Darbeden 3 gün önce nöbet günü değiştirilmiş!
Kara Havacılık Komutanlığındaki eylemlere ilişkin davada, Eski teğmen Armağan darbe girişiminden 3 gün önce alay komutan vekili yarbay Halil Gül'ün emriyle nöbet gününün değiştirildiğini söyledi.
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Kara Havacılık Komutanlığındaki eylemlere ilişkin 152 kişinin yargılandığı davada, sanıkların esasa ilişkin savunmaları alındı.
Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya, sanıklar, yakınları ve taraf avukatları katıldı.
Duruşmada esasa ilişkin savunma yapan eski binbaşı Mehmet Şamcı, olay tarihinde Kara Kuvvetleri Komutanlığında atama subayı olarak çalıştığını, darbe girişimi günü saat 20.00 sıralarında Kara Havacılık Komutanlığına, olası bir terör saldırısı ihtimaline karşı görev almak için çağrıldığını iddia etti.
Kara Havacılık komutanının emriyle saat 21.00 gibi helikopterleri Akıncı Üssü'ne götürdüğünü ileri süren Şamcı, üsse gittikten sonra talimat üzerine Kara Harp Okulundan kursiyer teğmenleri alarak Etimesgut Havaalanı'na götürdüklerini, gece boyunca 3-4 kez bu şekilde uçuş yaptıklarını anlattı.
Şamcı, Akıncı Üssü'nde herhangi bir yasa dışı eyleme karışmadan beklediklerini ileri sürerek, tahliye talebinde bulundu.
FETÖ'nün "mahrem imamları"nın örgüte mensup askeri personelle iletişim için kullandıkları ankesörlü telefondan arandığı belirtilen Şamcı, bu iddiayı da reddettiğini bildirdi.
Eski teğmen Mehmet Fatih Armağan da darbe girişiminden 3 gün önce alay komutan vekili yarbay Halil Gül'ün emriyle nöbet gününün değiştirildiğini, bunun üzerine 15 Temmuz günü orta taburda acil durum bekleme nöbetçisi olarak görev yaptığını savundu.
Olay günü nöbet tuttuğu sırada yarbay Gül'ün yanına gelerek saat 20.00 sıralarında birlikte uçacaklarını söylediğini aktaran Armağan, "Birkaç saat sonra helikopter başına gittik. Sikorsky tipi helikoptere bindim. Yanıma Kara Havacılık Daire Başkanı Albay Vedat Seven oturdu. Halil Gül, başka bir helikoptere bindi." ifadelerini kullandı.
Armağan, Kara Havacılık Komutanlığından kendisinin de içinde olduğu helikopterle birlikte 5 helikopterin kalktığını ve 10 dakika sonra Akıncı Üssü'ne iniş yaptıklarını söyledi.
Akıncı Üssü'ne indikten sonra bir daha helikoptere binmediğini savunan Armağan, üste güvenli bir yer aradığı sırada cep telefonuna baktığını, Boğaz Köprüsü'nün kapandığına dair haberler gördüğünü, bunun üzerine bir binaya girip hiçbir olaya karışmadığını iddia etti.
Savcılık mütalaasına katılmadığını belirten Armağan, "Benim sicil amirlerimden olan Halil Gül'ün niyetinin darbe olup olmadığını bilecek bir konumum yok. Alay Komutan vekilinin bana nöbet yazması benim suçum mu? Helikopterlerin tahliye edilmesini emretti, ben de yaptım." diye konuştu.
Tutuksuz sanık Nuri T. de suçsuz olduğunu savunarak, beraatini istedi.
Duruşma devam ediyor..
AA
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.