BAKANLIKTA 'KOLTUK' SAVAŞLARI
- BAKANLIKTA KOLTUK SAVAŞLARI -
ODASI ÇOK OLAN BÜROKRAT
NASIL GELDİK BU NOKTAYA?
'KOCA' TEŞKİLATIN 'KOCA' YANLIŞLARI
Halini, telaşını bir göreydiniz zannederdiniz ki koca Gümrük ve Ticaret Bakanlığı alev alev yanıyor. Kanatlarını nasıl hızla çarpıyorsa ağzına da aynı şekilde hızla açılıp kapanıyor. Yaz diyor çabuk yaz. Bak daha duruyorsun al eline kalemi çabuk yaz. Pırpır, pır, pırpır pır..Kapacaklar benim koltuğu da, vallahi kapacaklar. Neyse acı bir kahve, soğuk bir bardak su biraz duruluyor. Sonra başlıyor anlatmaya. Bak diyor Aykut bey iyi dinle sana Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan önemli kulis bilgileri vereceğim. Yaz hadi.. Acaba benim koltuğa da çökmüşler midir? Hay Allah... Neyse..
SABAH GELEN KOLTUĞU KAPAR!
Bakanlıkta koltuk - oda savaşı yaşanıyor. Biliyorsun bakanlıkta müsteşarlık kaldırıldı. E.. müsteşarlık kaldırılınca da müsteşarın oturduğu oda boşaldı. İlk atanan bakan yardımcısı müsteşar odasına oturdu. Ama bir süre sonra ne görelim. İkinci atanan bakan yardımcısı da aynı odaya geçip oturmaz mı? Yani erken gelen odayı, koltuğu kapıyor anlayacağınız. Allah'ınızı seversiniz Aykut Bey koca bakanlıkta yakışık alıyor mu bu? Ne diyeyim eğer kulis bilgisi doğruysa, bizim minik kuş sonuna kadar haklı. Hal böyleyse naçizane bir önerim olacak gümrüğün yada bakanlığın üst düzey yetkililerine. Aman koltuklarınıza sıkı sıkı sarılın. Mesai bitiminde sevip okşayıp bıraktığınız koltuğunuza sabah birilerinin oturduğunu görürsünüz. Benden söylemesi.
'ONUN İKİ ODASI VAR'
Neyse devam edelim bizim geveze kuşun önemli koltuk sevdası kulis haberlerine. Bak diyor Aykut bey bak şimdi.. Yine başkanlık sistemiyle kaldırılan müsteşarlık makamının eski müsteşarı çat kapı bakanlığa geliverir. Geldiği gibi de müsteşar yardımcılarından birinin odasına yerleşir. Ha bu kişinin bir tane daha odası vardır. Yani ne diyorsunuz bunlara? Şanslı kişiler diyelim. O yiğidin bir odası da devletin önemli bankalarından Halk Bankası'ndadır. Şimdi bakanlık koltuk savaşlarını konuşuyor. Diyorlar ki 'eski müsteşar boşuna ortaya çıkmaz o da üçüncü bakan yardımcısı olur mu? Siz o zaman bakın esas oda, koltuk savaşlarına... Pırpır, pır, pırpır, pır Minik kuş nerede ya.. Kahvesi de yarım kalmış...
NASIL GELDİK BU NOKTAYA?
Sevgili okurlarım; minik kuşun bu önemli gülünesi kulis bilgisinin ardından bakanlık sistemine geçildikten sonra kurulan Ticaret Bakanlığı ile ilgili görüşlerimi anlatmak istiyorum sizlere. Bakın bu yalnız benim değil, bir çok kişinin de aynı görüşüdür. Ülkemiz, ülkenin cumhurbaşkanı, başkanı iç ve dış güçlerle uğraşırken ne yazık ki ortaya unutulan ya da yapılmayan, savsaklanan devleti yeterince yönetememe sorunu çıkıyor. Devletin önünde çözmesi gereken sorunlar sıradağlar gibi olmuşken, aha bizim minik kuşun anlattığı gibi koltuk savaşları yaşanıyor.
NE YAZIK Kİ RÜŞVET İLE ANILDI
Sevgili okurlarım; sizlere başkanlık sistemine geçilmesiyle birlikte teşkilatın nasıl bakanlığa dönüştüğü hakkında bilgiler aktarmak isterim.
Gümrük İdaresi önce Sanayi Bakanlığı'nın ticaret kısmı alınarak Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ve son olarak Ekonomi Bakanlığı'nın bölümleri alınarak adı Ticaret Bakanlığı olur. Kamuoyunun gümrüklere bakışı herkesin malumudur. Üzücüdür ama 7'den 70'e gümrükler genelde rüşvet, kaçakçılık, kayırma, görevi kötüye kullanma ile anılmıştır. Ancak güçlü bir gümrük idaresi olmadan bağımsız bir devlet olunamayacağı aşikardır. Gelişmiş ülkelere bakıldığında hazine, maliye ve nihayetinde gümrük devlete mali anlamda getiri veren bir kurumdur. Böylesi bir finans hareketinin döndüğü ortamda, rüşvet ve suistimal olaylarının yaşandığı bir devlet kurumu haline gelmiştir. Tüm bu olumsuzluklara karşın, uzun bir süre gümrük teşkilatı adeta sahipsiz bırakılmış ilgi ve alakadan bu yoksunluk peşinde bu olayların yaşanmasına çanak tutmuştur.
ÜLKE GÜVENLİĞİ SÖZ KONUSUDUR!..
Bugün de idare, gerek Ekonomi Bakanlığı'nın dış ticaret ve özel sektör baskısı altına alınmaya çalışılmakta bu da gerek merkez gerekse taşra teşkilatında çalışanların mesleki geleceklerine umutla bakamadığı bir ortama dönüşmüştür. Vaziyet böyle olunca da bunun olası tehlikesi suistimal ve rüşvetin daha da artması, ülkenin güvenliğinde zafiyet doğurmasıdır. Evet doğrudur yıllardır gümrük idaresi çalışanlarının genel olarak eğitimi diğer kamu kurumlarında çalışanlardan daha düşüktür. Ama bunun böyle olması, gümrük idaresinin elinde değildir. Gümrüğe çalışanlar seçimle değil, atamayla gelmektedir. Bir dönem Fetöcülerin ve liyakatı olmayanların düzeni ele geçirdiği gümrükler bugünde dışarıdan atamaların tehlikesi ile karşı karşıyadır.
SORULMASI GEREKEN SORU ŞUDUR:
Malum gümrük teknik bir konudur. Sadece mevzuatını öğrenmek bir insanın ömrünün yarısını alır. İşte burada gümrüğe dışarıdan atananların kuruma verdiği açmaz ortaya çıkmaktadır. Traji-komiktir ki, bu insanlara gümrüğü öğrenmeye başladıklarında görev süreleri sona ermektedir. Bakanlık makamına işi bilmeyenlerce yapılan sunumlar, makam tarafından hoş karşılanmamış ve makama gümrüklerin önerileri, sorunları, çözüm yolları yeteri kadar izah edilememiştir. Gerektiği bilgiyi alamayan bakan verdiği kararlarda da hakkı yakalayamamıştır.
Ekonomi Bakanlığı'nın dış ticaret bölümünden gelenler sunumlarıyla makamı etkilemişlerdir. Gümrük İdaresi yetkililerinden bir ikisi dışında teşkilatlarını yeterince anlatamamışlar, kimse makama gümrük birliği nedeniyle zaten AB ile ticaretimizde aynı mevzuatı uygulamak zorunda olduğumuzu diğer ülkelere de benzer ticari politikanın uygulandığını anlatamamıştır. Gümrük Birliği'nin tartışmalı yapısı gereği Türkiye'nin dış ticaret politikası ve stratejilerinin aslında karar mekanizmasında Türkiye'nin değil, AB tarafından şekillendirildiği gerçeği anlatılamamıştır.
Burada sorulması gereken soru: Ekonomi Bakanlığı'nın dış ticaret idaremizin o zaman bu kadar bütçe ve yetişmiş elemanı ile İGEME kurumlarının sonsuz desteği ile üstelik bu kadar yurtdışı kadro ile gerçekte ne iş yaptığıdır.
-YAZAR NOTU-
08 OCAK 2016'da, GÜCÜ ETKİSİNDE ‘ETKİ HABER’ başlıklı köşe yazımın bir bölümünde aktarmış olduğum "HANİ O MONTLAR VARDI YA?" yazımda adı geçenler gümrüklerden bazı kişilerin destekleriyle sahalara çıkmışlar! O görevlilere buradan hatırlatırım ki, bu şahısların Küçükçekmece 1. Asliye Ceza Mahkemesi'nde KAÇAKÇILIKTAN YARGILANDIKLARINA DAİR DOSYALARI ELİMDE MEVCUTTUR. Hadi dosya numarasını da vereyim: 2016/ 94
- YAZAR NOTU -
DOĞU AKDENİZ GÜMRÜK VE TİCARET BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ'NDE BANKAYA YATAN YOLLUKLARIN ELDEN ÖDENDİĞİ BİLGİSİ TARAFIMA GÖNDERİLEN MAİLLERDE İDDİA EDİLMEKTE... KONUNUN TAKİPÇİSİYİM.
YAZIYA YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.