AZİZ KOCAOĞLU 'BEN YOKUM' DEDİ
AZİZ KOCAOĞLU 'BEN YOKUM' DEDİ
Mart sonundaki seçimlerde aday olmayacağını açıklayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yaptığı basın toplantısı ile belediye başkanlığı döneminde İzmir için hayata geçirdiği projelerini anlattı. Benim de konuk olduğum toplantıda konuşan Kocaoğlu, Kalkınma esaslı "İzmir Modeli"ni yarattığını söyledi. Aziz Kocacaoğlu, konuşmasında, belediye yatırımlarını 14.5 yılda tam 28 kat, raylı sistem ağını ise 16 kat artırdığının altını çizdi. Başkan Kocaoğlu İzmir'in tarımda Türkiye ortalamasından 2,4 kat daha fazla büyüdüğünü sözlerine ekledi. Başkan tüm söylemlerinde haklı mıydı? Evet hemde sonuna kadar. Bakın anlatayım sizde bana hak verin.
EN YAŞANILABİLİR KENT OLDU!
Başkan Kocaoğlu döneminde Üçyol'dan Üçkuyular'a uzanan metro hattı, 136 km'lik banliyö sistemi, Konak ve Karşıyaka tramvayları, İzmir Doğal Yaşam Parkı, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi, Fuar İzmir, İzmir Sosyal Yaşam Kampüsü, Uluslararası Buz Sporları Salonu, Bornova Doğanlar Stadı, Tire Stadı, Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi gibi onlarca dev eser kente kazandırıldı. Başta tarım ve fuarcılık olmak üzere ekonominin birçok sektöründe ülke ortalamalarının üzerinde bir performansla büyüyen İzmir, Türkiye'nin "en yaşanabilir kenti" oldu. "Taşı, toprağı altın" denilen İstanbul, artık İzmir'e göç vermeye başladı. Son bir yılda özellikle orta yaş grubu yöneticiler ve beyaz yakalıların ağırlıkta olduğu 17 bini aşkın İstanbullu İzmir'e göç etti. Eğitimli işgücünün giderek daha büyük bir ilgi gösterdiği İzmir, İstanbul merkezli dev kuruluşların yeni yatırımları için de cazibe merkezi olmaya başladı. İzmir'deki canlanmanın ilk işaretleri yurtdışından geldi. Brookings Enstitüsü tarafından 2012 yılında dünyanın ekonomisi en hızlı büyüyen 4. kenti olarak gösterilen İzmir, 2014 yılında ise 2. sıraya yükseldi.
İZMİR RAYLI SİSTEMDE ÇAĞ ATLADI
Gelişen toplu ulaşım olanakları, kenti kuşatan raylı sistem ağı, yenilenen gemileri ve Türkiye'nin ilk elektrikli otobüs filosuyla da İzmir'in yaşam kalitesi gelişti. 11 km'lik metro hattıyla sınırlı raylı sistem ağı bu dönemde 16 kattan fazla büyüyerek 179 km'ye çıkarıldı.
Metro: Yapımları tamamlanıp hizmete açılan istasyonlarla birlikte İzmir Metrosunda toplam 17 adet istasyona ve 19 km'lik bir güzergaha ulaşıldı. Metro hattının bir ucu Ege Üniversitesi ve Evka 3'e, diğer ucu Üçkuyular'a kadar uzatıldı. 7,2 km'lik Narlıdere Metrosu'nun temeli atıldı, çalışmalar sürüyor. Ankara'dan beklenen onayın alınmasının ardından Buca metrosu içinde ihale ve yapım süreci başlayacak.
İZBAN: Türkiye'nin en uzun banliyö hattı 2010 yılında 80 km ile Aliağa ile Menderes arasında hizmete girdi. TCDD ile İzmir Büyükşehir Belediyesi ortaklığında gerçekleştirilen İzmir Banliyö Sistemi İZBAN hattı önce Torbalı'ya kadar uzatıldı. Ardından Tepeköy - Selçuk arasındaki 26 km’lik bölüm hizmete açıldı. İZBAN hattı Selçuk İstasyonu'nun da katılımıyla 136 km'ye erişti. İzmir Banliyö Sistemi ile entegre çalışan İZBAN hattı kuzeyde Bergama’ya kadar 52 km daha uzayacak ve 8 durak ile hizmet verecek.
Tramvay: 2017 yılından itibaren İzmir'de tramvay devri yeniden başladı. Karşıyaka Tramvayı, İskele-Mavişehir arasında 8.8 kilometrelik güzergah üzerinde 14 durakla, Konak Tramvayı, F.Altay Meydanı- Halkapınar arasında 12.8 kilometrede, 19 durakla hizmet veriyor.
Fuar İZMİR
Türkiye'nin en nitelikli fuar kompleksi Fuar İzmir, 337 bin metrekarelik alanıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin gurur abidesi, Türkiye'nin en büyüğü oldu. Fuar İzmir'in inşa edilmesi, kentin fuarcılıktaki gelişimine adeta doping etkisi yaptı. Büyükşehir Belediyesi'nin tamamen kendi kaynaklarını kullanarak 600 milyon lira maliyetle hayata geçirdiği Fuar İzmir sayesinde en önemli fuarların katılımcı sayıları katlanarak arttı. Olivtech&Ekoloji İzmir yüzde 161, Shoexpo yüzde 52, Travel Turkey yüzde 16, IF Wedding yüzde 16 artışla yüzleri güldürdü, Marble ise ziyaretçi sayısını yüzde 44 artırarak kendi rekorunu kırdı.
İzmir Doğal Yaşam Parkı
Türkiye'nin ilk doğal yaşam parkı 2008 yılında 425 bin metrekarelik alanda İzmir Büyükşehir Belediyesitarafından kente kazandırıldı. Bugün Türkiye'nin birçok kentinden binlerce ziyaretçi bu çok özel tesisi ve burada doğal ortamlarında yaşamlarını sürdüren 130 türde 1500 vahşi hayvanı görmeye geliyor.
Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi
İzmir Büyükşehir Belediyesi, "rant değil, halk" odaklı bir yerel yönetim anlayışıyla kentin kaynaklarını yine kentlinin yararına kullandı. İşte İzmir'e değer katan, Türkiye'nin en nitelikli sanat merkezlerinden biri; Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi. İzmir Büyükşehir Belediyesi, “Türkiye'nin opera sanatına özel" ilk yapısının temelini de Mavişehir’de attı.
Tarihi Havagazı Fabrikası
Ranta dönüştürmek yerine kamucu anlayışla İzmirlilerin hizmetine sunulan tarihi nitelikte bir yatırım daha. 2008 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilerek kültür merkezine dönüştürülen Alsancak’taki Havagazı Fabrikası, bir çekim noktası olarak yeniden kent yaşamında yer almaya başladı.
Bornova Doğanlar Stadı
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Bornova Belediyesi ile ortak gerçekleştirdiği 10 bin kişilik Doğanlar Stadı kentin bu eksiğinin giderilmesinde önemli bir rol oynadı. Bornova Stadı ev sahipliği yaptığı Göztepe'yi Süper Lig'e taşıdı.
Tire Stadı
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Tire Belediyesi'nin işbirliğiyle UEFA standartlarında inşa edilen 15 bin kişilik Tire Stadı uluslararası karşılaşmalara da ev sahipliği yapabilecek. 60 milyon TL'yi bulan maliyetinin yüzde 75'i Büyükşehir Belediyesi, yüzde 25'i Tire Belediyesi tarafından karşılanan kentin yeni stadı açıldı. Tire Stadı estetik görünümü kadar mükemmel akustiği ile de ev sahibi takımlar için önemli bir avantaj yaratıyor.
Engelli Farkındalık Merkezi
Engelli bireylerin günlük yaşamda karşılaştığı sıkıntıları, toplumun diğer kesimlerine hissettirmek amacıyla Türkiye’deki ilk Engelli Eğitim ve Farkındalık Merkezi’ni İzmir Büyükşehir Belediyesi kurdu.
10 kapalı otopark
Türkiye’de yerel yönetimlerin yaptığı ilk tam otomatik katlı otopark Alsancak Otoparkı'nın yanı sıra, Hatay Pazaryeri Katlı Otoparkı, Atatürk Spor Salonu Önü Yeraltı Otoparkı, Bahriye Üçok Yeraltı Otoparkı, Kültürpark Yeraltı Otoparkı, Buca Kasaplar Meydanı Yer altı Otoparkı, Gaziemir Semt Garajı Otoparkı ve Alaybey Katlı Otoparkı İzmir’e kazandırıldı. Hatay’da 8 katlı otopark Ekim ayında hizmete girecek. Yeşilyurt ve Selvili otoparklarının yapımına başlandı. Kentin farklı bölgelerine, biri tam otomatik olmak üzere 3386 araç kapasiteli 10 kapalı otopark daha kazandırıldı.
Sosyal belediyeciliğin kalesi
Başkan Aziz Kocaoğlu döneminde İzmir Büyükşehir Belediyesi, hayata geçirdiği proje ve uygulamalarla sosyal belediyeciliğin en başarılı örneklerini sundu. Sosyal projeler, halka açık sanat etkinlikleri, istihdama yönelik eğitim hizmetleriyle İzmirlilerin yaşamını güzelleştirdi.
Süt Kuzusu Projesi
İzmir Büyükşehir Belediyesi Süt Kuzusu Projesi ile üretici kooperatifinden alım yapıyor, her gün onlarca ekiple, yüzlerce mahallede süt dağıtıyor. 1-5 yaşları arasındaki miniklerin evlerine ücretsiz süt götürülüyor. 2 yıl önce Suriyeli çocuklara da proje kapsamında süt dağıtılmaya başlandı. İzmir’de 132 bin 500 çocuk düzenli süt içiyor. Proje ile bugüne kadar 61 milyon 500 bin litre süt dağıtıldı. İzmir'de hem üreticilerin hem de çocukların yüzü gülüyor,
Kent Ekmek
Ekonomik olanakları sınırlı ailelere destek amacı ile kurulan ‘Kent Ekmek Fabrikası’ her gün on binlerce ailenin sofrasına ucuz, katkısız ve hijyenik ekmek götürüyor.
Abla-Ağabey-Kardeş Projesi
İzmir'de dayanışma kültürünün ve gönüllü çalışmanın en güzel örneklerinden biri sergileniyor. Üniversiteli ve üniversite mezunu gençler, dezavantajlı bölgelerde yaşayan kentsel ve sosyal olanakları kısıtlı 4.5.6.7. sınıf öğrencisi çocuklara sosyal destek vermek için bu örnek projede görev alıyor.
Gençlerle Yaş Alanlar Kulübü
Gençlerle Yaş Alanlar Kulübü Projesi ile sosyal desteğe ihtiyaç duyan 60 yaş üstü İzmirliler gönüllü gençlerle buluşturuluyor.
Kentsel dönüşümde model oldu!
“Yerinde, adil ve yüzde 100 uzlaşma esaslı” kentsel dönüşüm İzmir'de başladı. “Evim yeni, komşum aynı” sloganıyla sürdürülen çalışmalar ilk meyvesini Uzundere’de verdi. Uzundere Kentsel Dönüşüm Projesi’nde yüzde 100 uzlaşılan alanlarda ilk etap kapsamında yapımı tamamlanan 9 blokta, 280 konut, 33 işyeri hak sahipleri yeni konutlarına kavuştu. Uzundere Kentsel Dönüşüm Projesi’nde 422 konut ve 40 iş yerini kapsayan 2. etabın da temeli atıldı.
3. etap için 4 Ekim’de ihaleye çıkılıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi Uzundere’nin yanı sıra Örnekköy, Ege Mahallesi, Gaziemir Aktepe Emrez Mahallesi, Bayraklı, Ballıkuyu ve Güzeltepe’de de kentsel dönüşüm çalışmalarını sürdürüyor.
“Yüzülebilir Körfez”e adım adım
İzmir Körfezi’nin kurtarılması için “Büyük Körfez Projesi” hazırlandı. Körfez’in kuzey aksında açılacak kanal ile ilgili tarama yöntemini belirleyecek, geri kazanım alanı ve doğal yaşam adaları ile taranan malzemelerin bu alanlara aktarımı için proje çalışmalarına start verildi. Arıtma yatırımları sayesinde körfez suyunun kalitesi her geçen yıl biraz daha iyileşmeye başladı.
İzmir’in plajları “Mavi bayraklı”
Uluslararası Mavi Bayrak Jürisi, Türkiye’deki mavi bayraklı plajlara 2017 yılında 10 yeni plaj daha eklerken, bu 10 plajın 4’ü İzmir’de yer aldı. Kentteki “mavi bayraklı” plaj sayısı, 12 yılda yüzde 120 artarak 51’e yükseldi. Bu artışta en büyük rolü, Büyükşehir Belediyesi’nin peş peşe hayata geçirdiği ileri biyolojik atık su arıtma tesisleri oynadı. 2018 yılında ise İzmir’deki “mavi bayraklı” plaj sayısı 52 oldu.
Bisiklet şehri İzmir
18 Ocak 2014 tarihinde hizmete alınan kent bisiklet sistemi BİSİM’de “1,3 milyon kullanım” sınırına ulaşıldı. Sahilevleri ile Mavişehir arasındaki 40 kilometrelik sahil şeridi boyunca oluşturulan bisiklet yollarıyla giderek yaygınlaşan BİSİM, 34 istasyon, 735 park yeri ve 500 bisikletle kısa süre içinde İzmirlilerin yaşamında çok şeyi değiştirdi.
Antik tiyatro gün yüzüne çıkıyor
Kadifekale eteklerinde bulunan ve Roma dönemine ait olduğu düşünülen 16 bin kişilik Antik Tiyatro’nun ortaya çıkarılması için çalışmalar başladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, arkeolojik çalışmalar için bugüne dek 11.6 milyon liralık kamulaştırma bedeli ödendi. Yaklaşık 13 bin metrekarelik alanda bulunan çarpık yapıların yıkılması ile ortaya çıkan antik duvar ve sütunlar, muhteşem esere bir adım daha yaklaşmanın heyecanını artırdı.
Sığacık turizmin yıldızı oldu!
İzmir Büyükşehir Belediyesi gerçekleştirdiği tarihi dönüşüm projesiyle Sığacık Kaleiçi'ndeki evler restore edilerek sosyal ve ekonomik dönüşüm başlatıldı. Turizmin parlayan yıldızı haline gelen Sığacık, “yerel kalkınma” adına örnek bir model haline geldi.
Kadifekale aydınlandı!
Kadifekale surlarında konservasyon ve restorasyon çalışmalarını uzman bir ekiple gerçekleştirdi. Kale içinde bulunan Bizans dönemine ait sarnıç ve 14. yüzyıldan kalan mescit yapılarında restorasyon çalışmalarını sürdüren Büyükşehir, Büyük İskender tarafından yaptırılan Kadifekale surlarında gerçekleştirdiği aydınlatma projesini de tamamladı. "Kentin tacı" niteliğindeki Kadifekale, geceleri de kent siluetinde kendini göstermeye başladı.
Tarihi Roma yoluna koruma
Büyükşehir Belediyesi, İkiçeşmelik Caddesi’nin Bayramyeri ile birleştiği bölgede bulunan ve geçmişi Antik Roma dönemine dayanan Roma Yolu kalıntılarının koruma altına alınması için çalışmalarını sürdürürken, Cicipark'ı da bir seyir terası olarak yeniden düzenledi.
Jeotermale büyük yatırım
İzmir Jeotermal A.Ş’ye 2005 yılında yüzde 50 ortak olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Balçova ve Narlıdere tesislerinde bütün sistemin yenilenmesi ve Seferihisar Doğanbey’deki kaynakların su yüzüne çıkartılarak elektrik üretim çalışmalarına başlanmasında öncü rolü üstlendi. Kocaoğlu döneminde, Çeşme’deki kür merkezine de ortak olunarak turizmin 12 aya yayılması için adım atıldı.
YAZIYA YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.