1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. 16 İlde 2 Yılda 895 Çocuk Okula Kazandırıldı
16 İlde 2 Yılda 895 Çocuk Okula Kazandırıldı

16 İlde 2 Yılda 895 Çocuk Okula Kazandırıldı

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki 16 ilde yürütülen Kız Çocuklarının Okullulaşma Oranın Artırılması Projesi (KEP) kapsamında Erzurum’da bir değerlendirme toplantısı yapıldı.

A+A-

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki 16 ilde yürütülen Kız Çocuklarının Okullulaşma Oranın Artırılması Projesi (KEP) kapsamında Erzurum’da bir değerlendirme toplantısı yapıldı. 2 yıldır devam eden projeyle 360 erkek, 535 kız çocuğu eğitime kazandırıldığı açıklandı.

Programda konuşan Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak, kız çocuklarını okula gönderilmesi konusunda imam ve muhtarlara büyük görev düştüğünün altını çizdi. Projeyi desteklediğini anlatan Altıparmak, bu kapsamda 360 erkek, 535 kız çocuğu eğitime kazandırıldığını belirtti. Bu sayının yeterli olmadığını kaydeden Altıparmak, “Kız çocuklarının okullulaşma oranlarının yüzde 100’e ulaşması lazım. Bu çağda okumayan bir kız veya erkek evladımızı düşünemiyorum.” dedi.

Bir kişinin dahi eğitime kazandırılmasının büyük bir önem arz ettiğini kaydeden Altıparmak, “Dağda, tarlada, bağda, bahçede nerede olursa olsun çocuklarımız okuma yazma öğrenmeli. Devamında ise onların iyi bir meslek olmaları sağlanmalı.” diye konuştu. Bir kız çocuğunun kurtuluşunun ailenin kurtuluşu olduğunu belirten Altıparmak, “Çocuğunun eğitimini takip eden baba çok çok az. Belki onların genel durumuyla ilgileniyor erkekler ama ona en çok desteği anne sağlıyor. Sağlıklı bir toplum, becerikli aileler, gelecek nesiller için mutlaka bu bilinç artırılmalı. Hiçbir anne baba iyi bir meslek sahibi olacağına inandığı çocuğunun önüne geçmemsi lazım. Farklı mesleklerden birini elde etmenin gururunu çocuklarımıza his ettirmemiz lazım. Yaylalarda dağ köylerinde çocuklar bir dokunuş, bir vesile arıyor. Bundan dolayı onların ayaklarına giden öğretmenleri tebrik ederim.” ifadelerini kullandı.

Erzurum İl Milli Eğirim Müdürü Abdullah Bilge ise şehrin her geçen gün eğitimdeki başarısını daha yukarılara taşıdığını aktardı. İlkokullarda öğrenci başına okunan kitap sayısının 23’e ulaştığını ifade eden Bilge, “Bu güzel bir rakam, ortaokullarda 12, lise ve üstü seviyelerde kitap okuma oranımız düşüyor.” dedi. Erzurum’daki bilgi yarışması ve bu tür organizasyonlarda ödül alan öğrencilerden 10’unun 8’i kızlar olduğuna dikkat çeken Bilge, bunu çok sevindirici bir tablo olduğunu aktardı. Bilge, “Zihinlerdeki okumama ve okutmama anlayışının çok azaldığını hatta kırıldığını söyleyebiliriz. Okullaşma oranlarının kızlarda yüzde 92, erkeklerde yüzde 94 bu oranı daha yukarılara taşımak istiyoruz. Bizim dini inancımızda “Oku” emri sadece erkeklere gelmemiştir. Savaş esnasında esir edilen kişilerin serbest bırakılması, okuma yazma bilmeyenlere öğretilmesi karşılığında sağlanmıştır. Bir neslin yetişmesini sağlayacak olan ailelerdir. Anneler geleceğin toplumu hazırlar.” şeklinde konuştu.

Proje Danışmanı Tuba Çameli ise görüştükleri çocukların ve ailelerin hikâyelerini paylaştı. Projeyle ilgili filmlerin gösterildiği toplantıda annesine bakmak zorunda olduğu için okula gidemeyen Şeyme Unus yaşadıklarını anlattı. Haran Üniversitesi'nden Doç. Dr. Sedat Benek ise kalkınma ve eğitim ilişkisini açıkladı.
Proje kapsamında ayrıca rehberlik ve danışmanlık hizmetlerinin iyileştirmesine yönelik 198 formatör öğretmen, bin 440 öğretmen ve rehber öğretmene ve 430 üniversite öğrencisine eğitim verildi.

43 il arasından seçilen; özellikle kız çocukları okullulaşma oranının düşük olduğu saptanan 16 pilot ilde uygulanacak. Söz konusu uygulamanın sonuçları başta Hakkâri ve Iğdır olmak üzere 43 ilde yaygınlaştırılacak.
CİHAN

16 ilde 2 yılda 895 çocuk okula kazandırıldı

16 ilde 2 yılda 895 çocuk okula kazandırıldı

16 ilde 2 yılda 895 çocuk okula kazandırıldı

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.