1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Denetleme Kurulu NSA Raporunu Açıkladı
Denetleme Kurulu NSA Raporunu Açıkladı

Denetleme Kurulu NSA Raporunu Açıkladı

Dünyayı sarsan dinleme skandalı sonrası Başkan Barack Obama’nın isteğiyle oluşturulan bağımsız denetleme komisyonu tavsiye raporunu tamamladı.

A+A-

Beyaz Saray'ın açıkladığı raporda yabancı liderlerin dinlenmesinin Başkan’ın emrine bağlı olması gerektiği vurgulandı!

ABD yönetimi, eski çalışanı Edward Snowden’ın basına sızdırdığı belgeler sonucu mayıstan beri dünyayı çalkalayan, ABD gizli istihbarat teşkilâtı NSA’in ülke içi ve dışında yürüttüğü usulsüz dinleme ve takiplere ilişkin skandal sonrası başlattığı bağımsız denetleme çalışmasını tamamladı.

Aralarında eski CIA Başkan Yardımcısı Michael Morell, eski Ulusal Güvenlik danışmanı Richard Clarke gibi önemli isimlerin yer aldığı beş kişlilik komisyonun, 46 ayrı öneri içeren 300 sayfalık, Beyaz Saray tarafından kamuoyuna açıklanan raporunda, dünya liderlerinin ancak ABD Başkanı’nın izniyle dinlenmesi ve Amerikalılara ait telefon arama dökümlerinin sadece mahkeme kararıyla incelenmesi tavsiye edildi.

Obama’nın dün beş kişilik heyetle yaptığı özel görüşmeden sonra açıklanan raporda belirtilen tavsiyelerden hangilerini dikkate alacağı henüz bilinmiyor.

Ancak örneğin raporda dile getirilen, NSA’nin Pentagon’a bağlı siber savaş biriminden ayrılması önerisini Obama’nın benimsemeyeceği ilk sızan bilgilerden.

Heyetin raporda dile getirdiği, reform önerdiği diğer konular ise şunlar:

• Hükümet, Amerikalılara ait telefon dökümlerini sistematik biçimde toplamayı sona erdirmeli ve araştırma, veri inecelemesi ancak mahkeme kararıyla yapılmalı.

• Dünya liderlerinin dinlenmesi, bunun ortaya çıkması halinde üstlenilecek ekonomik ve diplomatik maliyetler göz önüne alınarak çok titiz ele alınmalı. Bunun kararı da Başkan ve danışmanları tarafından alınmalı, istihbarat kuruluşları tarafından değil.

• ABD, siber saldırılarda bireylere ait bilgisayarları kullanmak için bilgisayar programlarında açıklar aramaya son vermeli. Çünkü bu yöntem, Amerikan ürünlerine olan güveni zedeliyor.

• Amerikan vatandaşları olmayan kişilere yönelik izlemelere de sınırlar getirilmeli.

• ABD içinde yapılan, yabancılara yönelik izleme ve takipler için karar alan Yabancı İstihbarat İzleme Mahkemesi’nin (FISA mahkemesi) yapısı değiştirilmeli. Davalarda sadece Adalet Bakanlığı’ndan görüş alan mahkemeye, bir sivil haklar grubu da görüş sunmalı.

Hürriyet

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.