"Ben Çalışıyorum, Oğlum Eylem Yapıyor"
Sivas’ta park görevlisi olarak çalışan İsmail Yaraş, emekli olmasına rağmen çalıştığını, oğlunun ise iş beğenmeyip Gezi eylemlerine katıldığını söyledi.
Sivas’ta park görevlisi olarak çalışan İsmail Yaraş, emekli olmasına rağmen çalıştığını, oğlunun ise iş beğenmeyip Gezi eylemlerine katıldığını söyledi. 54 yaşındaki Yaraş, oğlu gibi birçok gencin işsizlikten yakındığını, ancak iş beğenmediğini savunarak "6 yerde iş buldum, oğlum hiçbirini beğenmedi. Taksim Gezi Parkı eylemlerine destek olmak için Sivas’taki eylemlere katıldı. Her akşam işten eve giderken oğlumu da o eylemcilerin arasında görüyordum, ama elimden bir şey gelmedi.” dedi.
Sivas’ta birçok sektör, eleman bulamadığı için eksik kapasiteyle çalıştığından şikayetçi. Resmi rakamlar da sektörü doğrular nitelikte. Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü verilerine göre Sivas’ta işsizlerin sayısı 31 bin 757. Şehirde en çok beden işçisi aranırken, bunu sırayla tekstil, sekreter, garson (servis elemanı), akaryakıt satış elemanı ve mermer işçisi takip ediyor. İş aranan kişiler arasında nadiren de olsa, “Mühendis aranmaktadır” ilanları yer alıyor. Atatürk, İstasyon ve Bankalar Caddesi’nde yüzlerce dükkanın camına iş ilanı yapıştırılırken “Neden işsizler başvurmuyor?” sorusu akıllara geliyor.
İŞSİZLER İŞ BEĞENMİYOR
Bu sorunun cevabı, İŞKUR’un yaptığı araştırmaya göre, patron-iş arasında maaş ve mesai ücretlerinde çıkan anlaşmazlıkta yatıyor. İşsizlerin büyük çoğunluğu, bin liranın altında çalışmaya yanaşmıyor. Bu nedenle 18–35 yaşlarında on binlerce kişi boşta gezerken, patronlar çareyi emeklileri çalıştırmakta buluyor.
Sivas’ta ağır işlerden kaçan işsizlerin, büro memurluğu ve sekreterlik gibi masa başı işler aradığından yakınan patronlar, çözümü emeklileri çalıştırmakta buluyor. 650–700 TL ile günlük 3 lira yemek parasına çalışmayı kabul eden emekliler, böylece gençlerin işini elinden alıyor.
“BEN ÇALIŞIYORUM, OĞLUM EYLEM YAPIYOR”
Afyon Sokak’ta park görevlisi olarak çalışan 54 yaşındaki İslam Yaraş, emekli olmasına rağmen çalışanlardan. Yaraş, kendisinin çalıştığını, oğlunun ise evde yattığını belirtiyor. Makine teknisyeni olan Yaraş, “Benim oğlum dahil birçok genç iş bulamamaktan yakınıyor. Birkaç gün önce oğlumla bu konuda tartıştık. Ertesi gün de oğluma 6 tane iş buldum. Hiçbirinde çalışmadı. Gençlerin derdi iş bulamamak değil, iş beğenmemektir.” diye konuştu.
Her gün sabahın erken saatlerinde başladığı işi, geç saatlere kadar sürdüren Yaraş, oğluna defalarca nasihatte bulunmasına rağmen hiçbir şeyin değişmediğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Benim aklım almıyor. Maaş düşük ya da iş biraz ağır diye çalışmaktansa yatmayı tercih ediyorlar. Ben oğlumu defalarca uyardım. İstanbul Taksim’deki Gezi eylemlerine destek olmak için Kent Meydanı’ndaki eylemlere gitti. Her akşam işten eve giderken oğlumu da o eylemcilerin arasında görüyordum. Dövsen dövülmüyor, sövsen sövülmüyor. Ne yapacağımı şaşırdım.” CİHAN
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.