1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Balıkesir'de 172 Girişimci 5 Milyon Liralık Kosgeb Desteğiyle Kendi İşini Kurdu
Balıkesirde 172 Girişimci 5 Milyon Liralık Kosgeb Desteğiyle Kendi İşini Kurdu

Balıkesir'de 172 Girişimci 5 Milyon Liralık Kosgeb Desteğiyle Kendi İşini Kurdu

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Balıkesir Şube Müdürü Hüsamettin Çay, bugüne kadar 172 girişimcinin sertifika alarak kendi işyerini kurduğunu söyledi.

A+A-

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Balıkesir Şube Müdürü Hüsamettin Çay, bugüne kadar 172 girişimcinin sertifika alarak kendi işyerini kurduğunu söyledi. Çay, "Girişimcilerimize yaklaşık 5 milyon liralık bir destek verildi. Eğitimlerden sonra kendi işini kuranların oranı Türkiye ortalamasında yüzde 2,5 iken Balıkesir'de bu oran yüzde 13 seviyelerinde." dedi.

Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Balıkesir Şubesi ile KOSGEB'in ortaklaşa düzenlediği "Girişimcilik Kursu"nu başarıyla tamamlayan 60 kişiye sertifikaları törenle verildi. Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) konferans salonunda düzenlenen törene Vali Ahmet Turhan, GMKA Genel Sekreteri Mustafa Gündoğan, Sanayi Odası Başkanı İsmail Uğur, Meclis Başkanı Hakan Özdamar, Ticaret Odası Başkanı Fahri Ermişler, Meclis Başkanı Yücel Yılmaz, KOSGEB Müdürü Hüsamettin Çay, TÜMSİAD Balıkesir Şube Başkanı Eşref Koçak, işadamları ve kursiyerler katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan TÜMSİAD Başkanı Koçak, geçtiğimiz nisan ayında yapılan protokol gereği 30'u bayan toplam 60 kişinin katılımıyla "Girişimcilik Kursu" düzenlediklerini söyledi. Kursun ardından kursiyerlerin sertifika almaya hak kazandığını ifade eden Koçak, "Bundan sonra Allah kısmet ederse Türkiye ekonomisine katkıda bulunmak üzere işyerleri açacaklar. Böyle bir girişimi yaptığımız için çok mutluyuz. İnşallah belgelerini alan arkadaşlar bir an önce işyerleri açıp istedikleri seviyeye ulaşırlar." dedi.

KOSGEB Müdürü Çay, bu tür birlikteliklerin diğer dernek ve STK'lara da örnek olmasını temennisinde bulundu. Uygulamalı girişimcilik eğitiminin, girişimcilik kültürünü yaygınlaştırmak ve girişimcileri iş planı kavramıyla tanıştırıp başarılı işletmelerin kurulmasını sağlamak amacıyla verildiğine dikkat çekti.

"CARİ AÇIĞA NEDEN OLAN MAL VE HİZMETLERİN YURT İÇİNDE ÜRETİLMESİNİ AMAÇLIYORUZ"

Kursiyerlere toplam 70 saatlik bir eğitim verildiğini ifade eden Çay, "Eğitim bitiminde verilen girişimcilik sertifikası Türkiye'nin her yerinde geçerlidir. Sertifikanın geçerlilik süresiyle ilgili bir sınır yoktur. KOSGEB, sertifika alıp kendi işini kuranlara 30 bin liraya kadar hibe desteği ile 70 bin lira 2 yıl ödemesiz toplam 4 yıl vadeli faizsiz kredi vermektedir. Erkek girişimci adaylarına yüzde 70, bayan ve özürlü girişimci adaylarına ise yüzde 80 oranında destekleme uygulanmaktadır. Girişimcilik eğitimlerini temel amacı, cari açığa neden olan mal ve hizmetleri yurt içindeki girişimciler vasıtasıyla üretimini sağlamaktır. Ayrıca girişimcilerin kaynaklarını ve güçlerini biraraya getirip daha güçlü ve marka olabilecek işletmeler kurmaları rekabet şanslarını artırmak için de çok önemlidir." dedi.

Girişimcilere birlikte iş yapma yetisi kazandırmak zorunda olduklarına işaret eden KOSGEB Müdürü, küresel rekabet ortamında ve küreselleşen bir dünyada var olabilmek ve sürdürülebilir işletmeler kurabilmek için buna mecbur olduklarını vurguladı.

"BU YIL Kİ HEDEFİMİZ TOPLAM 800 GİRİŞİMCİYİ EĞİTMEK"

2012 yılında Balıkesir'de 350 adet girişimcilik sertifikası verildiğini aktaran Hüsamettin Çay, şöyle devam etti: "Bu yılın ilk altı ayında şimdiden 400 kişiyi aştık. Bu yıl ki hedefimiz toplam 800 girişimciyi bu eğitimlerden geçirerek sertifika vermek. Bugüne kadar 172 girişimcimiz sertifika alıp işyerini kurdu. Bu vatandaşlarımıza yaklaşık 5 milyon liralık bir destek verdik. Eğitimlerden sonra Balıkesir'de kendi işini kurma oranı yüzde 13 olarak kayıtlara geçmişti. Bu oran Türkiye ortalamasının çok üzerindedir. Türkiye ortalaması yüzde 2,5'tir."

Vali Turhan ise yaptığı konuşmada sertifika alan kursiyerler başarılı dileğinde bulunarak, TÜMSİAD yetkililerine de teşekkür etti. "Güçlü devlet ve güçlü ekonomilerin en önemli dinamiklerinin bilgili, donanımlı ve girişimci gücüne sahip insan varlığıdır." diyen Vali Turhan, "Bizim de en önemli gücümüz İnşallah bilgili ve birikimli insan gücü olacak. Ülkemizin üzerinde oynanan oyunlar ve belaların defi açısından dünyada ilk 10 ekonomi arasına girip 500 milyar dolar ihracatı gerçekleştirmemiz lazım. Bu kapsamda da Balıkesir olarak İnşallah lokomotif rol oynama hayalimiz var. Bugün 600 milyon dolar olan ihracatımızı 8-10 milyar dolara çıkarmaya bağlı. Bunun için herkesin üzerine düşeni yapması vatan borcudur." dedi.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri, kursiyerlere sertifikalarını verdi.
CİHAN

Balıkesir'de 172 girişimci 5 milyon liralık KOSGEB desteğiyle kendi işini kurdu

Balıkesir'de 172 girişimci 5 milyon liralık KOSGEB desteğiyle kendi işini kurdu

Balıkesir'de 172 girişimci 5 milyon liralık KOSGEB desteğiyle kendi işini kurdu

Balıkesir'de 172 girişimci 5 milyon liralık KOSGEB desteğiyle kendi işini kurdu

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.