Bakan Çelik'ten Rusya açıklaması
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik, Rusya’nın ambargo uyguladığı Türk sebze-meyvelerinin sayısını arttırması sonrası, Rusya’nın davetiyle Moskova’ya giden Türk heyetle ilgili açıklamalarda bulunarak, bu davetin olumlu bir adım olduğunu söyledi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, “Mevcut yaşanan hükümetler düzeyinde, yani Moskova Merkez Hükümetinin almış olduğu kararlar çerçevesinde değil de, geçici ürünler ile ilgili, Türkiye tarafından karantina tedbirleri ile ilgili bir rapor ulaştırılırsa, bu ürünler ile ilgili yasakların kalkabileceği şeklinde konu başlığı çerçevesinde görüşme olmuş” dedi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı heyetinin Moskova’da ki temaslarının ardından açıklamalarda bulundu. Moskova’da gerçekleştirilen görüşmenin düzeyli gerçekleştiğinin bilgisini aldığını kaydeden Bakan Çelik, “Rus Tarım Bakanlığına bağlı bizim burada ki Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü mesafesinde ki ilgili birim, burada ki partneri olan Genel Müdürlüğümüz ile gıdaların bir anlamda kontrolleri ile ilgili görüşme talebi Rusya’dan geldi. Teknik heyetimiz gitti ve şuanda da dönüş noktasında. İlk aldığımız bilgiye göre son derece düzeyli bir görüşme gerçekleşmiş. Mevcut yaşanan hükümetler düzeyinde yani Moskova Merkez Hükümetinin almış olduğu kararlar çerçevesinde değil de, geçici ürünler ile ilgili, Türkiye tarafından karantina tedbirleri ile ilgili bir rapor ulaştırılırsa, bu ürünler ile ilgili yasakların kalkabileceği şeklinde konu başlığı çerçevesinde görüşme olmuş. Bir diğer konuda, bitki sağlık sertifikalarının web tabanlı bir sistem üzerinden teyit edilmesi konusunda değerlendirmeler yapılmış. Arkadaşlarımız gelince daha ayrıntılı bir şekilde değerlendirmeyi yapacağız” diye konuştu.
Tarım kesimine iki ülke arasında ki itilafın fatura edilmesinin kabul edilebilir bir durum olmadığını ifade eden Çelik, “Türkiye bu konuda çok olgun bir duruş sergiledi. Bizim Rus çiftçisinden buğday ithalatımız var. Bunların gerginleşmesinin, bu ithalatın durdurulmasının Rus çiftçisi açısından bir faydası yoktur. İki dost-komşu ülkenin ilişkilerinin normalleşmesinden başka bir çıkış yolu görmüyoruz. Rusya’nın bu daveti, genel tarım ürünlerini ilgilendirmese de, spesifik bazı alanlarla ilgili olsa da olumlu bir adımdır. Bu süreç eğer bu şekilde sağlıklı bir hal alırsa inanıyorum ki hiçbir mağduriyet yaşamaması gereken tarım kesimi de bu haksız ortamdan kurtarılmış olur. Patlıcan, biber, nar gibi ürünlere geçici bir kısıtlama getirmişlerdi. Bunların belki serbest kalması ile ilgili bir değerlendirme. Kısıtlama getirdikleri ürünlere yönelik onların kaldırılabileceğini, bunun ile ilgili bir rapor hazırlanması talebi gelmiş. Şuan da geçici kısıtlama getirilen ürünler ile ilgili bir rapor hazırlanmasının Türkiye tarafından yapılıp Rusya’ya iletilmesi halinde bunların serbest kalma ihtimali üzerinde durulmuş” şeklinde konuştu.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.