Büyükelçiler kararnamesi tamamlandı
Binali Yıldırım başkanlığındaki yeni hükümet İçişleri bürokrasisinin ardından Dışişleri bürokrasisinde de önemli değişiklikler yapıyor..
Kararname taslağına göre; Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, BM Daimi Temsilcisi olarak atanacak. Berlin Büyükelçisi Avni Karslıoğlu merkeze çekildi. En fazla merak edilen isimlerden biri olan MİT Müsteşarı Hakan Fidan kararnamede yer almadı. Ancak MİT Müsteşar Yardımcısı İsmail Hakkı Musa Paris Büyekelçisi oldu. Başbakanlık Müsteşarı Kemal Madenoğlu, Dünya Ticaret Örgütü Daimi Temsilciliğine atandı.
Hükümetin, Ahmet Davutoğlu'nun başbakanlığı döneminde başlatılan ve aylardır üzerinde çalıştığı iki önemli atama kararnamesi vardı. Birincisi valiler, ikincisi büyükelçiler kararnamesi. Valiler ile büyükelçiler; mevzuat gereği Bakanlar Kurulu’nun müşterek kararnamesi ve Cumhurbaşkanı'nın onayı ile atanıyor.
Binali Yıldırım başkanlığında kurulan yeni hükümetin, güvenoyu almasının ardından imza attığı ilk önemli işlemlerinden biri valiler kararnamesi oldu. 1 Haziran'da Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararnamesi ile mülki idarede köklü değişiklikler yapıldı.
Valiler kararnamesinin ardından büyükelçiler kararnamesi de hazırlandı. Kapsamlı bir kararnamenin hazırlandığı belirtildi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, kararnemede yer alan isimleri tek tek arayarak tebliğ etmeye başladı.
Kararnamede yer alan isimler, önce atandıkları ülkelere agreman için bildirilecek.
Daha sonra Bakanlar Kurulu’nda atama kararnamesi imzalanacak.
Kararnamede, uzun yıllardır Dışişleri Bakanlığı Müsteşarlığı görevinde bulunan Sinirlioğlu'nun BM Daimi Temsilciliği'ne atanması öngörüldü.
En dikkat çekici atama Berlin Büyükelçiliği’ne olacak. Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Avni Karslıoğlu, Alman Federal Parlamentosu’nda 1915 olaylarıyla ilgili alınan karar nedeniyle bazı çevreler tarafından eleştirilmişti. Karslıoğlu, merkeze çekilecek.
Berlin’e, büyükelçi olarak Kemal Aydın gidecek.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Belgrad Büyükelçisi olarak atanacak.
Bakan Yardımcısı Naci Koru’nun yeni görev yeri Cenevre BM Daimi Temsilciliği.
Müsteşar Yardımcıları Murat Esenli Roma’ya, Fatih Yıldız Bağdat’a atanacak.
Hakan Fidan Tokyo'ya atanmadı!
Daha önce Fidan'ın Türkiye'nin Tokyo büyükelçisi olarak atanacağı ileri sürülmüştü. Fidan'ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu tarafından hazırlanan kararname taslağında yer almadığı öğrenildi. Fidan'ın görevinin başında kalacağı konuşuluyor. Fidan, bu iddialar üzerine "Zaten Japon yemeklerini sevmem" diye espri yapmıştı.
Bağdat'a yeni büyükelçi
Merkezden Levent Burak Burhan, Dublin büyükelçisi olacak. Bağdat Büyükelçisi Faruk Kaymakçı, Brüksel'de Türkiye'nin AB Daimi Temsilciliği'ne atanacak. Yeni Bağdat büyükelçisinin ise Fatih Yıldız'ın olması öngörüldü.
Yerine kim atanacak?
Sinirlioğlu; en uzun görevde bulunan ikinci müsteşardı. Dışişleri Bakanlığı'nda teamüller çerçevesinde genelde belirli görevlerde ortalama 4 yıl kalınıyor. Sinirlioğlu, Cumhurbaşkanlığı döneminde Süleyman Demirel'in dış politika danışmanlığını da yapmıştı. Sinirlioğlu, müsteşar olarak 2009 yılında atanmıştı. Sinirlioğlu, 1 Kasım seçimleri öncesinde kurulan geçici hükümette Dışişleri Bakanı olarak da görev yapmıştı. Sinirlioğlu, Türk dış politikasının son yıllardaki önemli isimlerinden biriydi. Sinirlioğlu'nun yerine Dışişleri'nin yeni müsteşarının kim olacağı merak konusu oldu. Şu anda yeni Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı'nın adıyla ilgili kulislere yansıyan bir bilgi yok.
Kapsamlı değişiklik
Aralarında Brezilya ve Polonya'nın da bulunduğu bazı ülkelerdeki büyükelçiliklere de yeni atama yapıldığı belirtildi. Kararname ile Dışişleri bürokrasisinde kapsamlı bir değişiklik yapılıyor.
Varşova'ya yeni büyükelçi
Kararname ile Dışişleri Bakanlığı Ortadoğu Genel Müdürü Can Dizdar'ın Abu Dabi Büyükelçisi, AB Bakanlığı Müsteşarı Rauf Engin Soysal'ın AGİT Temsilcisi, Dışişleri Bakanlığı İkili Siyasi İşler Genel Müdürü Büyükelçi Hulusi Kılıç'ın Kişinev Büyükelçisi, Araştırma ve Güvenlik İşleri Genel Müdürü Büyükelçi Tunç Üğdül'ün Varşova Büyükelçisi, Aslıgül Üğdül'ün Bratislava Büyükelçisi olarak atanması öngörüldü.
Diriöz Sürprizi
Türkiye'nin geçen yıl 24 Kasım'da Suriye sınırında hava sahasını ihlal eden SU24 tipi Rus uçağını düşürmesinin ardından Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerde gerginlik meydana gelmişti. Bu gerginlik Türkiye’nin yanı sıra Rusya ile NATO arasındaki gerilim konularından birini oluşturmuştu..
Büyükelçiler kararname taslağında yeni Moskova Büyükelçisi olarak Hüseyin Diriöz’in adı üstünde karar kılınması dikkat çekti. Diriöz, 2009 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Dışişleri Başdanışmanı olarak görev yaptı. Diriöz, bu görevinin ardından 2010 yılında NATO Genel Sekreter yardımcısı oldu. Diriöz, Türkiye’deki atama sisteminin dışında NATO çerçevesinde bu göreve getirilen ilk Türk oldu.
Diriöz, bu görevinin ardından 2013 yılında Brezilya’ya atandı.
Ümit Yardım’ın yerine Diriöz’ün Moskova Büyükelçisi olarak atanması öngörüldü. Ancak NATO’daki geçmiş görevi nedeniyle Rusya yönetiminin agreman konusunda nasıl bir tavır takınacağı merak konusu oldu.
MİT’ten Paris’e...
Dışişleri kökenli MİT Müsteşar Yardımcısı İsmail Hakkı Musa, yeniden bakanlığa dönüyor. Fidan’ın istifası sürecinde MİT Başkanvekilliği görevinde de bulunan Musa, Paris Büyükelçisi olacak. Türkiye’nin Atina Büyükelçiliği için ise Halit Çevik ismi belirlendi. (Milliyet)
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.