1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Daha şeffaf MİT
Daha şeffaf MİT

Daha şeffaf MİT

Başbakan Yardımcısı Atalay, MİT düzenlemesiyle daha şeffaf bir kurum ortaya çıkarmak istediklerini belirtti.

A+A-

MİT Kanunu'nda değişiklik yapılmasını öngören yasa teklifi TBMM İçişleri Komisyonu'nda görüşüldü. Zaman zaman tartışmaların da yaşandığı komisyonda Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay önemli açıklamalarda bulundu:
 

GÖREV ALANI DARALTILIYOR: Amacımız önümüzdeki birkaç yılda teşkilatın kapasitesini geliştirip, ağırlıklı olarak dış istihbarat ve güvenlik konularına yöneltmek. Yasa MİT'in görev alanlarını daraltarak, daha belirgin hale getirmeyi ve faaliyetleri olgunlaştırmayı hedeflemekte. 2012'de Genelkurmay Elektronik Sistemler (GES) Komutanlığı, MİT'e devredilerek Sinyal İstihbarat Başkanlığı adı altında elektronik istihbarat üniteleriyle birleştirildi. Birleşmeyle yabancı askeri kuvvetlerin haberleşmeleri başta, milli çıkarlarımızı korumaya yönelik teknik istihbarat faaliyetleri MİT içinde büyük önem kazandı. MİT, Güvenlik Soruşturması Kanunu kapsamında silahlı kuvvetler başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarında gizli bilgiye erişecek kişilere yönelik yılda yaklaşık 250 bin kişinin arşiv ve güvenlik tahkikatını yapmakta. Bu teşkilat çin önemli bir yük.

MÜSTEŞAR BAŞKANLIK YAPACAK: Teklifte iki konuda değişiklik yapacağız. İstihbarat Koordinasyon Kurulu, MİT Yasası'nda var. MİT Müsteşarı'nın başkanlığında toplanıyor. Başbakan'ın başkanlığında toplanması çok tartışıldı. Önergeyle eski yapıyı koruyacağız. Teklifi geri çekiyoruz. Ayrıca MİT belgelerinin ele geçirilmesi, tahrif edilmesi gibi konularda basın mensuplarına verilecek cezalarda da indirime gidilecek.

ŞEFFAF OLACAK: Yasayla daha şeffaf bir kurum ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Hedefimiz teşkilatın parlamenter denetime açılması. Parlamenter sistemin üzerinde bir kurum olamaz. Tüm güvenlik bürokrasisinin böyle bir reforma ihtiyacı var. Önümüzdeki dönem bunu ele alacağız.

ÇÖZÜM SÜRECİ: Biz siyasi parti kesimiyle görüşüyoruz. Örgüt kesimiyle istihbarat teşkilatı görüşüyor. Enerji istihbaratını da teşkilatımız yürütüyor. Muhaberat devleti suçlaması asılsız. Muhaberat devletlerinde istihbarat teşkilatları insanları gözaltına alır, işkence eder, sorgusuz sualsiz hapse atar. MİT'in 8 bine yakın personeli var. Çoğunluğu teknik personel, tercümanlar ve yardımcı hizmetlerde. Muhaberat devletinde olması gereken yüz binleri bulan silahlı gücü yok.

2 BİN 473 KİŞİYİ DİNLİYOR: Bugün itibariyle mahkeme kararıyla ve TİB'de kayıtlı iletişimin denetlenmesine yönelik faaliyet sayısı 2 bin 473'tür. Başka ülkelerde ise sayı milyonlarla ifade edilmekte. Bunların yarıdan fazlası yabancılara yönelik. Geriye kalanlar ise terör ve casusluk vakalarını kapsamakta. Görüşmelerin tamamlanmasının ardından konuşan Atalay, "Dokunulmazlık diye bir şey yok. Cumhurbaşkanı hesap veriyor. MİT müsteşarının hesap vermemesi olur mu?" dedi.

'ÖNCE ANAYASA KOMİSYONU'NDA GÖRÜŞÜLSÜN'
TBMM İçişleri Komisyonu'nda görüşülen MİT ile ilgili düzenlemeye muhalefet tepki gösterdi. BDP'li Hasip Kaplan teklif ile ilgili "Rejimi bile aşan bir teklifle karşı karşıyayız" diyerek bir alt komisyonda görüşülmesini ve MİT gizli yönetmeliğinden istedi. MHP'li Faruk Bal da düzenlemenin Anayasa Komisyonu'nda görüşülmesini teklif etti. CHP'li Ahmet Toptaş da "Teklif geri çekilmeli ve Anayasa Komisyonu'nda görüşülmeli" dedi. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, "Teklif anayasanın 12'nci maddeden 40'ıncı maddeye kadar tamamına yakınına aykırı" dedi. AK Parti'li İdris Şahin, MİT'in çağın gereklerine uygun ve diğer istihbarat teşkilatlarıyla yarışır hale gelmesi için bu teklifi verdiklerini söyledi. Komisyonda MİT'ten Müsteşar Yardımcıları M.D. ve İ.M. yer aldı.(Sabah)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.