Devlet Sanatçısı Nedret Güvenç hayatını kaybetti!
Yeşilçam'ın usta oyuncularından Nedret Güvenç, 91 yaşında vefat etti. Güvenç'in cenazesi 2 Ağustos'ta Teşvikiye Camisi'nde kılınacak namazın ardından Kilyos Mezarlığı'nda toprağa verilecek!
İstanbul
Yeşilçam'ın usta oyuncularından Nedret Güvenç, 91 yaşında vefat etti.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Güvenç'in vefatının ardından "Tiyatro ve sinemamızın duayenlerinden Nedret Güvenç'in vefatını üzüntüyle öğrendik. Merhumeye Allah'tan rahmet, ailesine, yakınlarına ve tüm sanat camiamıza başsağlığı diliyoruz." mesajını sosyal medya hesaplarından paylaştı.
Film Sanayi ve Tüm Sanatçıları Güçlendirme Vakfından (FİLM-SAN) yapılan açıklamada, "Türk tiyatrosunun ve sinemasının usta oyuncularından Nedret Güvenç'i kaybetmenin üzüntüsü içindeyiz. Kendisine Allah'tan rahmet, ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyoruz." ifadelerine yer verildi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları da sosyal medya hesabından "Tiyatromuzun, Türk tiyatrosu ve sinemasının duayen isimlerinden Nedret Güvenç'i kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Ailesinin, dostlarının ve tüm tiyatro camiasının başı sağ olsun." açıklamasını yaptı.
Cenaze töreni 2 Ağustos'ta..
Şehir Tiyatrolarından yapılan açıklamaya göre, Nedret Güvenç için 2 Ağustos Pazartesi günü saat 11.30'da Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde cenaze töreni düzenlenecek.
Sanatçının cenazesi, Teşvikiye Camisi'nde kılınacak cenaze namazının ardından Kilyos Mezarlığı'nda toprağa verilecek.
Nedret Güvenç'in öz geçmişi
İzmir'de 5 Eylül 1930'da dünyaya gelen usta oyuncu, ilk ve ortaöğrenimini İzmir'de tamamladıktan sonra Ankara Devlet Konservatuvarı'nda şan ve piyano bölümlerini bitirdi.
İlk olarak İzmir Şehir Tiyatrosu'nda 1948'de "Kadınlar Terzihanesi" isimli oyunla sahneye çıkan Güvenç, İzmir Şehir Tiyatroları 1950 yılında kapatılınca İstanbul'a taşındı ve İstanbul Şehir Tiyatroları'na katıldı.
Nedret Güvenç, 1950'de de "Yüzbaşı Tahsin" filmiyle sinemaya adım attı. Sanat hayatı boyunca 300'den fazla filmde rol alan ünlü oyuncu, birçok yabancı filmin seslendirmesinde de çalıştı.
1959-1960 yılları arasında Ankara Devlet Tiyatrosunda da konuk oyuncu olarak sahneye çıkan sanatçı, sonrasında tekrar İstanbul'a döndü. 1974'te "En Büyük Kumar", daha sonra "Bernarda Alba'nın Evi" oyununun yönetmenliğini üstlendi.
Güvenç, 1995'te İstanbul Şehir Tiyatrolarından emekli olduktan sonra "Tiyatro İstanbul" bünyesine katıldı. Sayısız tiyatro oyununda da başrol oynayan ve bu dalda pek çok ödül alan Güvenç'e 1998 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığınca "Devlet Sanatçısı" unvanı verildi.
Ayrıca Türkiye'nin 2009 Dünya Tiyatro Günü bildirisini Nedret Güvenç yazdı.
AA
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.