1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Başbakan Erdoğan'dan açıklamalar
Başbakan Erdoğandan açıklamalar

Başbakan Erdoğan'dan açıklamalar

Başbakan Erdoğan "Yurdum Evim Ücretsiz İnternetim" töreninde konuştu!..

A+A-

"Gençler dünyaya çok daha farklı bakacaklar"

Proje için 81 ilimizdeki 347 yurdumuzda, çok büyük bir alt yapı kuruldu. Bu kadar kısa zamanda bu işin başarılması ayrıca mutluluk nedenimizdir. Bu proje ile kredi ve yurtlar kurumlarında kalan 310 bin gencimiz dünyaya çok daha farklı bakacaklar. Binalarında ücretsiz internet erişimi imkanına kavuşacaklar. Bundan sonra açılacak yeni yurtlarımızda da bu alt yapı kurulacaktır.

"Lafla değil uygulamayla ortada"

Ocak ayında ilgili bakanlıklarımızca imzalanan bu protokolle hazırlanan çalışmaların, 6 ay gibi kısa bir sürede hayata geçirilmesi her türlü takdirin üstündedir. Söz konusu hizmet olduğunda, hele de söz konusu gençlerimiz olduğunda hiç bir engeli tanımayız. Biz cumhuriyet tarihinin eğitime, gençlere en büyük yatırımları yapan hükümetiyiz. Bu lafla değil, uygulamayla ortada.

"İman öyle bir şeydir ki, tekeden bile süt çıkartır"

Milli Eğitim Bakanlığımızın bütçesini yüzde 537 arttırdık. Gençlik ve Spor Bakanlığımızın bütçesini 15 kat arttırdık. Daha önce böyle bir bakanlık mı vardı?Biz kurduk. Kendileriyle direk irtibat kuracak bir bakanlıkla yönetilebilirdi.  Cari giderleriyle birlikte 800 trilyona mal olacak olan Akdeniz Oyunları için bütün hazırlıklarımız tamam. 18 ayda bu tesisleri yaptık bitirdik, yarışmalara hazır hale getirdik. İman öyle bir şeydir ki, tekeden bile süt çıkartır. İnanıcaksın, azmediceksin, işi bitireceksin.

"1 milyondan fazla öğrenci kredi ve burs imkanından yararlanıyor"

Mersin hiç bir dönemde göremediği tesislere kavuştu. Futbol stadyumundan, kapalı spor salonlarına varıncaya kadar, aklınıza ne gelirse, ne gerekiyorsa, şuanda mevcut. 2002 yılında, üniversitelerde okuyan gençler ne kadar kredi alıyordu, 45 lira. Şuanda 280 alınıyor. Toplamda 480 lira. Bu kredi ve bursu, yükseklisans öğrencileri 560, doktora öğrencileri 850 lira alıyor. Teşvik içinde üniversite sınavlarında ilk 100 e girenlere ayda 840 lira veriyoruz. Amatör spor dallarının herhangi bir dalında milli olanlar ayda 840 lira alıyor. Bu yıldan itibaran 1 milyondan fazla öğrencimiz kredi ve burs imkanından yararlanıyor.Bunun yanında yurtlarımızda kalan öğrencilerimiz ayda 201 lira beslenme yardımı veriyoruz. Şuanda yeterli değildir tabi. Yurtlarımızı artırıyoruz, çoğaltıyoruz.

"Okul hayatını yurt hayatıyla güçlendiriyoruz"

Öğrencilerimiz ev aramak suretiyle okudukları illerde sefalet yaşamasın, güvenli olsun her yönüyle. Bizim muhafazakar yapımıza tamamen ters yerler var. Okul hayatını, yurt hayatıyla güçlendiriyoruz. Ben yurt hayatını bilen bir Başbakanınızım. İlkokulu bitirdiğim andan itibaren biliyorum bu hayatı. 7 yılım bu şekilde yurtlarda geçti ve başarımızın arkadaşlık noktasında birbirimizle bütünleşmenin en güzel anılarını ben yurt hayatında yaşadım. O hayat bambaşka bir hayattı. Birbirinizle olan dayanışmanızla, aranızda olan kültürü birleştirmekte faydası çok olmuştur. Bu arada yurtlarda kalan üniversite öğrencilerimizde de bunları görmek istiyoruz.

"Ben üniversite genciyim demeyin"

Yurtlarınıza ilan edilen saatten sonra gelmeyin, belirlenen saatlerde gelin. Ben üniversite genciyim demeyin. Sizler bizlere emanetsiniz. Belli bir disiplin içinde yapmak zorundayız. Bakın üniversite harcını biz kaldırdık. Niçin diğerleri kaldırmadı?

"Modern dünyadan önce bizim gençlerimiz görmelidir"

İçerisinde ki bütün zenginlikleri buzdolapları, televizyonlarıyla herşeyiyle modern dünyanın görmediğini bizim gençlerimiz görmelidir, görecektir. Yatak kapasitesini 130bin ilaveyle 330bine çıkardık. Bu odalardaki proje değişiklikleri daha yaşanabilir bir hale dönüşmesi bunun en güzel göstergesi.

"Yurtlarımızı hayat üniversitesine dönüştürdük"

Biz sadece barınma imkanı olarak görmüyoruz. Burası onların hayata hazırlanma yerleri. Liderlik eğitimleri verilen yerlerdir. 29 yurdumuzda kişisel gelişim akademisi kurarak gençlerimizin hizmetine sunduk. Böylece yurtlarımızı birer hayat üniversitesine dönüştürdük.2013 yılı başı itibariyle Kredi Yurtlar Kurumu 96bin kapasiteli 154 yurt projesi bulunuyordu. 6 tanesini tamamladık 15 tanesinin ihalesi tamamlandı. 20'si için yurt içinde arsa tahsis çalışmaları sürüyor. Amacımız ailelerin aklının  çocuklarında kalmamasıdır.

"Bu yaz bu işi bitirelim"

Yurtlarımız da ranza devri kapanacak, sanıyorum bazı yerlerde hala var. Önceliği ranzalı olan odalara vereceğiz, bunları kaldıracağız. Bazalı sistemine bütün yurtlarımızda geçmiş olmamız lazım. Hemen acil olarak bu yaz bu işi bitirelim. Önümüzdeki yıl ranza görmek istemiyorum yurtlarımızda. Yurdum evim ücretsiz internetim projesi ile de internet sorununu çözmüş oluyoruz.
 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.