Denizli İhracat Hedefine Ulaşıyor
Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Süleyman Kocasert, yılbaşında birlikleri tarafından kayda alınan ihracatın 2 milyar dolara ulaştırılması hedefinde sapma olmadığını söyledi.
Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Süleyman Kocasert, yılbaşında birlikleri tarafından kayda alınan ihracatın 2 milyar dolara ulaştırılması hedefinde sapma olmadığını söyledi. Haziranın sona ermesiyle birlikte 2013 yılının ilk altı aylık dönemini değerlendiren Kocasert, “Türkiye ihracatı, Ocak-Haziran 2013 döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,5 artış yakaladı. Aynı dönemde TİM verilerine göre Denizli merkezli firmaların yaptığı ihracat yüzde 12 bir arttı. DENİB’e üye firmalarda ise artış yüzde 19 oldu.” dedi.
Yılın ilk yarısı ile ilgili olarak hem ülke hem de Denizli’nin ihracat performansının genel anlamda tatmin edici olduğunu belirten Kocasert, “Denizli’nin gösterdiği performansın, Türkiye’nin genel ihracat performansından dikkat çekici düzeyde pozitif yönde ayrıştığını ifade etmemiz gerekiyor. 2013 yılı başında öngörülerimizi açıklarken Denizli’nin il olarak 3 milyar dolarlık ihracata, DENİB tarafından kayda alınan ihracatın ise 2 milyar dolara ulaşmasını hedeflediğimizi belirtmiştik. Denizli, ilk altı ayda 1 milyar 480 milyon dolarlık ihracat yaptı. DENİB ise 1 milyar 7 milyon dolarlık ihracatı kayda aldı. Normal şartlarda Denizli’nin yılın ikinci yarısındaki ihracatı, ilk yarısından fazla olur. Bu bağlamda yılbaşındaki tahmin ve hedeflerin gerçekleşmemesi için bir neden olmadığını söyleyebiliriz.” şeklinde konuştu.
İlk altı ayı değerlendirirken geçen ay FED Başkanı Ben Bernanke'nin açıklamasıyla başlayan ve kurlardaki dalgalanmalara zemin hazırlayan küresel gelişmelerin etkilerini ayrıca irdelemek gerektiğini vurgulayan DENİB Başkanı Kocasert, “İhracatçılar olarak, yüksek kurdan ziyade önemli olan istikrarlı ve öngörülebilir kurlardır. Açıkçası istediğimiz, sepet kurun bugün için 2,20 dolaylarında seyretmesi ve gelecekte enflasyon oranında artan bir kur. Kurlardaki ani iniş ve çıkışlar, ihracatımız için bir risk unsuru oluşturuyor. ABD Merkez Bankası Başkanı'nın aksine Avrupa Merkez Bankası, sıkıntıların sürdüğünü ve yakın gelecekte piyasadaki para miktarını kısıtlayıcı herhangi bir politikanın uygulanmasının mümkün olmadığını söylüyor. Ülkemiz ve ilimiz ihracatının önemli bir kısmı Avrupa’ya yapılıyor. Özellikle Avrupa’daki gelişmeler, ihracatımızı yakından ilgilendiriyor. Küresel ekonominin içinden geçtiği çalkantılı dönemde, yaz döneminin de etkisiyle yılın üçüncü çeyreğinde bir talep daralması ve ihracat artış hızında belki bir miktar yavaşlama olabilir fakat 2013 sonu itibariyle hedeflere ulaşılacağını öngörüyoruz.” dedi.
Süleyman Kocasert, dünya ekonomisinin 2013 büyüme beklentisinin yüzde 2,2’ye düştüğü, euro bölgesindeki küçülme beklentisinin ise yüzde 0,1’den 0,6’ya çıktığı bir dönemde Türkiye’nin ihracatının artmasının önemli bir başarı olduğunu sözlerine ekledi. CİHAN
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.