1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. '15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü' dolayısıyla dış temsilciliklerde anma törenleri yapıldı
'15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü' dolayısıyla dış temsilciliklerde anma törenleri yapıldı

'15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü' dolayısıyla dış temsilciliklerde anma törenleri yapıldı

Türkiye'nin dış temsilciliklerinde, "15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü" dolayısıyla etkinlikler düzenlendi.

A+A-

Türkiye'nin Tokyo Büyükelçiliğinin ev sahipliğinde "15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü" etkinliği düzenlendi.

Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı Tokyo Camisi ve Kültür merkezi yerleşkesindeki Ertuğrul Salonu'ndaki programa, Türk kamu ve sivil toplum temsilcileri katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programda, Büyükelçilik Sosyal İşler Müşaviri ve Tokyo Camisi eski İmam Hatibi Raşit Alas, Kur'an-ı Kerim okudu.

Türkiye'nin Tokyo Büyükelçisi Korkut Güngen konuşmasında 15 Temmuz'u, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine karşı "milletin tek yürek halinde cevabı" olarak niteledi.

Türk vatandaşlarının, her seçim döneminde sandıkta "dünyada eşine az rastlanan bir katılım" sergilediğini kaydeden Güngen, vatandaşların, "demokrasiye yönelik ihtimamını, 15 Temmuz gecesi canlarını, tank ve mermilere siper ederek kanıtladıklarını" söyledi.

Darbe girişiminin FETÖ tarafından organize edildiğinin "örgüt içerisinden kişilerin ifadeleriyle ortaya çıkarıldığını" kaydeden Güngen, "buna karşın aklını, iradesini ve vicdanını böyle bir şebekeye kaptıran birçok şahsın bu yalın gerçeği halen kabullenemediği de görülmekte" dedi.

"Japonya'da da mevcudiyeti bulunmakta"

Güngen, "FETÖ terör şebekesinin" evrensel değerleri kendi amaçları için kullanan "çıkarcı ve yozlaşmış unsurlarının" fırsat buldukları ülkeler için ciddi bir tehlike arz etmeye devam ettiğini sözlerine ekledi.

"FETÖ iltisaklı okul, dernek ve şirketlerin maalesef Japonya'da da mevcudiyeti bulunmakta" diyen Güngen, bu kuruluşların yol açabileceği tahribat hakkında Japon makamlarına uyarılarda bulunduklarını söyledi.

Güngen, "milletimiz bu mücadelenin ana gücü ve teminatıdır, 15 Temmuz'u ve demokrasimize sahip çıkan milletin zaferini unutmayacağız ve unutturmayacağız" diye konuştu.

Fotoğraf sergisinin açıldığı etkinlikte davetliler, 15 Temmuz sürecinin kahramanları, şehit yakınları ve gazilerin anlatımıyla, kamera kayıtlarıyla gösterildiği "Direniş" belgeselini izledi.

Azerbaycan'da 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü konferansı düzenlendi

Azerbaycan Devlet İktisat Üniversitesi Türk Dünyası İktisat Fakültesinde düzenlenen etkinliğe Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Cahit Bağcı, Büyükelçilik müşavirleri, Bakü'deki Türk kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, Azerbaycanlı devlet yetkilileri ve davetliler katıldı.

Bakü Büyükelçiliği İçişleri Müşaviri Tuğgeneral İlhan Şen'in moderatörlüğünde yapılan etkinlik, şehitler için saygı duruşuyla başladı.

İstiklal Marşı ve Azerbaycan Milli Marşı'nın okunduğu etkinlikte konuşan Büyükelçi Bağcı, kahraman şehitleri rahmet ve minnetle andığını söyledi.

Bağcı, FETÖ'nün temeli 1960'lı yıllara dayanan, Türkiye'yi içerden kontrol etmeye ve yönetmeye yönelik misyon yüklenen karmaşık ilişkilerin bulunduğu kripto bir örgütlenme olduğunu belirtti.

Hain darbe girişiminin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM ve siyasi partilerin kararlı duruşları, Türk milletinin çelik iradesi ve vatansever yüreği sayesinde, iman dolu göğüslerde etkisiz hale getirildiğini vurgulayan Bağcı, şunları kaydetti:

"15 Temmuz Yüce Allah'ın yüreklerimizden korkuyu aldığı, vatan haini darbecilere, namlulara ve tanklara karşı cesaretle karşı koyduğumuz gecedir. 15 Temmuz gecesi ülkemizin karşı karşıya kaldığı FETÖ'nün hain darbe girişimi engellenmiş, devletimizin içine yuvalanmış hainler ve onların sivil ayakları tespit edilerek bağımsız Türk yargısına teslim edilmişlerdir. Kripto bir yapılanma olan FETÖ'yle ve işbirlikçileriyle mücadelemiz dünyanın dört bir yanında kesintisiz şekilde sürdürülmektedir. Gerek ülkemiz ve devletimiz içinde yuvalanmış gerek yurt dışında faaliyetlerini ve ihanetlerini artırarak sürdüren FETÖ'ye karşı yürütülen mücadele kuşkusuz uzun solukludur. Ülkemizin bu sıkıntılı süreçten çıkartılması için yürüttüğümüz mücadeleyi hep birlikte cesaretle, dirayetle, ferasetle, azim ve kararlılıkla sürdürdük ve sürdüreceğiz."

Bağcı, zamanında bölücü terör örgütleri PKK ve DHKP-C'ye kucak açan ülkelerin 15 Temmuz sonrası FETÖ'cülere kucak açtığını hatırlatarak, "FETÖ hala etkili olduğu ülkelerde elde ettiği gelirleri ülkemiz ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan karşıtlığı için, dezenformasyon ve lobilerle işbirliği için kullanmaktadır. Bugün Batı'da yuvalanmış ve himaye edilen tüm Türkiye düşmanları, vatan hainleri, ülkemizi 22 yıldır başarıyla yöneten Sayın Cumhurbaşkanı'mızdan kurtulmak için sözleşmişlerdir. Temel ilkeleri 'Düşmanımın düşmanı dostumdur'. Çünkü bugün Türkiye bölgesinde ve küresel düzeyde sözü dinlenen, dünyanın 3. büyük diplomatik misyon ağına sahip, G20 üyesi bir ülkedir. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın güçlü liderliğinde ülkemizin adı, bayrağımızın gölgesi, sınırlarımızın ötesinde dahi güvenin, huzurun ve umudun sembolü olmuştur. Mevcudiyetimizin bulunduğu tüm ülkelerde bayrağımızın dalgalanışı barışın ve merhametin garantisidir." dedi.

FETÖ'nün küçümsenmemesi gerektiğini vurgulayan Bağcı, "Zira, FETÖ sadece kuklası Fetullah'tan ibaret değildir. FETÖ'ye küresel bir kripto örgüt olarak bakmak zorundayız. FETÖ halen faaliyet gösterebildiği ülkelerde sahnede kalması için korunup kollanmaktadır. Arkalarındaki güçler tam anlamıyla yok olmalarını önlemektedir. Küresel emperyalizmin maşalarına, lobilerin uşaklarına, onların sevicilerine ve yandaşlarına karşı dünyanın dört bir yanında el ele vererek tek yumruk olarak mücadele edeceğiz. Görevimiz ülkemiz dışında faaliyet gösteren Türkiye düşmanlarının piyonları FETÖ'cü hainlerin sözde eğitim ve sivil toplum faaliyetleri adı altında yürüttükleri ihanet girişimlerini dostlarımızla yakın işbirliği içerisinde kalıcı şekilde bitirmektir." diye konuştu.

Azerbaycan Devlet İktisat Üniversitesi Türk Dünyası İktisat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Yüce, FETÖ'nün hain darbe teşebbüsünün Türkiye Cumhuriyeti'nin geleceğini dış güçlerin eline teslim etmeyi, Türkiye Cumhuriyeti'ni sömürgeci Batılı devletlerin işgaline zemin hazırlayacak bir kaos ortamına sürüklemeyi, devletin bütünlüğünü ve gücünü gerek ulusal gerek uluslararası arenada zayıflatmayı, pazarlık gücünü elinden almayı amaçlayan bir girişim olduğunu belirtti.

Yüce, Türk milletinin tüm varlığını ortaya koyarak canı pahasına hain darbe girişimini önlendiğini vurguladı.

Etkinlikte, Bakü Büyükelçiliği İçişleri Müşaviri 1. Sınıf Emniyet Müdürü Mustafa Çakır, FETÖ yapılanmasının tarihsel süreci, 15 Temmuz gecesi yaşananlar ve sonrasında yürütülen soruşturmalarla ilgili sunum yaptı.

Hazar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Telman Nusretoğlu da konuşmasında küresel ağa sahip FETÖ'nün ABD ve bazı Batılı ülkeler tarafından himaye edildiğini söyledi.

Nusretoğlu, FETÖ'nün diğer Türk devletleri için de tehdit oluşturduğunu, Türkiye ve Azerbaycan'ın bu yapılanma ile bundan sonra da sistematik mücadele etmesi gerektiğini vurguladı.

15 Temmuz şehitleri için dualar edilen etkinlikte, darbe gecesi yaşanan anların yer aldığı fotoğraflar da sergilendi.

KKTC'de, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü anma töreni düzenlendi

Girne kentindeki Boğaz Şehitliği'nde düzenlenen törene, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Başbakan Ünal Üstel, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Sebahattin Kılınç, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Osman Aytaç, bazı bakanlar, askeri erkan ve vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması, İstiklal Marşı'nın okunması, Türkiye ve KKTC bayraklarının göndere çekilmesiyle başlayan törende, konuşmaların ardından dualar okunarak şehit mezarlarına gül konuldu.

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, törende yaptığı konuşmada, Türkiye'de Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) tarafından gerçekleştirilen darbe girişiminin 8. yılında Boğaz Şehitliği'nde şehitleri anmak için toplandıklarını söyleyerek, sinsi terör örgütünün, ana vatan Türkiye Cumhuriyeti'nde devletin içerisine paralel bir yapıyla sızdığını vurguladı.

Türk milletinin demokrasisine ve milli iradesine karşı FETÖ'nün darbe girişimini kınayan Tatar, 15 Temmuz 2016 gecesi Türkiye'de yaşananları KKTC'de endişeyle takip ettiklerini belirterek, şunları kaydetti:

"O akşam Rumlar, 'Darbe girişimi başarılı olsaydı Girne'de bayrağımızı dalgalandırabilecektik' şeklinde açıklamalar yaparak, darbe girişiminin başarılı olması için Güney Kıbrıs'ta dualar ettiler. Millet iradesiyle egemenlik temelinde yönetilen Türkiye o süreçten daha da güçlenerek çıktı. Bu güçlenme, Türkiye ile Kuzey Kıbrıs'ın Doğu Akdeniz'de birlikte geleceğe daha emin adımlarla yürüyeceklerinin bir kanıtı oldu."

"FETÖ bir casusluk örgütüdür"

Büyükelçi Metin Feyzioğlu da konuşmasında 15 Temmuz'da Türk milletinin dünyaya kendi iradesi dışında hiçbir gücü tanımadığını gösterdiğini belirterek, FETÖ'nün ve arkasındaki "malum kuklacıların" Türkiye'yi esaret altına alma, bölme, parçalama hayallerinin 8 yıl önce bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın güçlü liderliği arkasında birleşen, tek vücut olan Türk milletinin sergilediği şanlı direnişe çarparak "paramparça" olduğunu ifade etti.

FETÖ'nün Türkiye'yi parçalamak üzere "Sevr karanlığına" götürmeyi hedeflediğini söyleyen Feyzioğlu, "Bilinmelidir ki, FETÖ yalnızca hain bir terör örgütü değildir. FETÖ aynı zamanda karanlık emelleri uğruna, sinsice çalışan bir casusluk örgütüdür." diye konuştu.

Feyzioğlu hain darbe girişiminin üzerinden 8 yıl geçtiğini anımsatarak FETÖ ile mücadelenin Türk devletinin temel önceliklerinden biri olduğunun altını çizdi.

Türkiye'de taban ve zemin kaybeden terör örgütü FETÖ'nün, yurt dışı yapılanmasının ayakta durma çırpınışları içinde olduğunu belirten Feyzioğlu, FETÖ ile mücadelenin bu dönemde önemine işaret etti.

Bulgaristan

Türkiye'nin Sofya Büyükelçiliği himayesinde ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı koordinasyonunda, 15 Temmuz hain darbe girişiminin 8. yılı dolayısıyla program gerçekleştirildi.

Etkinliğe, Türkiye'nin Sofya Büyükelçisi Mehmet Sait Uyanık, Bulgaristan Ulusal Meclisi üyeleri, Bulgaristan Müslümanları Başmüftüsü Mustafa Aliş Haci ve Bulgaristan Müslümanları Yüksek İslam Şurası Başkanı Vedat Ahmet'in yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

15 Temmuz şehitleri için saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı ile başlayan programda, şehitler için dualar okundu.

Türkiye'nin Sofya Büyükelçisi Mehmet Sait Uyanık, burada yaptığı konuşmada, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'da gerçekleştirdiği darbe girişimini anlattı.

Uyanık, "Cumhurbaşkanımızın (Recep Tayyip Erdoğan) çağrısı üzerine kahraman halkımız tek yürek olup meydanlara dökülmüş ve bu örgütün darbe girişimini durdurmuştur." ifadesini kullandı.

FETÖ'nün terör ve casusluk örgütü olduğunu, tüm toplumlar için tehlike arz ettiğini vurgulayan Uyanık, "Komşu ve müttefik ülkelerden beklentimiz, FETÖ'nün hiçbir yapılanmasına izin verilmemesidir. Bulgar dostlarımızın da FETÖ konusunda aydınlatılmaları ve bu örgüte karşı müteyakkız olmaları yönündeki gayretlerimiz sürecektir." dedi.

Büyükelçi Uyanık'ın konuşmasının ardından Bulgaristan Müslümanları Başmüftüsü Haci şehitler için dua etti.

Daha sonra etkinliğe katılan davetliler, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından hazırlanan kısa filmi izledi.

Ayrıca, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının hazırladığı, 15 Temmuz 2016 darbe girişimi sırasında yaşananların ve sonrasındaki demokrasi mitinglerinin fotoğrafları sergilendi.

Yunanistan

Türkiye’nin Atina Büyükelçiliğinde düzenlenen törene, Türkiye'nin Atina Büyükelçisi Çağatay Erciyes ev sahipliği yaptı.

Azerbaycan’ın Atina Büyükelçisi Arif Mammadov’un da katıldığı törende, elçilik ve konsolosluk çalışanları ile Türk resmi kurumlarının temsilcileri de hazır bulundu.

Tören, şehitler için bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı.

Ardından Büyükelçi Erciyes, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü'nün ülke demokrasisi için önemini vurgulayan konuşma yaptı.

Her yaştan ve gruptan insanın 15 Temmuz gecesi sokağa çıkarak hain darbe girişimcilerine karşı birlikte mücadele verdiğini vurgulayan Erciyes, "Türk milleti bir kez daha bağımsızlık ve özgürlüğünden asla vazgeçmeyeceğini dünyaya göstermiştir." dedi.

Erciyes, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) sadece Türkiye için değil, faaliyette bulunduğu tüm ülkeler için ciddi bir güvenlik tehdidi oluşturduğuna işaret ederek, "Yunanistan’ın çok sayıda FETÖ mensubunun darbe girişiminin ardından sığındığı ve bir kısmının halen burada yaşadığı ve ülkemiz aleyhinde çalışmalarını sürdürdüğü bir ülke olması sorumluluğumuzu daha da artırıyor. Bu nedenle FETÖ tehdidini her vesileyle, her düzeyde Yunan makamlarının dikkatine getiriyoruz." diye konuştu.

Yunanistan ve Türkiye arasında olumlu iklim bulunduğunu hatırlatan Erciyes, Yunanistan’dan da FETÖ, PKK ve DHKP-C gibi eli kanlı terör örgütleriyle mücadelede Türkiye ile işbirliğini artırmasını istediklerini söyledi.

Kırgızistan'da 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü programı düzenlendi

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te Atatürk Parkı'ndaki Mustafa Kemal Atatürk Anıtı'nda "15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü" programı düzenlendi.

Programa, Türkiye'nin Bişkek Büyükelçiliği mensupları, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Rektörlüğü, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanlığı Bişkek Program Koordinatörlüğü, Türk Kızılay ve Kırgız-Türk Dostluk Devlet Hastanesi yetkilileri, Kırgızistan Ahıska Türkleri Derneği yönetimi ile vatandaşlar katıldı.

Bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşan Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Doğan, bugün 15 Temmuz hain darbe girişiminin 8. yıl dönümü vesilesiyle bir ara geldiklerini söyledi.

Büyükelçi Doğan, FETÖ ile mücadelenin Türkiye hudutlarıyla sınırlı olmadığına işaret ederek, "FETÖ ile mücadelede artan ikili işbirliklerimiz sayesinde FETÖ ve destekçileri geçmişte güvenli liman olarak bildikleri yerlerde barınamıyorlar." şeklinde konuştu.

"Emperyalistlere, dış mihraklara ve onların maşalarına da Türk milleti teslim olmadı, olmayacaktır." diyen Doğan, "Silahını milletine doğrultan, milletin meclisini bombalayan, kardeşi kardeşe karşı düşürmeye çalışan, milletin varlıklarını çalarak zenginleşen ve devletin kurumlarını ele geçirmeye yeltenen FETÖ'ye geçit vermedik, bu gibi yapılanmalara gelecekte de geçit vermeyeceğiz." ifadesini kullandı.

Doğan, 8 yıl önce 15 Temmuz'da yaşanan darbe teşebbüsünün faili olan FETÖ'nün yalnızca terör örgütü olmadığını, bu ihanet şebekesinin üzerine giydiği "kült kimliği" ile casusluk faaliyetlerini gerçekleştiren ihanet yapılanması olduğunu kaydetti.

İradesini, aklını ve vicdanını hain örgüte teslim eden birçok kişinin bu hakikati halen kabullenmediğini ibretle izlediklerini aktaran Doğan, "Bundan 8 yıl önce Türk milleti, iradesini gasbetmeye çalışan FETÖ terör örgütünü ve bu örgütü himaye eden emperyalist odaklarını bertaraf etmeye başarmıştır. FETÖ'nün 15 Temmuz ihanet planı, ülkemizin ve milletimizin, kararlılık ve başarıyla yürüttüğü mücadele neticesinde, örgüt mensuplarının itiraf ve ifşaatlarıyla bir kez daha ortaya konmuştur." dedi.

"FETÖ, tüm toplumlar için tehlike arz etmektedir"

Doğan, FETÖ'nün karanlık örgüt yapısıyla ve yozlaşmış unsurlarıyla tüm toplumlar için tehlike arz ettiğini söyledi.

FETÖ'nün bulunduğu ülkelerde, siyasi, toplumsal ve ekonomik alanlara kendi gündemini gerçekleştirmek amacıyla nüfus ederek her kılığa girdiğini ifade eden Doğan, FETÖ'nün, Türkiye ve Türkiye ile dostları arasına ekilmiş bir "fitne tohumu" olduğunun altını çizdi.

Doğan, "Yurt dışındaki muhataplarımıza, FETÖ'nün gerek kendileri için gerek ülkelerimiz arasındaki ilişkilerimiz için tehlikesini, sivil toplum, sosyal dayanışma ve eğitim alanlarındaki faaliyetlerinin göstermelik ve aldatıcı olduğunu, FETÖ'nün sözde eğitim faaliyetlerini örgüte insan ve maddi kaynak sağlamak için paravan olarak kullandığını her vesilesiyle tekrarlıyoruz." ifadesini kullandı.

15 Temmuz şehitleri ve gazileri unutulmadı

Büyükelçi Doğan, "Alçak darbe girişimine direnirken şehit olan kahramanlarımıza ve terörle mücadelede hayatlarını vermiş tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyor, gazilerimizi şükranla yad ediyoruz." dedi.

Doğan, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün açtığı yolda ve gösterdiği hedefe doğru yürümeye devam edeceklerini vurguladı.

Gürcistan'da, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü programı düzenlendi

15 Temmuz hain darbe girişiminin 8'inci yılı vesilesiyle düzenlenen törene, Türkiye'nin Tiflis Büyükelçiliği Müsteşarı Kazım Kartal, büyükelçilik yetkilileri, Gürcistan'daki Türk kurumların temsilcileri ile Türk vatandaşları katıldı.

Şehitler için saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programda konuşan Kartal, 8 yıl önce 15 Temmuz'da Türkiye'de yaşananları hatırlatarak "Sekiz yıl önce bugün, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) tarafından gerçekleştirilen ve devletimizin bağımsızlığını hedef alan hain darbe girişimi, Sayın Cumhurbaşkanı'mızın liderliğinde, aziz milletimiz ve kahraman güvenlik güçlerimiz sayesinde bozguna uğratılmıştır." dedi.

Türkiye Cumhuriyeti ve halkının, FETÖ'ye karşı mücadele ederek dünyada eşi görülmemiş bir cesaretle büyük bir demokrasi zaferine imza attığını vurgulayan Kartal, şunları kaydetti:

"Türkiye Cumhuriyeti, kuruluşundan bugüne kadar çok sayıda zorlu cephede verdiği diğer haklı mücadelelerde olduğu gibi, kahramanlarının fedakarlıkları ve özverileri sayesinde bu darbe girişiminden daha da güçlenerek çıkmıştır."

Kartal, FETÖ'ye karşı mücadelenin devam edeceğini belirterek, "Bu çerçevede, FETÖ'nün yurt dışı yapılanmasıyla mücadele, büyükelçiliğimiz dahil, ülkemizin yurt dışındaki temsilciliklerinin en önemli gündem maddelerinden biridir. Bu yönde uzun soluklu mücadelemiz kararlılıkla sürdürülecektir." ifadelerini kullandı.

Kartal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bilhassa yurt dışında yaşayan FETÖ mensupları, dost kılığında aramıza girmeye, gündelik hayatımızın her alanında varlık göstermeye, her türlü ekonomik ve kültürel etkinliğimize sızmaya gayret göstermektedirler. FETÖ destekçileri, bu yolla kendilerini aklamaya, prestijlerini artırmaya ve hatta örgütün kirli emellerinde istifade edilmek üzere istihbarat toplamaya çalışmaktadırlar. Bu örgütün istihbaratçı bir akıl ile denediği her türlü hileye karşı her daim uyanık olmalıyız."

Kartal konuşmasında, 15 Temmuz şehitleriyle beraber Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, silah arkadaşlarını, vatan için canını feda eden tüm şehitleri rahmetle andıklarını ifade etti.

15 Temmuz 2016 gecesi yaşananların aktarıldığı kısa filmin gösterildiği törende, şehitler için dua edildi.

Törende, FETÖ yapılanmasıyla ilgili sunum yapıldı.

Kazakistan'da 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla anma töreni düzenlendi

Kazakistan'ın başkenti Astana'da 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla anma töreni düzenlendi.

Türkiye'nin Astana Büyükelçiliğinde gerçekleştirilen törene Büyükelçi Kapucu’nun yanı sıra Kazakistan Savunma Bakanlığı başta olmak üzere çeşitli Kazak devlet kurumlarından yetkililer, Astana'daki diplomatik misyonların ve Türk kurumlarının temsilcileri ile basın mensupları katıldı.

Tören, 15 Temmuz şehitlerinin anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. İki ülkenin milli marşlarının çalınmasının ardından 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin film gösterildi. Şehitler için Kur'an-ı Kerim okundu, dua edildi.

Büyükelçi Kapucu, törende yaptığı konuşmada, 15 Temmuz 2016'da Türkiye'de gerçekleştirilmeye çalışılan hain darbe girişimine engel olmak için o gece halkın verdiği demokrasi mücadelesini bir kez daha hatırlamak, bu mücadelede hayatını feda eden şehitleri ve yaralanan gazileri minnetle anmak amacıyla toplandıklarını söyledi.

FETÖ'nün ordu içine sızdırılmış mensuplarının Silahlı Kuvvetlerin emir komuta zinciri dışına çıkılması suretiyle gerçekleştirdikleri 15 Temmuz hain darbe girişiminin üzerinden 8 yıl geçtiğini hatırlatan Kapucu, "Bu vesileyle aziz şehitlerimizi, kahraman gazilerimizi şükran, minnet ve saygıyla anıyorum." dedi.

Kapucu, yurt içinde ve yurt dışında FETÖ terör örgütüyle mücadelenin Türkiye'nin temel önceliklerinden biri olduğuna dikkati çekerek, "Karşı karşıya bulunduğumuz olağanüstü güvenlik sınamalarına rağmen yurt içindeki mücadelemiz hukukun üstünlüğü, temel hak ve özgürlüklerin korunması prensipleri temelinde yürütülmüştür." diye konuştu.

Bu süreçte FETÖ'nün yurt içindeki yapısının giderek zayıflamasıyla yurt dışı faaliyetlerine ağırlık vermeye başladığını aktaran Kapucu, "Yabancı muhataplarımızla yaptığımız tüm temaslarda, FETÖ'nün faaliyet gösterdiği diğer ülkeler bakımından da güvenlik tehdidi olduğu vurgulanmaktadır. FETÖ'nün bir terör örgütü olmasının yanı sıra 'kült' niteliği haiz bir casusluk örgütü olduğu ve bulundukları her ülke için tehlike arz ettiğini bu vesileyle belirtmek istiyorum." ifadelerini kullandı.

Kapucu, birçok ülkede FETÖ'ye karşı farkındalık oluştuğuna işaret ederek, "Söz konusu ülkeler tarafından bu unsurların faaliyetlerinin yakından izlenmesi ve soruşturulması sonucunu doğurmuştur. Çeşitli ülkelerde FETÖ iltisaklı oluşumların giriştikleri gayrikanuni işlemler ortaya çıkartılmıştır." dedi.

Bugüne kadar 49 ülkede FETÖ iltisaklı okul ve dil kurslarının faaliyetlerinin kısmen ya da tamamen sonlandırılarak bunların 21'inde okulların Türkiye Maarif Vakfına devredildiğini belirten Kapucu, bunun yanı sıra 32 ülkede yeni okullar açan Türkiye Maarif Vakfının toplam 53 ülkede hizmet verdiğini sözlerine ekledi.

Kapucu, FETÖ'nün yurt dışındaki yapılanmasına yönelik çalışmaların kararlılıkla sürdürüleceğini vurgulayarak, "Kardeş Kazakistan'dan beklentimiz, yerel ve uluslararası hukuk çerçevesinde FETÖ ile daha etkin bir mücadele yürütülmesidir." ifadesini kullandı.

Gümülcine'de 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü programı düzenlendi

Gümülcine Başkonsolosluğunun ev sahipliğinde düzenlenen anma ekinliğine, Türkiye'nin Gümülcine Başkonsolosu Aykut Ünal, Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, İskeçe Seçilmiş Müftüsü Mustafa Trampa, Dostluk Eşitlik Barış (DEB) Partisi Başkanı Çiğdem Asafoğlu, Mustafçova Belediye Başkanı Ahmet Kurt, Yassıköy Belediye Başkanı Caner İmam, Kozlukebir Belediye Başkanı Erdem Hüseyin, Yeni Sol'un Türk Milletvekilleri Özgür Ferhat ve Hüseyin Zeybek, Türk azınlık kurum ve kuruluş temsilcileri ile çok sayıda soydaş katıldı.

Başkonsolosluk bahçesinde düzenlenen tören, 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında şehit düşenler anısına bir dakikalık saygı duruşu, İstiklal Marşı ve Kur'an-ı Kerim okunmasıyla başladı.

Başkonsolos Ünal, burada yaptığı konuşmada, "15 Temmuz 2016 tarihinde, Türkiye'nin temelini, demokrasisini ve irademizi hedef alan hain darbe girişimine şahit olduk. Bu girişim, şerefini ve binlerce yıllık tarihinin mirasını savunan halkın ve güvenlik güçlerinin idareyi ve ülkeyi koruyarak sergilediği mücadele ile akim bırakılmıştır. Sayın Cumhurbaşkanı'mız liderliğinde sergilenen karşı duruşla da darbecilere geçit verilmemiş, sarsılmak istenen temelimizin ne kadar sağlam olduğu gösterilmiştir." dedi.

Darbe girişiminde şehit olan Yeni Şafak gazetesinin Batı Trakyalı Foto Muhabiri Mustafa Cambaz ile ilgili de konuşan Ünal, Cambaz'ın, doğruluğu, dürüstlüğü, çalışkanlığı ve samimiyetiyle bilinen vatanperver bir gönül insanı olduğunu vurguladı.

Ünal, konuşmasında, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) yapılanmasının yurt dışında farklı oluşumlarla varlığını sürdürdüğüne dikkati çekti.

Avusturya'da 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü programı düzenlendi

Programa, Türkiye'nin Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun, Birleşmiş Milletler (BM) Viyana Ofisi Nezdinde Daimi Temsilcisi Büyükelçi Levent Eler, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Hatun Demirer'in yanı sıra davetliler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programda konuşan Büyükelçi Ceyhun, 15 Temmuz hain darbe teşebbüsünün sekizinci yıl dönümünde, Demokrasi ve Milli Birlik Günü'nü idrak etmek, milli değerleri muhafaza uğruna hayatlarını feda eden şehit ve kahraman gazileri anmak üzere bir araya geldiklerini ifade etti.

Devletin neredeyse bütün resmi kurumlarına yıllar içinde sızan Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensuplarının demokrasi ve cumhuriyeti yıkma teşebbüsünde bulunduğunu hatırlatan Ceyhun, "Ancak çabaları bu milletin evlatları eliyle akim bırakılmıştır." dedi.

Ceyhun, 15 Temmuz'da kahraman vatandaşların bağımsızlık için gözünü bile kırpmadan şehadete koştuğunu belirtti.

Bu hain kalkışmanın, Türk milletinin kararlılığı, kahramanlığı ve feraseti sayesinde bertaraf edildiğini vurgulayan Ceyhun, "Şunu üzüntüyle ifade etmek isterim ki bizlere sözde demokrasi dersi verme cüretinde bulunan bazı ülkeler 15 Temmuz gecesi adeta gözünü kapamıştır. FETÖ'cü teröristlerin seçilmiş Cumhurbaşkanımıza, Gazi Meclisimize ve sivil halka yönelik saldırıları bu ülkeler tarafından görmezden gelinmiş ve uzunca bir süre ilkeli bir duruş sergilenmemiştir." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın halkı sokağa çağırması

Ceyhun, Türk milletinin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde, 15 Temmuz gecesi demokrasi aşkıyla tek vücut halinde sokaklara çıkarak, tanklara, silahlara karşı tüm mevcudiyetini siper ettiğini belirterek, "Bu hain kalkışmanın seyri Sayın Cumhurbaşkanımızın halkımızı, demokrasimizi korumak için meydanlara çağırdığı konuşma sonrasında değişmiştir." ifadesini kullandı.

FETÖ ile mücadelenin devletin temel önceliklerinden biri olmaya devam ettiğinin altını çizen Ceyhun, temel hak ve özgürlüklere azami özen gösterilerek alınan tedbirler sayesinde FETÖ'nün yurt içindeki etkinliğinin kırıldığına işaret etti.

Ceyhun, Türkiye'nin yurt dışındaki temsilcilikleri olarak, FETÖ terör örgütünün gerçek ve sapkın yüzünü yabancı muhataplara anlatmak, FETÖ'nün bulunduğu tüm ülkeler için tehdit oluşturduğuna dikkati çekmek için çalışmalarını sürdürdüklerini dile getirdi.

"Sayın Cumhurbaşkanımızın, terör örgütlerine doğrudan veya dolaylı kucak açan ülkelere yönelik defaatle dile getirdikleri sözü bu vesileyle ben de yeniden ifade etmek isterim: 'Koynunuzda beslediğiniz yılan her an sizi de sokabilir.'" ifadelerini kullanan Ceyhun, Türk milletinin kaderini yine Türk milletinin belirleyeceğini sözlerine ekledi.

Türkiye'nin Brüksel Büyükelçiliğinde 15 Temmuz şehitleri anıldı

Brüksel Büyükelçisi Bekir Uysal'ın ev sahipliğinde düzenlenen program, saygı duruşuyla başladı.

15 Temmuz 2016 gecesi yaşananların gösterildiği kısa filmin ardından Brüksel Fatih Camisi din görevlisi Ahmet Elmacı, şehitler için dua okudu.

Büyükelçi Uysal, yaptığı konuşmada, "Cumhurbaşkanı'mız Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde halkımızın ve devletimizin ortak azmi, canlarını hiçe sayarak kahramanca direniş gösterenlerin sayesinde demokrasimizin maruz kaldığı bu hain teşebbüsün planlayıcıları başarısız oldular." dedi.

Anayasal düzen ve demokrasi uğruna şehit düşenleri rahmetle andığını ifade eden Uysal, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) yapılanmasının yurt dışında farklı oluşumlar altında bir casusluk örgütü olarak etkinliğini sürdürdüğünü belirtti.

Uysal, siyasi ve ekonomik nüfuz elde ederek Türkiye karşıtı faaliyetlerde bulunmayı hedefleyen terör örgütünün bu emellerini gizlemek için sivil toplum kuruluşu, dernek, okul, ticarethane gibi yapıları paravan olarak kullandığına dikkati çekti.

Büyükelçi Uysal, dost ve müttefik ülkelerin FETÖ ve diğer terör örgütlerine karşı teyakkuzda olması gerektiğini vurguladı.

Törene Türkiye'nin Avrupa Birliği Daimi Temsilcisi Büyükelçi Faruk Kaymakcı, NATO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Levent Gümrükçü, Brüksel Başkonsolosu Umut Deniz, Anvers Başkonsolosu Batu Kesmen, askeri erkan ve çok sayıda davetli katıldı.

Türkiye'nin NATO Daimi Temsilciliği

Türkiye'nin NATO Daimi Temsilciliği tarafından Brüksel'deki NATO karargahında 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü kapsamında anma töreni düzenlendi.

Brüksel'deki NATO karargahında düzenlenen tören, şehitler anısına saygı duruşunda bulunulmasıyla başladı.

Ardından 15 Temmuz gecesi yaşananlar kısa filmle aktarıldı.

Türkiye'nin NATO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Levent Gümrükçü, konuşmasında, Demokrasi ve Milli Birlik Günü'nü tebrik ederek "Başta o gün milletimizle beraber Türk Silahlı Kuvvetlerimizin, polisimizin, bu kanlı darbe girişimine siper olan bütün mensuplarına teşekkürlerimi ifade ediyorum." dedi.

Yurt dışında görevli vatandaşların muhataplarıyla temaslarında FETÖ'nün gerçek yüzünü anlatma sorumluluğu bulunduğunu vurgulayan Gümrükçü, şöyle devam etti:

"(FETÖ'nün) Şiddete ve teröre de başvurmaktan çekinmeyen bir kült örgüt olduğunu söylememiz lazım. Tek amaçlarının devleti ele geçirmek ve kendi yaşam felsefelerini herkese empoze etmek olduğunu anlatmamız lazım. Bunun için her türlü kılıfa ve kılığa girmekten çekinmediklerini, yıllar boyunca da girdiklerini söylememiz lazım."

Gümrükçü, "Amaçları doğrultusunda yalan, iftira, istismar, hak yeme, adam öldürme ve darbe girişimi de dahil her türlü kötülüğü yapmaktan asla ve asla çekinmediklerini, eğer o gece amaçlarına ulaşsalardı, kendileri gibi olmayan kimseye yaşam hakkı tanımayacaklarını anlatmamız lazım." ifadesini kullandı.

Örgütün dışarıda kendisini göstermeye çalıştığı gibi bir yardım ya da eğitim kuruluşu olmadığının da anlatılması gerektiğinin altını çizen Gümrükçü, "Farklı dinlere ve kültürlere esasen hoşgörüsünün bulunmadığının, barış dini olan İslam'ımızı hiçbir şekilde temsil etmediklerini açıkça anlatmamız lazım." diye konuştu.

NATO Türk Askeri Temsil Heyeti Başkanı Göksel Kahya da 15 Temmuz şehitlerini rahmetle andığını, gazilere saygı ve şükranlarını sunduğunu dile getirerek "Demokrasimize, bağımsızlığımıza ve milletimizin egemenliğine saldırılan o karanlık geceyi hatırlamak, ondan ders çıkarmak için son derece önemli ve gereklidir." dedi.

"Ordumuzun, kolluk kuvvetlerimizin ve aziz milletimizin en üst düzeyde sergilediği bu dayanışma sayesinde hain FETÖ'nün 40 yılı aşkın süredir planladığı kalkışma girişimi engellenmiştir" ifadesini kullanan Kahya, Türk ordusunun eskisinden daha etkin, caydırıcı ve saygın bir şekilde görevini icra etmeye devam ettiğini kaydetti.

İsveç'te 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinliği düzenlendi

Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiliği Birinci Müsteşarı Çınar Ergin'in ev sahipliğinde düzenlenen anma etkinliğine, çok sayıda diplomat ve Türk sivil toplum kuruluşu üyesi katıldı.

Törende, 15 Temmuz şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Stockholm Büyükelçiliği Birinci Müsteşarı Ergin, burada yaptığı konuşmada şunları kaydetti:

"15 Temmuz gecesi, ülkemizde gerçekleşen kalkışma, halkımızın bağımsızlığına ve demokrasimize karşı bir saldırıydı. 15 Temmuz hain darbe girişiminin yıl dönümünde bu olayın sebeplerini hatırlatıp bir daha gerçekleşmemesi için neler yapabileceğimizi bir kez daha düşünmek ve o gece şehit olan vatandaşlarımızı anmak üzere burada toplandık."

İletişim Başkanlığı tarafından 15 Temmuz gecesine ilişkin hazırlanan videonun gösterildiği etkinlikte, Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı Rinkeby Camisi görevlisi İhsan Çakmak, şehitler için Kur'an-ı Kerim okudu ve dua etti.

Çekya'da 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla anma etkinliği düzenlendi

Eski Çekya Cumhurbaşkanı Vaclav Klaus, Türkiye'nin Prag Büyükelçiliği tarafından düzenlenen "15 Temmuz Milletin Zaferi: Eşsiz Sivil Demokrasi Mücadelesi" etkinliğine katıldı.

Burada konuşan Klaus, "Bir ülkeyi dışarıdan değerlendirmek zordur ancak ben temel sezgilerime ve oldukça köklü olan siyasi deneyimime dayanan analitik değerlendirmelerime güveniyorum. Bu nedenle 8 yıl önce Türkiye'de demokrasiyi ve siyasi kurumları başarıyla savunan ve ülkeyi istikrarsızlaştırma girişimlerini kararlılıkla reddedenler ile aynı safta olmaktan memnuniyet duyuyorum." dedi.

Ülkelere yapılmak istenen dış müdahaleler konusunda son derece ihtiyatlı olduğunu ve kayda değer yabancı müdahale şüphesi bulunduğunda buna kayıtsız şartsız karşı çıktığını vurgulayan Klaus, "Bu konuda son derece hassasım. Geçen yıl Türkiye'de yapılan seçimler, Türkiye halkının kendi hükümetini ve Cumhurbaşkanı'nı desteklediğini açıkça ortaya koydu. Bu benim için en önemli argümandır." diye konuştu.

Klaus, Türkiye'nin son dönemde uluslararası politikada güçlü, etkin ve saygın bir oyuncu haline geldiğine dikkati çekerek, hem Ukrayna-Rusya Savaşı'nda hem de Gazze'deki trajedide görüldüğü üzere Türkiye'nin jeopolitik rolünün vazgeçilemez nitelikte olduğunu aktardı.

Hem Ukrayna hem de Gazze meselelerinde müzakerelerin ciddiyetle başlaması ümidini dile getiren Klaus, "Türkiye'nin istikrarsızlaştırılması bu anlamda geriye doğru atılmış bir adım olurdu ve başta Orta Doğu olmak üzere tüm dünyanın istikrarını tehdit ederdi." dedi.

"Milletimizin asırlık özgürlük ve demokrasi arayışı hiçbir zaman sarsılmadı"

Türkiye'nin Prag Büyükelçisi Egemen Bağış ise demokrasi ve özgürlüğün, Türkiye ile Çekya'yı birleştiren en önemli değerler olduğunu, her iki ülke de halkları için bu ortak değerleri sağlama arayışında büyük fedakarlıklar yaptığını söyledi.

Bağış, Türkiye'nin, dünyanın en enerjik ve güçlü demokrasilerinden birine ev sahipliği yaptığını vurgulayarak, "Türkiye'nin demokrasi ve özgürlüğe kavuşma yolculuğu hiç kolay olmamıştır. Bu haklar bize verilmedi, mücadele ettik ve kazandık. Milletimizin asırlık özgürlük ve demokrasi arayışı hiçbir zaman sarsılmadı, akamete uğramadı." dedi.

FETÖ terör örgütüne karşı Türk milletinin sergilediği kahramanca direnişe işaret eden Bağış, "O gece dünya, farklı siyasi görüş ve yaşam tarzlarından Türklerin demokrasi, istikrar ve özgürlüklerini savunmak için birleştiğine tanık olmuştur." diye konuştu.

"Pensilvanya'da yaşayan ve kendi kendini sürgüne gönderdiğini iddia eden bir tarikat lideri olan Fethullah Gülen, FETÖ'nün elebaşı ve 2016 darbe girişiminin arkasındaki beyindir." ifadelerini kullanan Bağış, bu örgütün benzeri görülmemiş bir küresel erişime ve sivillerin canına kasteden bir iradeye sahip olduğunun altını çizdi.

Bağış, 15 Temmuz 2016'da Türkiye'nin en karanlık saatlerinden birinde hangi ülkelerin Türk halkının yanında olduğunu gördüğüne işaret ederek, "Bu bağlamda müttefikimiz Çekya'ya, Türkiye'nin ve ortak değerlerimizin yanında yer aldığı için şükranlarımı sunuyorum. Darbecilerin yönetimindeki F-16'nın bombardımanı sonucu zarar gören TBMM'nin Çek yapımı kristal avizelerini gönüllü olarak onaran Çek müttefiklerimize içtenlikle minnettarız." dedi.

FETÖ'nün değerlerinin, Batı'nın ve Türkiye'nin ilkeleriyle bağdaşmadığını anlatan Bağış, Çekya makamlarını, elebaşı Gülen bağlantılı örgütlere karşı gerekli önlemleri almaya davet etti.

FETÖ'nün yurt dışındaki yapılanmalarıyla ayakta kalmaya gayret ettiğine dikkati çeken Bağış, FETÖ'nün, okullarına ev sahipliği yapan her ülke için ulusal güvenlik tehdidi olduğunu belirterek, "Çekya Eğitim Bakanlığının bu yapının olası tüm yasa dışı faaliyetlerini engellemek için gerekli tedbirleri alacağını temenni ediyoruz." ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı yapmış bir ismin 15 Temmuz etkinliğinde bir Türk sefaretinde ilk kez konuşma yaptığını hatırlatan Bağış, "Cumhurbaşkanı Klaus, bu ülkenin kurucularından biri olduktan sonra ülkesine bakan, başbakan, meclis başkanı ve cumhurbaşkanı olarak hizmet etmiş gerçek bir devlet adamıdır." şeklinde konuştu.

Prag Büyükelçiliğindeki etkinliğe 30'u büyükelçi seviyesinde olmak üzere 40'ı aşkın ülkeden diplomatik temsilci katıldı.

Malta

AA muhabirinin diplomatik kaynaklardan edindiği bilgiye göre, Malta'da başkent Valetta yakınlarındaki Marsa semtinde bulunan Türk Şehitliği'nde düzenlenen törene, Türkiye'nin Valetta Büyükelçisi Erdeniz Şen, büyükelçilik yetkilileri, vatandaşlar ve yabancı misyon temsilcileri katıldı.

Büyükelçi Şen, anıta çelenk bıraktıktan sonra şehitler anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Törende 15 Temmuz şehitleri başta olmak üzere tüm şehitler için dualar edildi.

Şen ve beraberindekiler daha sonra şehitlikteki kabirlere tek tek kırmızı karanfil bıraktı.

Türkiye'nin Valetta Büyükelçiliği'nde ayrıca, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının hazırladığı görsellerden oluşan 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü sergisi de açılacak.

Çin'de, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla anma töreni

Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa'nın ev sahipliğinde büyükelçilik binasında düzenlenen anma törenine çok sayıda davetli katıldı.

Tören, 15 Temmuz 2016'da gerçekleştirilen darbe girişiminde hayatını kaybedenler için yapılan saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Büyükelçi Musa, burada yaptığı konuşmada, 252 kişinin şehit edildiği, 2 binden fazla kişinin gazi olduğu darbe girişiminine karşı duruşu "eşsiz bir kahramanlık destanı" olarak niteledi.

"Hain saldırılar karşısında, milletimiz, Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde, darbecilere karşı topyekün sarsılmaz bir direniş ortaya koydu." ifadesini kullanan Musa, hangi siyasi görüşten olursa olsun, yüz binlerce vatandaşın, demokrasiye, millet iradesine sahip çıkmak için sokaklara döküldüğünü anlattı.

Musa, "Bu nedenle, FETÖ'nün hain darbe girişiminin bertaraf edilmesinde en büyük pay, hiç kuşkusuz devletini ve demokratik kazanımlarını korumak için canlarını siper etmeye hazır kahraman vatandaşlarımızdır. 15 Temmuz, milletin, milli iradenin, demokrasiye gönül verenlerin zaferidir." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin girişimleri sonucunda birçok ülkenin FETÖ'ye karşı ciddi tedbirler aldığını vurgulayan Büyükelçi Musa, "Çin ile bu konuda görüş birliği içerisindeyiz. Darbe girişimini müteakip günlerde, Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Sayın Zhang Ming, hükümetimize destek mahiyetinde ülkemizi ziyaret etmişti." dedi.

Musa, Çin-Türkiye ikili ilişkilerine değinerek, gerek siyasi gerek ekonomik ve ticari alanda kritik gelişmeler yaşandığını kaydetti.

Konuşmaların ardından, törende, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından hazırlanan "Şafak Vakti" isimli video gösterildi.

Irak'ın başkenti Bağdat'ta 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü anıldı

Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Anıl Bora İnan, buradaki konuşmasında 15 Temmuz gecesi, Cumhuriyet'in kazanımlarının hedef alındığını belirtti.

Büyükelçi İnan, şu ifadeleri kullandı:

"Cumhuriyetimizin kurucusu büyük Atatürk'ün dediği gibi 'Bir milletin ne yapabileceğini göstermek için en güvenli rehber tarihtir.' Bugün demokrasimiz ve milli birliğimizi idrak ederken, milli irademizin cebren ve hileyle zapt edilme çabasına girildiği o meşum geceyi de hatırlayalım.

Fetullah Gülen adlı bir müptezel emperyalist güçlerce yıllarca büyütülen, yerel vekilleri aracılığıyla demokratik kurumlarımızı ele geçirmeye, cumhuriyetimizin değerlerini hedef almaya yeltendi."

FETÖ adlı terör örgütünün şanlı Türk ordusunun içine nüfuz eden ancak başka uluslararası odaklı sadık saklı uzantılarını kullanarak milletin iradesine karşı gelmeye çalıştığını vurgulayan İnan, bu terör yapısının Cumhurbaşkanlığı, ordu, Türkiye Büyük Millet Meclisi, emniyet, istihbarat birimleri ve basın yayın kuruluşlarını hedef aldığını kaydetti.

"FETÖ, Cumhuriyet kurumlarımızın dirayeti ve halkımızın kararlılığı sayesinde demokratik temsilin tecelli makamlarımızı kontrol altına alamadı." diyen İnan, Türk insanının kendi iradesi üzerine bir güç tanımadığını, devletini ve demokratik kazanımlarını korumak için hayatını feda etmeye hazır olduğunu tüm dünyaya gösterdiğini dile getirdi.

Türk Büyükelçi, sözlerine şöyle devam etti:

"Çoğu dost ve kardeş ülke FETÖ riskini görmüş gerekli adımları atmıştır. Henüz görmeyen dostlarımıza da gerekli uyarılarımızı yaparak bu çeteyle mücadelemizi kararlılıkla ediyoruz.

Bu bağlamda görev yaptığımız bu ülkede de FETÖ iltisaklı çok sayıda sözde eğitim kurumunun faaliyetlerine devam ettiğini üzülerek müşahede ettiğimi belirtmek isterim. Irak makamlarıyla bu husustaki beklentilerimizi en açık şekilde paylaşmaya devam ediyoruz."

Büyükelçi İnan, etkinliğin ardından Türk Şehitliğine çelenk bırakarak, şehitler için dua etti.

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinliğine Türk Büyükelçiliği personeli ve Bağdat'taki Iraklı Türkmen toplumu temsilcileri katıldı.

Erbil

Irak'ın Erbil kentinde düzenlenen etkinliğe, Türkiye’nin Erbil Başkonsolosu Erman Topçu, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Etnik ve Dini Oluşumlardan Sorumlu Bakanı ve Irak Türkmen Cephesi (ITC) Yürütme Kurulu Üyesi Aydın Maruf, ITC Başkanı Hasan Turan, Erbil'deki Türk kurum ve şirketlerinin temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı.

15 Temmuz şehitleri için bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan etkinlik, Kur'an-ı Kerim tilavetiyle devam etti.

Etkinlikte, Anadolu Ajansı muhabirleri tarafından 15 Temmuz gecesi çekilen fotoğrafların yer aldığı sergi de gezildi.

Başkonsolos Topçu, burada yaptığı konuşmada, 15 Temmuz gecesi FETÖ terör örgütünün hain darbe girişimiyle karşı karşıya kalındığını hatırlatarak, bunun sadece Türkiye Cumhuriyeti’nin demokrasisine değil, bağımsızlığı ve egemenliğine de kasteden hain bir girişim olduğunu söyledi.

Topçu, “Ancak Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde sokaklara çıkan, kendini feda eden milletimiz o gece bu büyük direnişiyle birlikte, Türk milletinin geleceğine, Türkiye’nin geleceğine, Türkiye’nin demokrasisine, egemenliğine ve bağımsızlığına Türk milletimizin sahip çıkacağını bir kez daha ortaya koymuştur.” diye konuştu.

ITC Başkanı Turan da AA muhabirine yaptığı açıklamada, 15 Temmuz’un hem Türkiye hem de demokrasi tarihinde önemli bir gün olduğunu belirterek, “Biz o gece sabaha kadar uyumadık, hep dua ettik.” ifadelerini kullandı.

Turan, Türk milletinin hükümetine, devletine ve demokrasisine sahip çıktığına dikkati çekerek, “Bütün Türk milleti bir yürek olarak tankların önünde durarak dünyaya örnek oldular.” dedi.

Bakan Maruf da 15 Temmuz’da şehit olan kahramanlara Allah'tan rahmet dileğinde bulunarak, “(15 Temmuz’da) Demokrasi ve kardeşlerimizin iradesi kazandı. Biz Iraklı Türkmenler olarak her zaman Türkiye Cumhuriyeti’nin yanındayız. Türkiye Cumhuriyeti Irak Türkmenleri için bir anavatandır, mazlum insanlar için anavatandır.” diye konuştu.

Afganistan'da, 15 Temmuz şehitleri düzenlenen törenle anıldı

Kabil Büyükelçiliğindeki törene büyükelçilik çalışanlarının yanı sıra Afganistan'da faaliyet gösteren Türk kurumlarının temsilcileri de katıldı.

15 Temmuz şehitleri için saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı ile başlayan törende, şehitler için dualar okundu.

Ayrıca, "15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü" konulu fotoğraf sergisiyle de darbe girişimine direnenler bir kez daha hatırlandı.

Askeri Ataşe Binbaşı Levent Polat ve Komiser Zeynep Toker, o gün yaşadıklarını anlattı ve günün önemine dair konuşmalar yaptı.

Türkiye'nin Kabil Büyükelçiliği Maslahatgüzarı ve Misyon Şefi Cenk Ünal da konuşmasında, FETÖ'nün insanların manevi duygularını suistimal ederek devlet kademelerine sızdığını aktardı.

FETÖ'nün aynı zamanda casusluk şebekesi gibi çalışarak Türkiye'nin ulusal güvenliğini de hedef aldığının altını çizen Ünal, halkın birlik ve beraberlik içinde bu komplonun önüne geçtiğini belirtti.

Ünal, "Zaferle sonuçlanan bu anlamlı direnişi ve mücadele ruhunu toplumsal hafızada her daim diri tutmak en önemli vazifelerimizdendir. FETÖ'nün hain darbe girişimi bize, hepimizin gayet iyi bildiği bir gerçeği yeniden gösterdi. Bu millet esaret altına girme tehlikesine karşı hürriyetine canı pahasına sahip çıkar." ifadelerini kullandı.

Nijerya'da 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü nedeniyle anma programı düzenlendi

Türkiye'nin Abuja Büyükelçiliğinde, 15 Temmuz hain darbe girişiminin 8. yılı vesilesiyle "15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü" anma programı düzenlendi.

Anma törenine, Türkiye'nin Abuja Büyükelçisi Bayraktar, Nijerya'daki Türk kurumlarının temsilcileri, Türk iş insanları, Türk ve Nijeryalı vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programda, şehitler için Kur'an-ı Kerim okundu, dua edildi.

Büyükelçi Bayraktar, yaptığı konuşmada, bugünün Türkiye tarihinin en önemli dönüm noktalarından biri, 15 Temmuz 2016'da düzenlenen hain darbe girişiminin 8. yıl dönümü olduğunu belirtti.

Bayraktar, 15 Temmuz'da darbe teşebbüsünde bulunan FETÖ'nün, terör örgütü olmasının yanı sıra "kült" niteliği haiz bir casusluk örgütü olduğunu söyledi.

FETÖ'nün teşebbüs ettiği hain darbe girişiminin, Türk demokrasisine, meşru olarak seçilmiş Meclis ve hükümete, milletinin iradesine, birlik ve beraberliğe kastetmiş bir eylem olduğunun altını çizen Bayraktar, şunları kaydetti:

"Aziz milletimiz, bu alçak saldırıyı birlik ve beraberlik içinde bertaraf etmiştir. Bu nedenle 15 Temmuz 2016 tarihi, Türk milleti için hem büyük bir acı ve ihanetin hem de büyük bir zafer ve gururun tarihidir."

Bayraktar, 15 Temmuz darbe girişiminin FETÖ tarafından organize edildiğinin bir kez daha örgüt içerisinden gelen itiraf ve ifşaatla ortaya konulduğunu ifade ederek, buna rağmen iradesini, aklını ve vicdanını böyle bir şebekeye kaptıran birçok kişinin bu yalın gerçeği halen kabullenemediğinin görüldüğünü belirtti.

Libya

Libya'nın başkenti Trablus'taki Büyükelçilik binasında düzenlenen tören, 15 Temmuz şehitlerinin anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Etkinlikte İstiklal Marşı'nın ardından şehitler için Kur'an-ı Kerim okundu.

Törende konuşan Türkiye'nin Trablus Büyükelçisi Güven Begeç, 15 Temmuz darbe girişiminin FETÖ tarafından organize edildiğinin örgüt içinden itiraf ve ifşalarla ortaya konulduğunu söyledi.

"İnsani yardım, eğitim ve ticaret gibi kavramların arkasına saklanarak faaliyet gösteren ve dünyanın farklı yerlerinde etkinlik tesis eden terör örgütü FETÖ, aynı zamanda kült niteliği haiz bir casusluk örgütüdür. Bu durum uluslararası düzeyde FETÖ'ye yönelik daha kapsamlı ve etkin bir mücadeleyi gerektirir." diyen Begeç, FETÖ'nün yurt dışında Türkiye ile bağları bulunan tüm toplumlar için tehlike arz ettiğini vurguladı.

Begeç, Türkiye'nin FETÖ'ye karşı küresel ölçekteki mücadelesini tüm kararlılığı ile sürdüreceğini ifade etti.

"Birçok ülke FETÖ ile mücadelede Türkiye'nin yanında yer almıştır. Bu vesile ile Libya makamlarına, Libya devletine bizimle gösterdikleri işbirliği ve dayanışma için teşekkür ve şükranlarımızı iletirim." ifadelerini kullanan Begeç, Türkiye'nin FETÖ ile mücadelede uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarını kullanmaya devam edeceğini söyledi.

Büyükelçi Begeç, 15 Temmuz'da şehit olanlara Allah'tan rahmet, gazilere de şükranlarını ilettiğini aktardı.

Kosova

Türkiye'nin Priştine Büyükelçisi Sabri Tunç Angılı'nın ev sahipliğinde Büyükelçilik Rezidansı'nda 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla anma töreni yapıldı.

Törene, Kosova Başbakanı Albin Kurti, Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Genel Başkanı ve Bölgesel Kalkınma Bakanı Fikrim Damka, KDTP Milletvekilleri Fidan Brina Jılta ve Enis Kervan, NATO'nun Kosova'daki Barış Gücü (KFOR) Komutanı Tümgeneral Özkan Ulutaş'ın yanı sıra bakanlar, milletvekilleri, belediye başkanları ve büyükelçiler, ülkedeki Türk ve yerel kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı.

Başbakan Kurti, burada yaptığı konuşmada, Kosova halkının, 15 Temmuz 2016 gecesi Türkiye halkının yanında durduğunu söyledi.

Kosova ile Türkiye halklarının dost olduğunu, ülkelerin de ortak ve müttefik olduğuna dikkati çeken Kurti, "Değerli Büyükelçi Sayın Sabri Tunç Angılı, 15 Temmuz şehitlerine ve sizin aracılığınızla ailelerine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve tüm Türk halkına saygılarımı ve ülkemin saygısını ifade etmeme izin verin." ifadelerini kullandı.

Büyükelçi Angılı da Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile kararlı mücadelenin yurt içi ve yurt dışında azimle sürdüğünü söyledi.

Bu karanlık örgütün bütün ülkeler için tehlike arz ettiğinin altını çizen Angılı, "Maalesef Kosova'da da FETÖ mevcudiyeti devam ediyor. Türlü maskelerle kendini gizleyen bu sinsi yapı Kosova'ya da büyük bir tehdit oluşturuyor. Bu tehdide karşı Kosova'yı uyarmak aramızdaki dostluğun bir gereğidir." diye konuştu.

Angılı ayrıca Türkiye ile Kosova arasında güvenlik işbirliğini güçlendirmek için ortaya koydukları samimi adımlar dolayısıyla Kosova Başbakanı Kurti ve Kosova hükümetine teşekkür etti.

Bakan Damka, 15 Temmuz'un sadece Türkiye'nin değil, aynı zamanda dost ve kardeş ülkeler için de büyük bir anlam taşıdığına vurgu yaptı.

Türkiye'nin bu kritik dönemde yaşadığı zorlukları derin bir empatiyle hissettiklerini ve desteklerini güçlü şekilde ifade ettiklerini belirten Damka, "Türkiye'nin demokrasi mücadelesinde gösterdiği azim ve kararlılık Kosova için bir ilham kaynağı olmuş ve Kosova'nın da kendi demokratik değerlerini güçlendirmesi ve koruması için önemli bir örnek teşkil etmiştir." dedi.

Öte yandan, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla gün boyunca Kosova'nın birçok şehrinde çeşitli etkinlikler düzenlenecek.

Romanya

Türkiye'nin Bükreş Büyükelçisi Özgür Kıvanç Altan'ın ev sahipliğinde büyükelçilik konutunda düzenlenen etkinliğe, büyükelçilik ve bağlı kuruluşların mensupları ile Romanya'daki Türk sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve soydaş temsilcileri katıldı.

Etkinlik kapsamında, Anadolu Ajansı (AA) muhabirlerinin, darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz 2016 gecesinde çektiği karelerden oluşan fotoğraf sergisi açıldı.

Büyükelçi Altan, törende, 8 yıl önce bugün yaşanan karanlık ve menfur darbe girişiminin büyük Türk milletinin ferasetiyle sonuçsuz bırakıldığını vurgulayarak "Kanlı darbe girişimi, Fethullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) maskesini düşürmüş; eğitim faaliyetleri, hayır işleri ve sözde kültür etkinlikleri adı altında yürütülen yıkıcı ve karanlık yapı ortaya çıkmıştır." dedi.

Altan, bugüne kadar FETÖ iltisaklı okul ve dil kurslarının faaliyetlerinin kısmen ya da tamamen sonlandırıldığının, bunların bir kısmının da Türkiye Maarif Vakfına devredildiğinin altını çizerek, "Bu sürecin Romanya'da da vuku bulmasını sabırsızlıkla bekliyoruz." dedi.

Törende, Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından dua edildi.

Pakistan

Türkiye'nin İslamabad Büyükelçisi Mehmet Paçacı ev sahipliğinde Büyükelçilikte düzenlenen etkinliğe çok sayıda davetli katıldı.

Türkiye ve Pakistan'ın milli marşlarının okunmasıyla başlayan etkinlik, Kur'an-ı Kerim tilavetiyle devam etti.

Paçacı, burada yaptığı konuşmada, 15 Temmuz hain darbe girişiminin üzerinden 8 yıl geçtiğini hatırlatarak, anma töreninin ana temasının "bir ulusun zaferi" olduğunu söyledi.

Darbe girişiminde 252 vatandaşın şehit olduğunu, 2 binden fazla kişinin de yaralandığını kaydeden Paçacı, FETÖ'nün sadece terör örgütü olmadığını aynı zamanda bir "casusluk örgütü" olduğunu belirtti.

Paçacı, örgütün, eğitimi ve dinler arası diyaloğu teşvik etme adı altında sözde bir dini hareket olarak kurulduğunu, planlı şekilde çok sayıda devlet kurumlarına, kolluk kuvvetlerine sızdığını anlattı.

15 Temmuz gecesi binlerce vatandaşın darbe girişimini durdurmak için sokaklara çıktığını hatırlatan Paçacı, darbe girişiminin ardından Pakistan'ın Türkiye'ye desteğine değindi.

Paçacı, "Pakistan, örgütün bağlı kuruluşlarına karşı hızla harekete geçen ilk ülkelerden biri olması nedeniyle her zaman takdirle anılıyor." ifadesini kullanarak, iki ülke arasındaki dostluğa işaret etti.

Üsküp

Kuzey Makedonya'nın başkenti Üsküp'te, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla anma töreni düzenlendi.

Türkiye'nin Üsküp Büyükelçiliği tarafından büyükelçilik konutunda gerçekleştirilen törene, Kuzey Makedonya İyi Yönetişimden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Arben Fetai, eski Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge İvanov, Kuzey Makedonya İslam Birliği (Diyanet İşleri) Başkanı Şakir Fetahu, milletvekilleri, belediye başkanları, ülkedeki siyasi partilerin başkanları ile temsilcileri, Türk kurum ve kuruluşların temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı.

Program bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Büyükelçi Fatih Ulusoy, burada yaptığı konuşmada, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) hain darbe girişimi üzerinden 8 yıl geçtiğini anımsatarak, Türk Silahlı Kuvvetlerinin içine sızan FETÖ mensuplarının devlet kurumlarını ele geçirmeyi hedeflediğini kaydetti.

Ulusoy, 15 Temmuz darbe girişiminin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde, emniyet güçleri ve Türk halkının kararlı duruşuyla sonuçsuz bırakıldığını söyledi.

FETÖ'nün yapılanmasıyla ilgili katılımcılara bilgi veren Ulusoy, örgütün yabancı ülkelerdeki yapılanmalarının ortadan kaldırılması amacıyla mücadelelerini sürdürdüklerini işaret etti.

Yurt dışındaki FETÖ iltisaklı eğitim kurumlarının kapatılması ve Türkiye Maarif Vakfına devredilmesine ilişkin girişimlerin devam ettiğini anlatan Ulusoy, birçok dost ve kardeş ülkede FETÖ okullarının faaliyetlerine son verildiğini ve Türkiye Maarif Vakfı tarafından devralındığını aktardı.

Maarif Vakfının faaliyet gösterdiği ülkeler arasında Kuzey Makedonya'nın da bulunduğuna işaret eden Ulusoy, "Diğer yandan, FETÖ'nün Kuzey Makedonya'daki varlığını halen sürdürdüğünü üzüntüyle görüyoruz. Eğitim kurumu kisvesi altında Türk edebiyatının önemli şairlerinden Yahya Kemal'in de ismini istismar ederek Üsküp, Kalkandelen ve Struga'da FETÖ iltisaklı 3 okul bugün hala faaliyet gösteriyor. Kuzey Makedonya'daki muhataplarımıza FETÖ'nün gerçek yüzünü somut örneklerle anlatıyoruz. Önümüzdeki dönemde bu hain terör örgütüyle mücadele konusunda işbirliğimizi artıracağımızı temenni ediyoruz." diye konuştu.

Türkiye'nin FETÖ dahil tüm terör örgütlerine yönelik kararlı mücadelesini yurt içinde ve uluslararası planda sürdürmeye devam edeceğini belirten Ulusoy, "Terörle mücadelede tüm ülkelerin işbirliği ve dayanışma ruhuyla hareket etmelerini bekliyoruz. Yurt dışındaki Türklere de FETÖ terör örgütünün gerçek yüzü konusunda farkındalığı artırmak için büyük görev düşüyor. Bu terör örgütünü, Kuzey Makedonya'nın her kesimine anlatınız. Hain emelleri konusunda tüm dostlarımıza bilgi veriniz." ifadelerini kullandı.

Öte yandan, Büyükelçi Ulusoy, konuşmasında Kuzey Makedonya'da yaz aylarında çıkan orman yangınlara işaret ederek, "Dün öğleden sonra Kuzey Makedonya hükümetinden aldığımız talep çerçevesinde hızlı bir şekilde harekete geçerek ülkemizden iki yangın söndürme uçağı ve bir yangın söndürme helikopterini bu sabah itibarıyla Üsküp'e indirmiş bulunuyoruz. Biz dost ve kardeş Kuzey Makedonya'nın iyi gününde, kötü gününde her daim yanındayız." dedi.

Program kapsamında sela ve Kur'an-ı Kerim okundu, dua edildi.

Öte yandan, Türkiye'nin Üsküp Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşavirliği tarafından Eski Üsküp Çarşısı'nda bulunan Murat Paşa Camisi'nde öğle namazı öncesinde "15 Temmuz Şehitleri Anma Programı" düzenlendi.

Programa Büyükelçi Ulusoy'un yanı sıra Türk Milletvekilleri Salih Murat ve Beycan İlyas ile ülkedeki Türk kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ve cami cemaati katıldı.

Türkçe ve Arnavutça ilahilerin okunduğu program kapsamında, Mevlid-i Şerif okundu, dualar edildi.

Öğle namazının ardından cemaate lokum dağıtıldı.

AA

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.