Başbakan'dan Açıklamalar
Başbakan Erdoğan'dan Kosova Öncesi Çok Önemli Açıklamalar..
Başörtülü milletvekili konusunda, herhangi bir iç tüzük değişikliğine gerek olmadığını, şartların buna müsait olduğunu söyleyerek, "Başörtülü vekiller parlamentoda görev ifa edebilirler. Tavrımız nettir, başından beri destekliyoruz" dedi.
Erdoğan'ın açıklamasından satırbaşları;
HAKAN FİDAN'I YEDİRMEYİZ
Ağzı olan konuşuyor. İsrail'in yaptığı bir açıklama var. Buna inanabiliriz. Farklı açıklamalar da geliyor. Bizim için önemli olan, biz kendi bürokratlarımıza veya siyasetteki arkadaşlarımıza, müdellel herhangi bir şey olmadığı sürece, güveniriz ve bu arkadaşlarımızı kimseye yedirmeyiz. Her zaman yanlarında oluruz, arkalarında oluruz. Bu arkadaşlarımıza vefasızlık bizim kitabımızda yoktur. 11 yıllık mücadeleyi biz bu arkadaşlarımızla beraber sürdürdük. Biz hiçbir arkadaşımıza gazeteler yazdı diye herhangi bir tavır almayız.
ŞARTLAR ÇİN'İ GÖSTERMEKTE
Burada aranan bazı özelliklerden bahsettik. Bu füzelerin operasyonel kabiliyetlerinden fiyatlarının uygunluğuna varıncaya kadar ve ortak üretim anlayışına varıncaya kadar, biz böyle bir adımı attığımız zaman isteriz ki gelecekte biz kendimiz üretelim. Ortak üretime evet denilmediği takdirde, bu bizim için en önemli değerlendirme puanıdır. Kaldı ki, savunma sanayi müsteşarlığımız, bütün teklifleri puanlama sistemine göre inceler bize getirir, biz de icra konseyi başkanlığı olarak, şahsım, genelkurmay başkanım ve milli savunma bakanımla inceleriz, brifingleri dinleriz, yetkili teknik arkadaşları dinleriz, ondan sonra da üçlü olarak değerlendirmeyi yapıp nihai kararı veririz. Bu karar çoğu zaman müsteşarlığı yetkilendirme kararı da olur. Onlar görüşmeleri başlatır ve nihai karar verilir. En uygun şartlar puanlamada Çin'i göstermektedir. Çin bu çalışmaları bizimle yapmaktadır. Nato'nun yaptığı açıklamalar belirleyici değildir bizim için. Nato bu konularda bu kadar hassas ise bir çok üye ülkede Rusya'nın silahları mevcuttur. Daha bunların envanterleri bile çıkarılmamıştır. Biz biliyorsunuz Çin ile ortak tatbikat da yaptık. Bunların hepsi Nato'nun bilgisi dahilindedir. Bizim bağımsızlık anlayışımızı kimsenin gölgelemeye hakkı yoktur.
AB İLE MÜZAKERELER
Gecikmeli de olsa olumlu bir adımdır. Bizim için yeterli değildir. Hızla bazı adımların atılması gerekir. Kaybedilmiş gerçekten çok büyük bir zaman var. Kaldı ki zaman kaybedilirken, 15 fasıl daha sonra 35 fasla çıkarıldı. Bunların hepsi bizim 50 yılllık AB üyelik sürecinde yaşadığımız olaylardır. Müzakereci ülkeler olarak liderlerin katıldığı bir süreçten, liderlerin katılmadığı bir sürece girdik. Fransa'nın Sarkozy döneminde, bu işe müdahalesi bu süreci olumsuz etkiledi. O olumsuz süreç, sayın Hollande'nin seçilmesiyle son bulmuş gibi görünüyor. Fransa'nın artık bu tür olumsuz yaklaşımlar pek görülmüyor. Umuyorum ki şansölye Merkel'in de olumlu yaklaşacaktır. Biz 3 faslı Almanya'nın dönem başkanlığında açtık. Türkiye'ye yönelik Almanya'nın da Merkel'in de yaklaşımının göstergesidir. Bundan sonra da daha olumlu yaklaşımlar gerçekleşecektir. Daha süratli bir yol alınacaktır.
ANAYASA UZLAŞMA KOMİSYONU ÇALIŞMALARI
Kapısı kapalı olanın kapısını çalmaya gerek yok. Öyle bir arayış içinde değiliz. Biz çok önceden bir açıklama yaptık. Üzerinde 4 partinin mutabık kaldığı 48 maddeyle ilgili, madem mutabık kalınmıştır, süratle meclisten geçirelim, Meclis çalışmaları yine devam etsin, fakat bu üzerinde mutabık kalınan maddeleri geçirelim. Buna yanaşılmadı. Ama bu süreçte 60 maddeye çıkarıldı. Üzerinde anlaşılan 60 madde var. Kılıçdaroğlu, bunları meclisten geçirebiliriz dedi. Madem geçirebiliriz, biz de arkadaşlarımıza dedik ki görüşün bu konuyu. Diğer partiler önemli değil, CHP ile birlikte biz Meclisten 60 maddeyi geçirelim. Şu anda arkadaşlarım görüşmeden herhangi bir şey söylemeyeceğim. Ama bu noktada herhangi bir şart kabul etmiyoruz. Çünkü üzerinde anlaşılan maddeler bunlardır. Biz anayasa maddeleri üzerinde çalışacağız başka bir şey değil. Mutabık kalınan 60 madde üzerinde yapacağımıza göre şart koşmaya gerek yok. Anayasayı konuşuyoruz başka şeyi değil. Herhangi bir şart ileri sürmeden, 60 maddeyi görüşmeye varsalar yola devam ederiz. Yoksalar, bu maddeler ile ilgili söyleyecek herhangi bir şeyimiz yok. Meclis Başkanı'nın takdirindedir. Onun kararına uyarız.
CENEVRE 2 KONFERANSI
Dışişleri Bakanımız 11 ülke bakanları ile görüştü. Bu toplantılar neticesinde bizim de daha önce ısrarla durduğumuz konularda mutabakat sağlandı. Bunun üzerinden Cenevre 2'ye gidilecek. Çıkan ortak bildiri veyahutta ortak karar, özellikle Cenevre 2'de üzerinde durulacak olan konulardır. Burada bir geçici hükümetin kurulması noktasının karara bağlanması önem arzediyor. Beşşar Esad gitmeden bir adım atılamayacağı kararı var. Bir de Türkiye, Katar, Suudi Arabistan, BAE gibi ülkelerin kararı olmadan herhangi bir karar verilemeyeceği noktasında bir mutabakat var. Bu da önemlidir. Burada Suriye'ye en uzun sınırı olan ülke biziz. Türkiye'nin yüklendiği bir yük var. 500 bini aştı 600 bine yaklaşan sığınmacı kardeşlerimiz var. Bunlara yönelik yaptığımız yatırımlar ortada. Dünyanın yaklaşımı ortada. Cenevre 2'yi göreceğiz, umut ediyorum ki hayırlı bir karar çıkar.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.