1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. 300 bin kişiye erken emeklilik müjdesi
300 bin kişiye erken emeklilik müjdesi

300 bin kişiye erken emeklilik müjdesi

Yılda % 5 düşük maaşa erken emeklilik fırsatı!..

A+A-

Habertürk Gazetesi’nden Ali Tezel’in haberine göre; SGK Başkanı İlhan, “Vazgeçildi” haberlerine rağmen, emeklilikte yaşı bekleyenler için formül hazırladıklarını söyledi. Maliye’nin görüşünün yüzde 5 kesinti yapılması yönünde olduğunu dile getiren İlhan, yaşı bekleyen 300 bin SSK’lı emekli olma hakkı elde edeceğinden maliyet unsurunun hesaplandığını da belirtti.

SGK’nin başkanı Yadigar Gökalp İlhan ile makamında görüştük. İlhan’dan yakında TBMM’ye sevk edilmesi beklenen 15 maddelik tasarı taslağından başka, emeklilikte yaşa takılanlara müjdeli haberler var!

Planlanan formül şu: Emekliliğine kaç yıl kalmışsa her yıl için yüzde 5 düşük maaşı kabul eden hemen emekli olabilecek. Maliye yüzde 5 kesinti istiyor, ancak Almanya’da yüzde 2 olan bu oran önümüzdeki haftalarda kesinleşecek…

İlhan, sorunlara çözüm için bizden de katkı bekliyor. İlk sorum “emeklilikte yaşa takılanlar” ile ilgili oldu. Başkan ilhan, bu konuda çalışmalarının devam ettiğim ve yakında gerçek metnin ortaya çıkacağını ifade etti. “Her erken emekli olunacak yaş için emekli aylıklarında bir indirim söz konusu olup olmadığı” soruma ise şimdilik taslak metinde her erken emekli olunacak yaş için “yüzde 5′lik bir indirimi” düşündüklerini, ama henüz kesinleşmediğini ekledi.

Yaşa takılanlar hangi grup?

SSK’lı olanlardan 8. 9. 1999 gününe kadar emeklilik için iki şart vardı. Birincisi, sigortalılık süresi (kadınlar için 20, erkekler için 25 yıl), ikincisi de 5000 günlük prim ödeme gün sayısı. Bu tarihten sonra ise üçüncü bir şart daha geldi, yaş şartı. 8. 9. 1999′dan önce işe giren için kadınlarda 40 ile 58, erkeklerde ise 44 ile 60 yaş arasında değişen yaş bekleme süresi getirildi. Emekli olduktan sonra çalışıp SGK’ya SGDP primi ödeyerek çalışan emeklilerin, bu çalışmalarından emekli aylıklarına yansıma olmadığından gerçekte 1. 5 milyondan fazla emekli çalışan olduğu halde 80 bini kayıtlı, geri kalanı kayıtdışı çalışmaktadır. Bunu engellemek adına, emekli olduktan sonra çalışılan her yıl için emekli aylıklarının yüzde 2 artırılması da düşünülmektedir. Bu durumda hem gelir vergisi hem de prim geliri artmış olacak.

Borçlanma talebini de aktardı!

‘Emeklilikte yaşa takılanlar’ grubu da beni arayıp “Emekliliğimize yaş şartından kaç yıl kalmışsa parasını peşin ödeyelim, aylıktan indirim yapmasınlar” idi. Başkan hanım bu teklife de sıcak baktığını ve bakanlıkla konuyu değerlendireceklerini ifade etti. Bu uygulanırsa günlük en az 10. 5 lira borçlanmak gerekiyor. Bu da örneğin 5 yılınız kalmışsa 19 bin lira borçlanma demek.

ŞİMDİLİK SSK’LI OLANLAR İÇİN..

Yaşı beklerken iş bulma umut ve isteği azalandan sadece SSK’hlara {4/A’lı) erken emeklilik hakkı gelirken, BağKur’lu (4/B’li) ve memurlara (4/C’li) bu hak düşünülmüyor. Bu konuda en önemli kriter iş bulma konusu olduğu için SSK’lı olup da emeklilik bekleyenlerin ilk planda düşünülmesi doğru olmakla birlikte, Bağ-Kur’lulara ve memurlara da erken emeklilik getirilmesi yerinde olacaktır.(A.Tezel)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.