1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Afşin-elbistan B Termik Santrali’ndeki Yangın Ve Arızanın Bedeli Ağır Oldu
Afşin-elbistan B Termik Santrali’ndeki Yangın Ve Arızanın Bedeli Ağır Oldu

Afşin-elbistan B Termik Santrali’ndeki Yangın Ve Arızanın Bedeli Ağır Oldu

Türkiye'nin en modern ve en yüksek kapasiteye sahip termik santrallerinden biri olan Afşin-Elbistan B Termik Santrali’nin ünitelerinde meydana gelen tribün ve yangının maliyeti devasa boyutlara ulaştı.

A+A-

Türkiye'nin en modern ve en yüksek kapasiteye sahip termik santrallerinden biri olan Afşin-Elbistan B Termik Santrali’nin ünitelerinde meydana gelen tribün ve yangının maliyeti devasa boyutlara ulaştı. B Termik’teki tribün arızası ve yangın sonrasında işletme maliyeti dahil toplam zararın 500 milyon doların üzerine çıktığı öğrenildi.

Santralde 9 aydır üretim yapılamayan 3’üncü ünitenin işletme kaybının 200 milyon dolara yaklaştığını kaydeden Afşin-Elbistan B Termik Santral Müdürü Durdu Kılıç, 2’nci ünitedeki yangının maliyetinin ise 100 milyon Euro gibi bir rakama tekabül ettiğini söyledi. Hasar tespit çalışmalarının sürdüğünü belirten Kılıç, yangında zarar gören 2’inci ünitenin 2-3 yıl elektrik üretemeyeceğini ifade etti.

TRİBÜN ARIZASI

Afşin-Elbistan B Termik Santrali’nin 3 numaralı tribününde koruma sisteminin devreye girmemesi nedeniyle meydana gelen arızada tribünle birlikte jeneratörler de büyük hasar gördü. Santralin 3’üncü ünitesi, 8 Ekim 2012 günü saat 21.16’da devre harici oldu. Arızanın sistemin enerjisiz kalmasına bağlı olarak türbin koruma sisteminin devreye girmemesinden kaynaklandığını belirtildi.

İKİNCİ ÜNİTE YANGINDA BÜYÜK HASAR GÖRDÜ

B Termik Santrali, henüz tribün kazasını şokunu atlatamadan 17 Şubat 2013 günü meydana gelen yangın faciası ile bir kez daha sarsıldı. Şubat ayı başında bakıma alınan 2. ünitede 50 No’lu toz kömür tutucusunun bunkerindeki kömürün nakli yapıldığı sırada kömürün tutuşmasının kaynaklanan yangın çıktı. Yangına çıktığı andan itibaren müdahale edildi ancak bu müdahale yeterli gelmedi. Ortamda mevcut olan izolasyon ve kabloların tutuşması yangının büyümesine neden oldu. Büyüyen yangın diğer üniteleri tehdit etti. Santralin yangın söndürme ekibi olaya müdahale etti. Yangının hidrojen dolu depolara sirayet etmemesi için büyük gayret sarf edildi. Santralin çelik konstrüksiyonunda büyük hasar meydana geldi. Yangın işçilerin müdahalesi sonucunda hidrojen gazı bulunan jeneratöre sıçramadan söndürülürken, 2 numaralı tribünde meydana gelen arıza nedeniyle elektrik üretimi durdu.

3’ÜNCÜ ÜNİTENİN ÜRETİM KAYBI 200 MİLYON DOLAR

Ekim 2012’de yaşanan tribün arızası ve Şubat 2013’te meydana gelen yangınla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Afşin-Elbistan B Termik Santral Müdürü Durdu Kılıç, hasar tespit çalışmalarının sürdüğünü, yerli ve yabancı firmaların santraldeki incelemeler yaptıklarını söyledi. 4 üniteyle üretim yapan santralin 3. ünitesinin tribün arızası, 2’nci ünitesinin de yangın dolayısıyla üretim yapamadığını hatırlatan Kılıç, her 2 olayın maliyetlerinin kesin rakamlar olmamak üzere milyonlarca dolara ulaştığını kaydetti. 3. ünitedeki tribün ve jeneratör arızasını gidermek için Mitsubishi firmasıyla süpervizörlük anlaşması imzaladıklarının bilgisini veren Afşin-Elbistan B Termik Santral Müdürü Durdu Kılıç, tribün ve jeneratör parçalarının demontajının tamamlandığını ifade etti.

Tribün arızasıyla ilgili oluşan maliyetin kesin olarak belirlenmediğini ancak 9 aylık üretim maliyetinin 200 milyon dolar olduğunu vurgulayan Kılıç; “B Termik Santralimizde 2 ünitemiz yangın ve arıza nedeniyle üretim yapamıyor. Tribün arızasıyla ilgili olarak imalatçı firma Mitsubishi ile süpervizörlük anlaşması imzalandı. Yapılan incelemelerde jeneratörlerin de hasar gördüğü belirlendi. Tribün ve diğer teknik donanımın yenilenmesi ile ilgili olarak elimizde net bir maliyet yok ama üretim kaybımız 200 milyon dolar.” diye konuştu.

Şubat ayında yaşanan yangın sonrasında çelik konstrüksiyonu dahil büyük bölümü hasar gören 2. ünitenin durumuna ilişkin de açıklamalarda bulunan Afşin-Elbistan B Termik Santral Müdürü Durdu Kılıç, yangının maliyetinin 100 milyon Euro olarak hesaplandığını bildirdi.

    Büyük hasar gören bölümlerin montajının çok zor ve teknik bir işlem gerektirdiğinin altını çizen Kılıç, ünitenin 2-3 yıl üretim yapamayacağını ifade etti. Kılıç, “Yangın sonrasındaki hasar tespitler devam ediyor. 5 aydır her türlü teknik destekle inceleme yapıyoruz. Çelik konstrüksiyon büyük zarar gördü. Arızalı parçaların sökülüp yerine yenisi takılmalı. Ve bu işlem her seferinde tekrarlanmalı. Tamiratı yapmak, yeni ünite yapmaktan zor. 2’inci ünitede 2-3 yıl üretim yapamayabiliriz.” ifadelerini kullandı. CİHAN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.