Büyükelçisi Sezgin: Rusya’nın Dtö Üyeliği 100 Milyar Hedefine Hızlı Ulaştıracak
Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Aydın Adnan Sezgin, Rusya’nın Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) üyeliğinin oluşturduğu olumlu havanın iki ülke arasında belirlenen 100 milyar dolarlık ticari hacmine daha hızlı ulaştıracağını söyledi.
Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Aydın Adnan Sezgin, Rusya’nın Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) üyeliğinin oluşturduğu olumlu havanın iki ülke arasında belirlenen 100 milyar dolarlık ticari hacmine daha hızlı ulaştıracağını söyledi.
Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Aydın Adnan Sezgin, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından İstanbul'da düzenlenen ‘Ruaya’nın DTÖ üyeliği: Türkiye-Rusya ticari ve ekonomik ilişkilerine itkileri’ adlı konferansta açılış konuşması yaptı. Konferansa TOBB Başkan Yardımcısı Halim Mete, Maxim Medvedkov ve çok sayıda yerli yabancı misafirler katıldı.
Büyükelçi Sezgin konuşmasında, Rusya’nın DTÖ üyesi olmasının ardından bu ülkeye ihracat ve yatırım yapan şirketlerden olumlu tepkiler aldıklarını dile getirdi. Sezgin, “DTÖ üyeliğini sadece tarifeler bakımından değil gümrük işlemlerinde de önemli gelişmeler olduğunu gözlemliyoruz. Bu olumlu unsurlar bizi iki ülke liderlerince belirlenen 100 milyar hedefine daha çabuk götürecek.” diye konuştu. Türkiye ve Rusya ilişkisinin istikrarlı bir şekilde geliştiğini dile getiren Büyükelçi, “Ekonomik ve ticari ilişkilerimiz giderek çeşitlenmiş ve derinleşmiştir. Artık ekonomik ilişkilerimizi karşılıklı bağımlılık tanımına uygun bir şekilde değerlendirmek mümkündür.” dedi. Rusya pazarının Türk şirketlerine çok önemli potansiyel sunduğunu aktaran Sezgin, piyasada bazı durgunluklar yaşanmasına rağmen bu potansiyelin gölgelenmemesi gerektiğini vurguladı.
ŞİRKETLER TALEP ESNEKLİĞİ DÜŞÜK YATIRIM ALANLARINA YÖNELMELİ
Şirketlere bazı tavsiyelerde bulunan Büyükelçi Sezgin, sıkıntılara rağmen genel ilkelere uyanların geniş iş imkanlarından faydalandığını belirtti. Sezgin, “Firmalarımızın bu geniş potansiyelinden her iki ülkenin de refahına katkıda bulunarak yararlanabilmeleri için hukuka tam uygunluk gösteren ve çok iyi hesaplanmış projelerle iş yapmaları gerektiğini vurgulamak istiyorum.” şeklinde konuştu. Büyükelçi Sezgin, Rusya’da yatırım yapmak isteyen şirketlerin talep esnekliği düşük olan alanlara yönelmelerinde fayda olduğunu dile getirdi.
Rusya’nın DTÖ üyeliği sonrası iki ülke arasındaki ticarette yukarıya doğru kıpırdama olduğunu gözlemlediklerini belirten Sezgin, “Türkiye Rusya partnerliğinin kuvvetlenmesi iki ülkenin yanı sıra bölgeyi ve çevresine refah ve barış getireceğini düşünüyorum. Türkiye ve Rusya’nın refahı birbirlerini destekleyici mahiyettedir.” şeklinde konuştu.
Açılış konuşması yapan TOBB Başkan Yardımcısı Halim Mete iki ülke arasında 100 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmak için pek çok alan olduğunu belirtti. Hedefe katkıda bulunabilecek bazı tespitlerde bulunan Mete, “Rusya’nın güneyinde lojistik alanın tamamlanmasını ivedilikle istiyoruz. Kara yolu ile mal taşımacılığın serbestleştirilmesine ek olarak Türk ve Rus limanları arasında yük akışının sürekliğini koruması için alternatif limanların hizmete açılması gerekiyor. İki ülke arasındaki uçak sefer sayısı karşılıklı artmalıdır. Varış noktalarını çeşitlendirme çalışmalarının ikili ticaret ilişkilerine olumlu etkiler yapacağına inanıyorum.” diye konuştu.
RUSYA DAHA DA BÜYÜYECEK
Konferansa katılan Rus Türk İşadamları Birliği (RTİB) Başkanı Naki Karaaslan Cihan Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, “DTÖ üyeliği sayesinde Rusya daha da şeffaflaşacak, yatırımlar artacak, rekabet şartları oluşacak.” diye konuştu. İlerleyen yıllarda Rusya’nın daha da büyüyeceğini vurgulayan Karaaslan, “Bu büyüme oranları hareket getirecek. Bu hareket içinde de Türkiye’nin payı büyük olacak. İşini iyi bilen sermayesi ve alt yapısı olan ve uzun vadeli düşünenler için inanılmaz bir coğrafyadır Rusya.” ifadesini kullandı. CİHAN
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.