Denizli’de Türkçe Sevgisi Stada Sığmadı
Uluslararası Türkçe Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından Uluslararası Dil ve Kültür Festivali kapsamında düzenlenen 11.
Uluslararası Türkçe Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından Uluslararası Dil ve Kültür Festivali kapsamında düzenlenen 11. Türkçe Olimpiyatları, bu sene "Evrensel Barışa Doğru" temasıyla Denizli Atatürk Stadı'nda yapıldı.
Olimpiyatlar için 15 bin kişilik stadın içine 14 bin sandalye daha getirildi. Statta bütün koltuklarla birlikte merdivenler ve bütün boşluklar dolduruldu. 40 binden fazla kişinin izlediği tahmin edilen etkinlikte yer bulmayan binlerce kişi İncilipınar ve Adliye parkı gibi muhtelif yerlere kurulan dev ekranlarda şöleni izleme imkânı buldu. Şöleni vatandaşlarla birlikte Denizli Valisi Abdülkadir Demir, AK Parti Denizli Milletvekilleri Nihat Zeybekci, Mehmet Yüksel, Bilal Uçar ve Nurcan Dalbudak, Belediye Başkanı Osman Zolan, Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, İl Milli Eğitim Müdürü Sebahattin Akgül, Denizli Ticaret Odası (DTO) Başkanı Necdet Özer, sivil toplum kuruluşu temsilcileri de takip etti.
140 ülkeden 2 bin finalist öğrencinin geldiği Türkiye genelindeki etkinliğin Denizli ayağına Bulgaristan, Moldova, Uganda, Almanya, Azerbaycan, Endonezya, Güney Afrika, İsveç, Kazakistan, Kırgızistan, Makedonya, Meksika, Mısır, Moğolistan, Moldova, Nepal, Sırbistan, Sri Lanka, Tacikistan, Tunus, Tacikistan ve Kosova’dan 65 öğrenci katıldı. Ertem Şener ile Tacikistanlı öğrenci Şohruh Yunusov'un programı sunduğu etkinlikte Kazakistan ve Uganda'dan gelen ekip Denizli yöresine ait türküleri seslendirirken Moldova, Bulgaristan grubu ise kendi yörelerinin halk dansı gösterileri yaptı. Güney Afrika'dan gelen Mohamed Alaa adlı öğrenci "Şimdi Aşk Zamanıdır" türküsünü seslendirirken Barış Manco ve Neşet Ertaş'ın parçalarından okuyarak izleyicileri duygulandırdılar.
Etkinlikte konuşan Başkan Zolan, dünyanın dört bir köşesinde hizmet eden öğretmenlere teşekkür etti. Zolan, “Allah onlardan razı olsun. O görevi kutsal bildiler. Anne, baba çocuklarını daha da önemlisi vatanlarını bırakıp oralara gittiler. Onları hakkını ödemek mümkün değil. Ama bunların arkasında sizlerin duası var sizlerinde desteği var Allah sizden de razı olsun. Bir kıvılcımla fikir ortaya atıldı, her geçen yıl güçlenerek devam ediyor. Ben buradan o fikri atan Hocaefendimiz’e de saygılar sunuyorum. İnşallah bu dalga büyüyecek evrensel barışı sağlayacak. atalarımızın geçmişte yapmış olduğu adaleti güzelliği yaratılanı yaradanından dolayı sevecek.” dedi.
Milletvekilleri adına konuşan Zeybekci de çocukları yetiştiren öğretmenleri Hoca Ahmet Yesevi’nin talebelerine benzetti. Zeybekci, “Bu önden giden atlıları gönderenden Allah razı olsun. Onlar bugün dünyanın her köşesinde hakikatten bu millete n büyük hizmeti yapan, Türkçeyi onlara orada öğreten kardeşlerimden Allah razı olsun diyorum. Allah emeklerini boşa çıkarmasın. Yüce rabbim her iki cihanda mutlu ve mesut etsin. Onlar ‘ben olsaydım şöyle yapardım, ben gitseydim böyle yapardım’ değil onlar giden, yapan ve verendir.” diye konuştu.
Etkinliğe baş sponsor olan Denizli'de Bereket Enerji Grubu'na ait olan Tümaş Mermer’in sahibi Ceyhan Saldanlı plaketini veren Vali Demir ise bu yılki ifade Evrensel barışa doğru. Şu anda dünya ne kadar barışa susamış durumda.” şeklinde konuştu. Demir şunları kaydetti: “Etrafımıza bakalım. Hangi ülkeye baksak zulüm var, gözyaşı var ve bu yaşlı dünya artık kavgadan yoruldu. Bu dünyanın bu güzel çocuklara, dünyanın her yerinden gelerek söylediği Neşet Ertaş ustanın o güzel sözlerine, gönülden söylediği sözlere o kadar çok ihtiyacı var ki, artık tahammül kalmadı. Denizlililer adına onlara teşekkür ediyoruz. Dünyanın her yerine Türkiye'nin bu güzel sesini, bu güzel gönlünü ulaştırıyorlar. Kendilerine teşekkür ediyoruz" ifadelerimi kullandı.
Etkinlik, protokol üyelerinin sahnede öğrencilerle birlikte "Yeni Bir Dünya" şarkısını söylemesi ve havai fişek gösterileri ile sona erdi. CİHAN
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.