Çek Cumhuriyeti İle İlk Adım Otomotiv Ve Eğitimde
Ege Bölgesi Sanayi Odası, Çek Cumhuriyeti ile işbirliğinin kapılarını otomotiv sektörü ve eğitimle açıyor.
Ege Bölgesi Sanayi Odası, Çek Cumhuriyeti ile işbirliğinin kapılarını otomotiv sektörü ve eğitimle açıyor. Çek Cumhuriyeti’nin otomotivdeki önemli markası Skoda’nın ithal ettiği parçaların İzmir’deki sanayiciler tarafından da tedarikinin sağlanmasına yönelik bir organizasyonun yanısıra üniversiteler arasında eğitimden öğrenci değişimine kadar uzanan yelpazede işbirliğinin geliştirilmesinin temelleri atıldı.
Çek Cumhuriyeti’nin önemli endüstri şehirlerinden Pilsen Bölge Başkanı Milan Chovanec başkanlığındaki heyet, Ege Bölgesi Sanayi Odası’nı ziyaret etti. Heyete ev sahipliği yapan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Oda’nın yapısı ve işlevleri hakkında bilgi verirken kentteki 4 bin 500’ü aşkın sanayicinin gıdadan tekstile, otomotiv ve yedek parçadan inşaata, makineden elektroniğe, petrokimyadan plastiğe kadar 64 değişik meslek komitesinde yeraldığını, EBSO öncülüğünde kurulan 13 organize sanayi bölgesinin her türlü imkanıyla yatırıma hazır olduğunu söyledi. İzmir’in jeotermal, rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerji alanında da söz sahibi olduğunu bildiren Yorgancılar, hava, deniz, kara ve demiryolu ulaşım imkanlarıyla lojistik açıdan da avantajlı konumdaki kentin yatırımlar açısından büyük fırsatlar sunduğuna dikkat çekti.
Sanayiciler açısından sektörel işbirliklerinin önemine de değinen Ender Yorgancılar, "BMW ile gerçekleştirdiğimiz Türk Sanayisinden Alım Günleri etkinliğini Skoda ile de yapabiliriz. Skoda ithal ettiği parçaları bize de iletirse ya sanayicilerimiz orada stand açarak ürünlerini sergileyebilirler ya da Skoda’nın teknik heyetini kentimizde konuk ederek fabrikalarımızı tanıtabiliriz. Böylelikle Çek Cumhuriyeti ile İzmir arasındaki ticaret hacmi 100 milyon dolardan daha yüksek rakamlara çıkarma imkanımız doğar." dedi.
İzmir’i tanıtmak amacıyla Almanya’nın Baden Württemberg ile Kuzey Ren Westfalya eyaletlerine yaptığı ziyaretleri de örnek gösteren EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar, "Üniversitede bilgi, burada uygulama var. Biz sanayiciler teori ile pratiği birleştirmek istiyoruz. Baden Württemberg heyetimizde İzmir İleri teknoloji Enstitüsü Rektörü Prof. Dr. Mustafa Güden ile dönemin TOBB ETÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı da yeraldı. Oradaki karşılıklı görüşmeler neticesinde şimdi eğitimde işbirliği yapılıyor." diye konuştu.
Pilsen Bölge Başkanı Milan Chovanec, kentte sanayi ile ekonominin iç içe olduğunu vurgularken, İzmir ile gerek ekonomik gerekse eğitim alanındaki işbirliğinin gelişmesi için her türlü desteği vereceklerini bildirdi. Milan Chovanec, "Pilsen’den içinde önemli şirketlerin temsilcisi işadamlarının da yeraldığı heyetin ziyaretine ilişkin resmi yazımızı önümüzdeki iki hafta içinde göndererek programın ayrıntılarını görüşmeye başlamak istiyoruz." dedi.
Pilsen Bölgesel Ticaret Odası Başkanı Jan Michálek de, sanayi üretimi açısından güçlü bir şehir olduklarını, şirketlerin rekabet gücünün yüksek olduğunu vurguladı.
Skoda Genel Direktörü Josef Bernard, ürettikleri araçların dünyaya yayıldığını TCDD ile yaptıkları işbirlikleri sonucu vagon üretimi gerçekleştirdiklerini, Konya’daki raylı sistem için lokomotif ve vagon üretimi yaptıklarını anlatırken bu alandaki işbirliğini geliştirmek istediklerini söyledi. Bernard, "Çin, Rusya ve Macaristan ile de teknoloji transferi ve ticari paylaşımlarımız var. Türkiye’ye termik santraller için gerekli malzemeleri de ihraç ediyoruz. Aramızdaki ilişkiler uzun. Sadece kaliteli ürün almak yetmez, aynı kalitede üretim yapmak da önemli. Amacımız sadece araç satışı değil teknik alanda da işbirliğini geliştirmektir." diye konuştu. CİHAN
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.