Mayıs için hazırlanan çelenkle sloganlar atarak Gümüşsuyu'ndan Taksim Meydanı'na yürüdü.
Daha sonra Kazancı Yokuşu'na karanfil bırakan grup, saygı duruşunda bulunarak 1 Mayıs 1977'de hayatını kaybedenleri andı.
Burada kısa bir açıklama yapan Türk-İş Genel Teşkilatlandırma Sekreteri ve KOOP-İş Genel Başkanı Eyüp Alemdar, katliamın üzerinden 41 yıl geçtiğini ama hayatını kaybedenlerin unutulmadığını söyledi.
İstanbul'da 1 Mayıs kutlamalarının adresi Maltepe
İstanbul'daki 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarının adresi Maltepe Sahil Etkinlik Alanı'nda, konuşmaların ardından şiirler okundu, şarkılar söylendi.
Maltepe Sahil Etkinlik Alanı'nda düzenlenen etkinlikte konuşan DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, mayısın emek, mücadele, dayanışma anlamına geldiğini belirterek, "O nedenle 1 Mayıs Kemal Türkler'dir, Abdullah Baştürk'tür. 1977'de, 1989'da, 1996'da yitirdiğimiz canlarımızdır. 1 Mayıs, Gezi'de, haziran isyanında toprağa verdiğimiz evlatlarımızdır, 1 Mayıs meydandır, 1 Mayıs Taksim'dir." dedi.
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni eleştiren Çerkezoğlu, "Bu 1 Mayıs, emekle yoğrulmuş umutlu bir başlangıcın işaret fişeği olmuştur. Bu meydandaki ve Türkiye'nin her yanındaki tablo, 24 Haziran'a kadar, 24 Haziran günü ve elbetteki 24 Haziran'dan sonra da devam edecek bir mücadelenin, emeğin değerleriyle örgütlemenin fotoğrafıdır, onun iddiasıdır." diye konuştu.
Taşeron işçilerin kadroya geçme yöntemini eleştiren Çerkezoğlu, bu süreçte birçok işçinin ayrımcılığa uğradığını, işsiz kaldığını savundu.
Arzu Çerkezoğlu, OHAL'i eleştirerek, işçi ve emekçilerin ülkenin gerçek sahipleri olduklarını, çoğunluğu temsil ettiklerini söyledi.
Bozgeyik'in konuşması
KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, Taksim'de 1 Mayıs kutlamasına bu yıl da OHAL'in gerekçe gösterilerek izin verilmemesini kınadı.
Son 2 yıldır 1 Mayıs'ı OHAL şartlarında kutlamaya çalıştıklarını, birçok ilde bildiri dağıtmalarına engel olunduğunu, sloganlarına sınır getirildiğini savunan Bozgeyik, toplu sözleşme, örgütlenme ve siyaset yapma haklarının yok sayılmasına, grev haklarının OHAL gerekçesiyle idari işlemlerle ortadan kaldırılmasına izin vermeyeceklerini söyledi.
Bozgeyik, 24 Haziran'da yapılacak seçimin gelecek on yılları belirleyecek nitelik ve önemde olduğunu ifade ederek, "Bu nedenle 24 Haziran'a kadar artık her günümüz 1 Mayıs'tır." dedi.
Çeşitli halklara ve kültürlere beşiklik yapan bu toprakların, kutuplaşmaya, milliyetçiliğe, linç kültürüne, savaş politikalarına ve gericiliğe geçit vermeyeceğini anlatan Bozgeyik, iş güvencesi ve kıdem tazminatına dokunulmasına, ek ödemelerin maaşlara yansıtılmamasına, artan vergi dilimlerine, kadına yönelik şiddete, çocuklara yönelik taciz ve istismara karşı mücadelelerini sürdüreceklerini kaydetti.
Mehmet Bozgeyik, kadınları toplumsal yaşamdan dışlayan, daha ucuza ve güvencesiz çalıştırmaya iten sözleşme politikalarına karşı mücadelelerini artıracaklarını ifade etti.
Koramaz ve Tükel'in konuşması
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, katılımcıların bayramını kutlayarak, 1 Mayıs'ın işçilerin mücadele ve dayanışma günü olduğuna işaret etti.
Türkiye'nin tarihi eşikte olduğunu ifade eden Koramaz, 24 Haziran seçimlerinde bir arada olmak, birlikte durmak gibi görev ve sorumlulukları olduğunu söyledi.
TTB Başkanı Raşit Tükel, evrensel hukuk ilkelerinin terk edildiği, demokrasiden uzaklaşıldığı bir dönemin yaşandığını ileri sürdü.
Sağlık alanında da çok sayıda hukuka aykırı uygulamalarla karşılaştıklarını savunan Tükel, 3 binin üzerinde hekimin KHK'lerle ihraç edildiğini savundu.
Esnek çalışma ve taşeronlaşmanın yaygınlaştığını kaydeden Tükel, adaletin, özgürlüğün, eşitliğin, aydınlığın egemen olması, özgür, laik, demokratik bir ülkede barış içinde yaşamak için mücadele ettiklerini söyledi.
Tükel, "İnsan sağlığına ve yaşamına zarar veren her şeyi, hekimliğin doğasına aykırı ve kabul edilemez buluyor ve hekimlik değerlerimizin bir gereği olarak barıştan ve demokrasiden yana olmaktan hiçbir koşulda vazgeçmiyoruz. Yaşasın 1 Mayıs, birlik, dayanışma ve mücadele günü." ifadelerini kullandı.
Şiirler okundu, şarkılar söylendi
Konuşmaların ardından sahneye çağrılan tiyatro oyuncuları Genco Erkal ve Rutkay Aziz, şiirler okudu. Sanatçılar Rewşan Çeliker ve Erdal Güney ise müzik dinletisi sundu.
Bu arada, konuşmalardan önce DİSK Korosu'na katılan sivil toplum kuruluşu ve sendika temsilcileri hep birlikte "enternasyonel" marşını seslendirdi.
Koroya, CHP Milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Ali Şeker, Dursun Çiçek, Didem Engin, Gülay Yedekçi ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi ile CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da katıldı.
HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve eski HDP milletvekili Rıdvan Turan'ın da yer aldığı koroda, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'a ait, "Selahattin Demirtaş aramızda" yazılı bir fotoğraf da tutuldu.
Seyyar satıcılarda 1 Mayıs bereketi
Maltepe'deki miting alanında güneşli havanın tadını çıkaran vatandaşlar sayesinde seyyar satıcıların da yüzü güldü.
Maltepe'ye gitmek isteyen vatandaşlar, İstanbul'un ilçelerinde belirlenen noktalarda sabah saatlerinde toplandı. Ellerinde çeşitli pankart ve flamalar taşıyan, sloganlar atan katılımcılar, etkinliğin düzenleneceği alanın girişinde, bir süre oturarak güneşli havanın keyfini çıkardı.
Sahil yolunda ve parklarda oturan katılımcılar, birbirleriyle sohbet ederken, su, simit, erik, sandviç, balık-ekmek, mısır ve köfte-ekmek satan seyyar satıcıların da yüzünü güldürdü.
1 Mayıs kutlamalarına aileleriyle katılan bazı çocuklar da yanlarında getirdikleri futbol topu ve balonlarla oynadı.
İstanbul genelinde 77 kişi gözaltına alındı!
İstanbul'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde çeşitli nedenlerle 77 kişi gözaltına alınırken, Beyoğlu'nda el yapımı patlayıcı bulundu.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri, kent genelinde çeşitli nedenlerle 77 kişiyi gözaltına aldı.
Polis, Beşiktaş Meydanı'nda toplanarak slogan atan gruplar ile Şişli ve Beyoğlu'ndan toplantı ve gösteri yürüyüşlerine izin verilmeyen Taksim Meydanı'na gitmek isteyen kişilere, dağılmaları uyarısında bulundu. Uyarıyı dikkate almayan gruplara müdahale eden polisler, 71 kişiyi gözaltına aldı. Ayrıca Maltepe Sahil Miting Alanı'ndaki kutlamalar sırasında görevli memura mukavemette bulunan 6 kişi gözaltına alındı.
Beyoğlu Piyalepaşa'da ihbar üzerine arama yapan ekipler, çalıların arasında fitil ateşlemeli, parça tesirli, basınç etkili el yapımı patlayıcı buldu.
Gözaltına alınanlar otobüslerle emniyete götürüldü.
Ankara'da 1 Mayıs etkinliği
Başkentte 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Anadolu Meydanı'nda etkinlik düzenlendi.
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutlamak isteyen sendika ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının üyeleri, farklı güzergahları kullanarak Anadolu Meydanı'nda bir araya geldi.
Alanın girişlerinde oluşturulan arama noktalarında sıkı güvenlik tedbirleri uygulandı.
İş kazalarında hayatlarını kaybedenler için saygı duruşu ile başlayan etkinlikte, çeşitli pankartlar taşıyan katılımcılar, "Güvenceli iş, güvenli gelecek istiyoruz" sloganları attı.
Kutlamalara katılan vatandaşlar, çeşitli grupların çaldığı müzik eşliğinde dans etti.
Etkinlikte konuşan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ankara Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün, bugün dünyanın tüm meydanlarında işçi ve emekçilerin, ekmek, eşitlik ve adalet diye haykırdıklarını belirterek, "Emperyalizme karşı, kapitalizme karşı yürüyorlar. Sınıfsız, sömürüsüz, savaşsız bir dünya için, güzel bir dünya için yürüyorlar. Onlara buradan selam olsun." dedi.
İzmirliler 1 Mayıs'ı Gündoğdu Meydanı'nda kutladı
İzmir'de, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü çeşitli etkinliklerle kutlandı.
DİSK, KESK, Türk-İş'e bağlı sendika üyeleri, çeşitli partiler ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinden oluşan gruplar, Basmane ve Cumhuriyet meydanları ile Alsancak'taki Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde toplandı.
Sloganlar atarak, ellerinde pankartlarla kortejler halinde Gündoğdu Meydanı'na gelen gruplar, polisin iki noktada kurduğu arama noktalarından geçerek alana girdi.
Türk-İş 3. Bölge Temsilcisi Süleyman Yıldırım, 1 Mayıs Tertip Komitesi adına günün önemine ilişkin konuşma yaptı.
Etkinlikte konser düzenlendi, katılımcılar halay eşliğinde seslendirilen parçalara eşlik etti.
Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı ve yaklaşık 4 bin polisin görev yaptığı etkinlikte, denizden ve havadan da denetim gerçekleştirildi.
Kutlama programının ardından gruplar olaysız dağıldı.
AA
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.