'Bu neyin faturası?'
Afyonkarahisar'ın Şuhut İlçesi'nde 10 yıl önce devlet hastanesinde çeşitli nedenlerle tedavi gören hastalara tedavi ücretlerini ödemedikleri gerekçesiyle icra yoluyla ödeme emri gönderildi!
Hastaneye borçları bulunmadığını iddia eden mağdurlar, 'Bu neyin faturasıdır?' diye itiraz etti. 250 liranın altındaki borçların affedilmesinin ardından kentte yaklaşık 1000 kişinin kamu hastanelerine faiziyle birlikte geçmiş döneme ait yaklaşık 1 milyon lira borcu bulunuyor..
Şuhut'ta vatandaşları şaşırtan olay, 20 Mayıs 2013'te gelen ödeme emirleriyle başladı. 2003 ve 2004 yıllarında Afyonkarahisar Zübeyde Hanım Doğum ve Çocuk Hastanesi'nde tedavi gören 30 kişiye, tedavi ücretlerini ödemedikleri ya da eksik ödedikleri gerekçesiyle ödeme emri gönderildi. Aralarında doğum yapan kadınların da bulunduğu Şuhutlular, borçları bulunmadığını iddia ederek hastaneye 'Bu neyin faturası' diye itirazda bulundu.
Hastane yönetimi, 2003 ve 2004 yıllarında çeşitli nedenlerden dolayı tedavi gördüklerini, o dönemde çıkarılan faturanın tamamının ödenmediği gerekçesiyle ödeme emri gönderildiği bilgisini verdi. Hastane avukatı ise borcun tahsili için icra takibi başlatıldığını, faiziyle birlikte ödeme yapılmaması halinde haciz yoluyla tahsil edeceklerini kaydetti. Borç miktarının 500 ile 2000 lira arasında değiştiği kaydedildi.
250 liranın altındaki borçların affedilmesinin ardından kentte yaklaşık 1000 kişinin kamu hastanelerine faiziyle birlikte geçmiş döneme ait yaklaşık 1 milyon lira borcu bulunuyor.
9 YIL SONRA BORÇ ÇIKTI!
Mağdurlardan Şuhut'un Akyuva Köyü'nde oturan 33 yaşındaki Hüseyin Alptekin'e, faiziyle birlikte 20 Mayıs'ta Şuhut İcra Dairesi'nden 1845.32 liralık ödeme emri gönderildi. Borcu bulunmadığını iddia eden Hüseyin Alptekin, eşi Sultan Alptekin'in Zübeyde Hanım Doğun ve Çocuk Hastanesi'nde 1 Temmuz 2004'te kızları Gizem'i dünyaya getirdiğini söyledi. Doğumun ardından farklı zamanlarda gerek eşinin, gerekse kızının birçok kez aynı hastanede sağlık hizmeti aldığını vurgulayan Alptekin, ancak bundan dolayı kendilerine herhangi bir fatura çıkarılmadığını kaydetti. Tarım sektöründe gündelik işçi olarak çalışan Alptekin, "Yıllar sonra 895 TL'si ana para olmak üzere toplam 1845.32 TL borç çıkarıldı. Bunun 950.32 TL'si faiz. Biz hastaneye ödeme yapmıştık" dedi.
FATURA ÇIKARILMADI!..
Doğumdan sonra yaklaşık 1 yıl boyunca hastaneye kontrol amacıyla gittiğini anlatan Sultan Alptekin ise kızı Gizem'in birkaç ay hastanede yatarak tedavi gördüğünü hatırlattı. Kendilerine hastaneden o zaman tebligat yapılmadığını savunan Alptekin, Sağlık Bakanlığı'nın soruna çözüm bulmasını istedi.
BORCU ÖDEME İMKANI YOK!!
Zübeyde Hanım Doğum ve Çocuk Hastanesi'nde 3 Mayıs 2004'te ameliyat olan İsmihan Keskin'e ise 569.88 lira asıl alacak olmak üzere toplam 1214.59 liralık borç çıkarıldı. Eşinin ameliyatından sonra hastaneye ödeme yaptığını anlatan Seyfettin Keskin, işsiz olduğunu ve bu borcu ödeme imkanının olmadığını kaydetti.
'HACİZ YAPMADIK'
Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, bugüne kadar tedavi gideri borcu nedeniyle hiç bir haciz işlemi yapmadıklarını söyledi. Sağlık güvencesi olmayan ancak hastanelere borcu olan vatandaşlara defalarca ödeme emri gönderildiğini vurgulayan Dr. Yemenici, söyle dedi:
"Tedavi alacaklarında zaman aşımı 10 yıldır. 2012 yılına kadar bu işleri hazine avukatları takip ediyordu. Daha sonra borç takibi Sağlık Bakanlığı'na devredildi. Hastaları icraya vermek yerine parça parça dahi olsa tahsilat yapmaya çalşıyoruz. Yapılan tebligatları ve yazışmaları saklıyoruz. Gönderilen tebligatları borçlular ya da birinci derece yakınları teslim almış. Bizden giden yazılar önemsenmemiş. Ancak icra dairesinden ödeme emri gidince vatandaşlarımız panik olmuş!"
'ÖDEME GÜCÜ BULUNMAYANLAR BAKANLIĞA BAŞVURSUN'
Devletin alacaklarının tahsiline ilişkin 2007'de çıkan af yasasından yararlanmayan vatandaşlar için 2011 yılında 6225 sayılı Torba Yasa'nın çıktığını hatırlatan Dr. Yemenici, yasanın 5'inci maddesinde 31 Aralık 2010 tarihinden önce tahsil edilmemiş borçların yarısının taksitle alınacağı, 250 liranın altındaki borçların ise silineceği hükmünün yer aldığını söyledi. Hiç kimseyi borcu nedeniyle zor durumda bırakmadıklarını kaydeden Dr. Yemenici, "Borçluların 1 yıl içinde taksitle ödeme yapmasını istiyoruz. Kimse hakkında haciz işlemi yapmıyoruz. Ödeme gücü olmayanlar dilekçeyle Sağlık Bakanlığı'na başvursun. Bakanlık gerçekten ödeme gücü olmayanların borcunu silebiliyor" diye konuştu.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.