Çevre Çalıştayı Raporu: Çevre Bilinci, Ayet Ve Hadislerle Anlatılmalı
Sürdürülebilir Çevre Derneği (SÜÇEV) Başkanı Ahmet Ziya Gündüz, çevre sorunları için üretilen çözüm önerilerinde Kur’an ve Sünnet merkezli düşünülmesi gerektiğini dile getirdi.
Sürdürülebilir Çevre Derneği (SÜÇEV) Başkanı Ahmet Ziya Gündüz, çevre sorunları için üretilen çözüm önerilerinde Kur’an ve Sünnet merkezli düşünülmesi gerektiğini dile getirdi. Gündüz, çevre ile ilgili birçok ayet ve hadis bulunduğuna değinen Gündüz, “Çevre konusunda sivil toplum kuruluşlarıyla ortak eylem planları oluşturulmalı, ayet ve hadislere dayalı ‘görsel’ ağırlıklı seviyeye uygun materyaller hazırlanmalıdır” dedi.
SÜÇEV’in Konya’da düzenlediği ve 5 gün süren Çevre Çalıştayı’nın sonuç raporunu açıklayan Dernek Başkanı Gündüz, çevre koruma bilincinin hem yasal hem de dini bir görev olduğunu dile getirdi. Konya Çevre Çalıştayı’nda eğitim, hava, su, sanayi, kentleşme, çevre ve İslam konu başlıklarının ele alındığını söyleyen Dernek Başkanı Gündüz, 3 oturum halinde yapılan çalıştayda 70 kişinin çalıştığını aktardı.
Çalıştayda gündeme aldıkları konulardan birinin ‘İslam ve Çevre’ olduğunu dile getiren Gündüz, İslam dinin her alanda olduğu gibi çevre konusunda da insanları en doğruya ve en güzele yönlendirdiğini ifade etti. Çevre ile ilgili birçok ayet ve hadis bulunmasına rağmen uygulamada bazı sorunlarla karşılaşıldığını aktaran SÜÇEV Başkanı, “Bu sorunlar insanın hizmetine sunulan kusursuz çevrenin bir emanet olduğu ve sorumluluk yüklendiği bilincinin eksikliği, çevre bilincinin oluşmasında Kur’an ve Sünnet merkezli düşünme eksikliği, çevrenin korunması ile ilgili eylem planlarının dini sorumluluk alanlarına da girdiğinin fark edilmemesidir.” tespitinde bulundu.
‘MÜFREDATA ÇEVRE DERSİ EKLENMELİ’
Derneğin yaptığı anketlerden çevre bilinci ve duyarlılığı konusunda yeterli olmadığımızı ifade eden Gündüz, okul öncesi eğitimden itibaren müfredata çevre eğitimi dersinin zorunlu olarak eklenmesi gerektiğini dile getirdi. Gündüz,”Bu sayede çocuklarımıza temel çevre eğitimi verilmeli, sorumlu ve duyarlı bireyler yetiştirmeliyiz.” dedi.
Toplantıya katılan Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mehmet Yazıcıoğlu, Konya'da uygulanacak olan Temiz Hava Eylem Planı'nı kapsamında katı yakıtların sınırlandırılması için bazı kararlar alındığına değindi. Yazıcıoğlu, bu kapsamda Konya'da merkezi sistem katı yakıtla ısınnan binalarda kömür kullanımının sonlandırmasını amaçladıklarını ve alternatif temiz yakıt kullanılmasının teşvik edilmesine karar verildiğini ifade etti. CİHAN
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.