Çocuk Parklarında Güvenliğe Dikkat
Havaların iyiden iyiye ısınmasıyla birlikte çocuklar da oyun parklarına akın etmeye başladı.
Havaların iyiden iyiye ısınmasıyla birlikte çocuklar da oyun parklarına akın etmeye başladı. Parklar ise hem denetim yönünden yetersiz hem de ciddi güvenlik zaafları taşıyor. Bu konuda belediyelere önemli görevler düştüğünü belirten makine mühendisi Umut Barış Ballıkaya, çocukların büyük tehlikelerle karşı karşıya kalmaması için alınacak tedbirler konusunda önemli uyarılarda bulundu.
Çocuk oyun alanlarında ve parklarda gözönünde bulundurulması gereken en önemli hususun güvenlik olduğunu belirten Ballıkaya, "Çocuklarımızın güvenliği için parkların yapımında başta doğru ekipman seçimi olmak üzere tüm etkenler gözönüne alınmalı, daha güvenli ve kalite standartlarına uygun yapılmış oyun alanları ve parklar oluşturulmalıdır. Maalesef ülkemizdeki oyun alanlarının büyük çoğunluğunun zemini, standarta ve emniyet kurallarına uygun değildir. Oyun alanı zemini, yaralanmaları önlemek açısından çok önemlidir. Asfalt veya beton zemin uygun değildir. Toprak veya çimen zeminlerin de hava şartlarına göre darbe emici özelliği değişir. Bu nedenle çocuklar için tehlikelidir. Çocuklarımızın güvenliği için zemin mutlak suretle bakımı kolay, dayanıklılığı yüksek, aşınmayan, darbe emici, oyun ekipmanların fiziksel şartlarına uygun standartta, kauçuk veya benzeri hazır bir malzemeyle kaplanmalıdır." dedi.
Bebekler için olan salıncakların her yönden kapalı oturaklı ve her birinin ayrı asılma çubuğu olması gerektiğine dikkat çeken Barış Ballıkaya, "Oyun alanlarındaki ekipmanların kurulumu ve devreye alınması esnasında çocuklar için tehlike oluşturabilecek etkenler değerlendirilmelidir. Park ekipmanları, hiçbir standart gözardı edilmeden, çocuklara göre dizayn edilmelidir. Çocuk oyun grubu ekipmanlarının altı, kauçuk gibi yumuşak bir malzemeyle kaplamalıdır. Aralarındaki mesafe, 180 cm. ve üzeri olacak şekilde ayarlanmalıdır. Böylece çocukların bir üniteden diğerine geçmesi daha kolay ve güvenli olacaktır. Salıncakların altında açık kancalar, vidaların uç kısımları gibi dışa çıkık ayrıntılar bırakılmamalıdır. Bu türden parçalar, çocukların yaralanmasına ya da elbiselerinin takılarak düşmesine sebep olabilir. Platformlar arası açıklıklar, korkuluklar ve merdiven basamakları arası aralıklar, tehlikeli genişlik aralığında olmamalıdır; 9 cm.'den küçük ve 25 cm.'den büyük olmamalıdır. Bu iki değer arsında kalan açıklıklar çocukların kafa, ayak ya da ellerinin sıkışması için tehlike oluşturabilmektedir. Çocuk oyun parkı içindeki ekipmanlar, kesinlikle keskin kenar ve sivri yüzey içermemelidir. Tahterevalli, zıpzıp gibi sallanan ya da hareket eden parçalar, çocukların parmaklarını sıkıştırmayacak şekilde dizayn edilmelidir." diye konuştu. CİHAN
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.