1. YAZARLAR

  2. Aykut Onur KALAYCI

  3. ÇAYDA MÜTHİŞ VURGUN/1.Bölüm
Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Yazarın Tüm Yazıları >

ÇAYDA MÜTHİŞ VURGUN/1.Bölüm

A+A-

“İŞTE İLK BÖLÜM”

DEVLETE VERGİSİ DÜŞÜK OLAN 'KÂĞIT İTHAL EDİYORUZ' DEDİLER...

VERGİSİ YÜZDE 145 OLAN ÇAY İTHAL ETTİLER...

Her şey 04.05.2005 günü Gümrük Kontrolörleri Ankara Grup Başkanlığı'na telefonla yapılan bir ihbarla ortaya çıktı. İhbarcı, Kapıkule Gümrük Kapısı'ndan Halkalı Gümrük Müdürlüğü'ne transit işlemi yapılmak üzere X-Ray cihazına giren, N... Dış Ticaret G.D. firmasına ait iki tırın yükünün evraklarda 'kâğıt' olarak gözüktüğünü ancak gerçekte her iki tırda da çay olduğunu, tonlarca çayın ithalatçısının da Ö.İ. Tekstil Gıda, Plastik, Plastik, Et Ürünleri A.Ş olduğunu belirtti.

İhbar üzerine harekete geçen görevliler tırın dorsesini açtıklarında tır karnesinde kâğıt yazmasına rağmen eşyanın çay olduğunu belirledi. Romanya'dan, Türkiye'ye getirilen ürünlerin hepsinin üzerinde 'Romance Ceai' yazdığı görüldü. Olayın ortaya çıkmasının ardından Gümrük Müsteşarlığı Gümrük Kontrolörlüğü konuyla ilgili kontrolör görevlendirdi. Baş kontrolör Önder Özdiyen yaptığı incelemenin ardından konuyla ilgili olarak başta ilgili bakanlığı, gümrük müsteşarlığına ve savcılığa gönderilmek üzere rapor yazdı.

Gümrük Baş kontrolörü Önder Özdiyen raporunda vurgunla ilgili şu bilgilere verdi.

- Araştırma ve inceleme sonucunda, N… Dış Ticaret G.D. firmasının yaptığı gazete kâğıdı ithalatlarıyla bağlantılı gerçek yükün, bir başka anlatımla gerçek ithalat konusunun çay olduğu tespit ve kanaatine ulaşılmıştır.

- Yüksek oranlı gümrük vergisine tabi (yüzde 145) çay cinsi eşyayı, vergilerini ödemeden ve gümrük işlemine tabi tutmaksızın yurda ithal etmek fiilini işlemek dolayısıyla, ilgili TCK maddesi (5237 SK 7/2) dikkate alınarak N… Dış Ticaret G. D. firması sahibi G. D. ile firma dışından M. A.ve E. E.; ayrıca kaçak eşya naklinde kullanılan araç şoförleri hakkında da Kaçakçılık Kanunu’nun ilgili maddeleri gereğince takibatta bulunulması gerekmektedir.

Sevgili okuyucularım, gümrükte yüksek vergiye tabi çayın vergi kaçırılarak, ayak oyunlarıyla nasıl Türkiye'ye sokulduğunu, devlet görevlisinin raporundan, sizlerin anlayacağı bir dille aynen aktardım. İlgili şirket ve şirket sahipleri hakkındaki iddialar şuan yargıda.. Bu kişilerin suçlu olup olmadığını elbette ki Yüce Türk Adaleti verecektir. Ama şimdi ben buradan izninizle yetkililere soruyorum. Tırlarda, vergisi düşük kâğıt yerine vergisi yüzde 145 olan çay olduğu, Gümrük Kontrolörlüğü Ankara Grup Başkanlığı'na X ihbarcı tarafından bildirilmeseydi bu soygun ortaya çıkartılacak mıydı? Soruyorum kâğıt denilen çaylar gümrükten yurda sokulurken görevlilerin gözleri bağlı mıydı?

İkinci dosyada görüşmek üzere, sağlıklı ve esen kalın sevgili okuyucularım...

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.