DİR NEDİR? ARAPSAÇI OLMAKTAN NASIL KURTARILIR?
DİR NEDİR ? ARAPSAÇI OLMAKTAN NASIL KURTARILIR?
DİR İLE İLGİLİ İŞTE SORULARIM / İŞTE ÖNERİLERİM
ETKİHABER'E BURSA'DAN VE MERSİN'DEN MAİL YAĞMURU
MİNİK KUŞ BURSA YOLCUSU
'DİR' yani açık anlamıyla 'Dahilde İşleme Rejim Sistemi'. İşte bu sistemin adını duydum mu Erkin Baba'nın (Koray) o muhteşem şarkısı gelir aklıma 'ARAPSAÇI' İşte bu 'DİR' var ya bildim bileli tam bir kördüğüm. Hele son dönemdeki halini soracak olursanız içinden nasıl çıkılabilinecek anlam vermek mümkün değil! Çünkü eskiden tek bir bakanlığın iznine tabi olan 'DİR' şimdi iki bakanlığın iznine bağlı. Yok artık demeyin vallahi de billahi de öyle...
Duyar gibiyim şimdi sevgili okurlarım diyor ki; 'Hele aç şu DİR konusunu bize Aykut bey' O zaman hemen başlayayım. Önce nedir bu 'DİR' hele şuna bir bakalım. Dahilde İşleme Rejim Sistemi Gümrük Kanunu 108-122 madde Ekonomi Bakanlığı 2006/12 sayılı tebliği ile yürütülmeye çalışılan iki bakanlığın sorumluluğundaki bir uygulamadır. Evet yanlış duymadınız DİR öyle bir uygulamadır ki, şuan iki bakanlığın kontrolü altındadır. Hal böyle olunca da ortaya bayağı dedikoduların yaşandığı bir ortam çıkmaktadır. Soru sormak isterim size sevgili yöneticiler, bakan yardımcıları, genel müdürler vs.vs.
ALIN SİZE SORULARIM:
- İki bakanlığın sorumluluğundaki DİR işleyişi tek bakanlık bünyesinde nasıl çözülecektir? Ya da şöyle söyleyeyim 'Çözülebilecek midir?' DİR izni Ekonomi Bakanlığı'nca DİR belgesi Gümrük Bakanlığı'nca verilmekteydi. Bu iki yapı mevzuatla ne zaman bir bütün haline gelip birleştirilecektir?
- Bakanlık ve taşra oluşumları ne zaman yapılandırılacaktır?
- Bilgi işlem üniteleri nasıl ortak kullanılacaktır?
- Ekonomi Bakanlığı'ndaki sistem kullanıcıları uzman statüsünde işlem yaparken, Gümrük Bakanlığı çalışanları memur statüsünde değerlendirmeleri yapmaktadır. (Soruya bakmak şimdi) Ekonomi Bakanlığı kadroları mı memur yapılacak, yoksa Gümrük Bakanlığı'ndaki memur kadroları mı uzman yapılacaktır?
- (ÇÖZ BENİ ARAPSAÇI) İhracata yönelik devlet desteklerinin değerlendirilmeleri, takipleri sorumluluk ve yetkileri hiyerarşik olarak nasıl değerlendirilecektir?
- Aynı durum ithalatla ilgili yapıda nasıl oluşturulacaktır?
- Diğer ekonomik etkili gümrük rejim değerlendirmeleri yine nasıl bir hiyerarşik yapı ile çözülecektir?
- İç hukuktaki diğer mevzuat AB, DTÖ ve ikili anlaşmalarla ilgili hiyerarşik entegrasyon hukuki ve yapısal olarak ve diğer boyutlarıyla çözümü konusunda bir bilen var mıdır? Bunların çözümü nasıl olacaktır?
- Böyle hiyerarşik bir yapı ve hukuki kargaşada, dahilde işleme rejim uygulamalarının hukuki alt yapısı ve ortak kullanımı eksikliğinden haksız kazanç kapısı olarak kullanımı engellemek için 2006/12 sayılı tebliğ ne zaman kanun ve yönetmelik maddesi haline getirilecektir?
- Anlaşıldığı üzere soru çok bunlara ekleyebileceğimiz yüzlerce soru da şuan zihinlerimizde.. Bir kaçını daha sıralamaya devam edelim. Belge-izni düzenlemesi ithali işleme faaliyetleri ihracı değerlendirme sonuç işlemlerinde artık tek bakanlık vardır. Peki eşdeğer eşyada keyfi uygulamalar ne zaman terk edilecektir? Türk çiftçisi, eş değer eşya zulmünden ne zaman kurtarılacaktır? Üst makamlarda bu konuda ne tür değerlendirmeler yapılmaktadır?
BUNLAR DA GÖRÜŞLERİM:
D.İ.İ. belgeleri açık olduğu süre boyunca tespit edilen farklılıklarda ceza uygulaması yeniden düzenlenmeli, idarece tespitten sonra satır kodu eklemeleri ve düzeltme talepleri yeni bir değerlendirilmeye tabi tutulmalıdır. Yerli üretici bu sistemle desteklenmeli, yurt dışı ithalat değilde yerli üreticiden alımlar sağlanmalıdır. DİR uygulamalarına yeniden çeki düzen verilmelidir. Eşdeğer eşyada tarım ürünleri kullanımı ve haksız kazanç oluşturan ithal eşyanın yurt içinde bırakılması iyi denetlenmeli, paravan firmalar belge ticareti yapanlar sistemden silinmelidir.
Bir soru ile değerlendirecek olursak, DİR sistemi AB'de ne kadar kullanılmaktadır? Öncelikle oranlamasına baktığımızda bunun yüzde 5 olduğu görülmektedir. Dİ izin ve belgelerinin takibi, girişi, sonuçları tek sistem üzerinden değerlendirilmeli, aynı sistemi gümrük personeli de kullanmalıdır. Gümrükçe verilen dahilde işleme izinleri istatiksel verilerde çıkmalıdır.
KREDİLER TÜRK LİRASI İLE OLMUYOR MU?
Belge alma, satma, kullandırma, kiralamalara son verilmeli; sistemden faydalandırılan olumsuzlukların engellenmesini sağlayıcı düzenlemeler yapılmalıdır. İhracatı teşvik için belge ile ithalatı değil, ihraca konu ürünlerin girdilerinin ülkede üretimi ve tedariki teşvik edilmelidir. 2018 yılı sonuna kadar kullandırılacak Eximbank ihracat kredileri 46 milyar doları bulacağı şu ana kadar kullandırılan 30 milyar doları bulduğu beyan edilmiştir. Hormonlu dahilde işleme sisteminin revizesinin ne kadar büyük önem taşıdığı ortadadır. Sadece ihracat üzerinden kredilendirilmeden vazgeçilmeli, iç üretim ve tedarikte Eximbank kredilerinden faydalandırılmalıdır. Krediler döviz üzerinden değil TL. olarak ne zaman gerçekleştirilecektir?
Sevgili okurlarım, anlaşılacağı üzere bakanlık birleşmesinden sonra dahilde işleme izin belgeleriyle ilgili olarak hem sorularımı, hem de naçizane görüşlerimiz sizlere aktarmaya çalıştım. Umarım hem sorularım, hem görüşlerimin ilgililere ışık tutmuş sizlere de yararlı bilgi olmuştur.
MİNİK KUŞ BURSA YOLCUSU
Efendim bizim Minik Kuş'a Bursa'dan davet var. Derler ki, tarafıma gönderilen mailde, 'Aman Aykut Bey sizin Minik Kuşu Bursa üzerinde bir uçurun. Bakın bakalım izlenimleri ne olacak?' Minik Kuş'a gelen mailin özeti ise aynen şöyle:
'Sevgili Aykut Bey ben yaklaşık 20 yıldır muhafaza teşkilatında adli kolluk olarak görev yapıyorum. Bu süre zarfında mevzuat uzmanından tutun da sadece cebini düşünen eski dinazorlara kadar türlü türlü müdürlerle çalışma fırsatım oldu. Bursa KİM'in son iki yıldaki yakalama performansında önceki yıllara oranla düşüş olması asla tesadüf değildir. 23 Eylül tarihli 'Kul hakkı yemek en büyük günahtır beyler' başlıklı yazınıza, 28 Eylül tarihinde 'Gemlik Gözlemcisi' isimli kullanıcı tarafından yapılan yorumdan sonra 1 Ekim'de apar topar ekibini Gemlik'e gönderip hangi beyanname muhteviyatı konteynırların incelendiğinin ve neticesinde neden bir sonuca varılamadığının araştırılması gerek!
18-19 Ekim'de Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü'nde görevli daire başkanı ve genel müdürlük operasyon ekibinde görevli muhafaza memurları ve amirlerinin sabah baskınıyla Gemlik KİM Bölge Amirliği'ne gelme sebepleri; 2 gün boyunca limanlarda ve antrepolarda araştırma yapmaları bu yorumdaki konteynerler yüzünden miydi?
Bursa KİM'e bağlı gemi arama ekibi kurulalı 5 ay olmuş ve bu ekip Gemlik'te narkotik madde patlayıcı madde ve kaçak akaryakıt yakalaması yaparak dikkatleri üzerine çekmişken, bu ekipten geçici görevle Dilucu'na neden adam gönderilir? Mükafatlandırılmak için mi? Ekibin diğer elemanlarının gözünü korkutmak için mi? KİM müdürünün bu ekibi bir kere bile sorumluluk sahasında bulunan Bandırma, Yalova, Marmara Adası ve Ayvalık'a göndermediği araştırılmalı... Aman bizim minik kuş arkamda yazdıklarımı okuyormuş! Hey Allah'ım havalandı bile. Yarın sabah başlar Bursa üzerinde uçmaya.. Hadi hayırlısı bakalım...
MERSİN'DEN GELEN MAİL
Akıllara durgunluk verecek ve okuyan herkesi (vicdan sahibi) bir mailden söz etmek istiyorum şimdi sizlere. Yazık hem de çok yazık bu memleketin evlatlarına.. Buyurun sevgili okurlarım..
Aykut Bey, merhaba sırası ile yazıyorum:
1) 2002 yılında sınava girdik 68 aldık, 70 puan altında kaldık
2) Mahkemeye verdik 68 oldu size 72. (Ankara 2.İdare Mahkemesi (2004-1864)
3) 01.05.2005 tarihli yazı ile sınava çağırıldık mahkeme kararı ile mesleki yeterliliğe
4) Sınavda başarılı olup gümrük müşaviri olduk.
5) Danıştay 10. daire kararı sorular hatalı ancak aritmatik, matematik yaparak bizi baraj altında bıraktı. (2007-3321)
6) 2. İdare mahkemesi ısrar etti Danıştay kararı yanlış dedi (2008-1813)
7) İdari dava dairelerinde 20-19 kaybettik.
8) Bu arada kazanılmış hak davası açtık 2011-1308 karnemiz iade edildi.
9) Danıştay onu da bozdu.
10) 2011/10 sayı ile bakan oluru ile kazanılmış hak denildi 655 adayı kurtardılar ancak son paragrafta mahkemeye gidenler hariç denildi.
11) Anayasa Mahkemesi'ne gittik. Bir arkadaşımızın kararı için Adalet Bakanlığı görüş belirtti o da olumlu
12) Anayasa Mahkemesi bir karar çıkardı. 06/07/2017 mahkeme kararına istinaden yargı bölündü. Arkadaşımız karnesini alamadı. Bizimde kararımız çıkmak üzere ancak sonuç alamıyoruz. Ben soruyorum biz PKK'lı mıyız? Veya devlet mi kurtuluyor yapılanlar karşısında? 4 defa karnem gitti, 4 defa karnem geldi. Beşinci defa 6 senedir bekliyorum. Yazık değil mi bize ve çocuklarımıza. Arkadaşlarımızdan birinin adı A.C Adana Ruh ve Sinir Hastanesi'nde kaç defa tedavi gördü. Defalarca BİMER ve CİMER'e yazdık sonuç alamıyoruz.....
Diyecek tek sözüm, tek kelimem yok. Yazık.. Çok yazık...!
- İZMİR'DE ORTAYA ÇIKARTILAN MONT SKANDALI'NDA YAZARDAN SON DAKİKA NOTLARI VE SORULARI -
1-) SÖZ KONUSU MONTLAR, HANGİ GÜMRÜKTEN MAHRECİNE İADE EDİLİP, İZMİR GÜMRÜĞÜ'NE GETİRİLDİ?
2-) TOPLAM MONT SAYISININ 50 BİNİN ÜZERİNDE OLDUĞU..
3-) NE KADARININ İTHALATI YAPILIP, PİYASAYA ARZ EDİLDİ?
4-) İTHALATÇI FİRMA, V....N DIŞ TİCARET MİDİR?
5-) BU MONTLARIN MARKASI ACABA B.....İ MİDİR?
6-) BU MONTLARIN İTHALATINI, B......U GÜMRÜK MÜŞAVİRLİK ŞİRKETİ Mİ YAPTI?
- YAZARDAN FLAŞ NOTLAR -
1-) İZMİR LİMANI'NDA BİR KONTEYNIRDA, KANSEROJEN MATERYAL İÇEREN 22 BİN 519 ADET MONT ELE GEÇİRİLDİ. BUNUN HABERİNİ ETKİHABER'DE MUTLAKA OKUMUŞSUNUZDUR. BEN BU MONT KONUSU İLE İLGİLİ OLARAK, BİRÇOK YAZI KALEME ALDIM ANCAK HEP KULAK ARKASI EDİLDİ. KEŞKE HAKLI ÇIKMASAYDIM DİYORUM!
İZMİR GÜMRÜĞÜ'NDE GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE KADAR YAPILAN BU MONT İTHALATLARI'NIN MERCEK ALTINA ALINMASINDA CİDDİ YARAR VAR. BELKİ YOLUNUZ İSTANBUL'A ÇIKAR.
2-) HAYDARPAŞA GÜMRÜĞÜ'NDE 'LED' LAMBA İTHALATINDA NELER OLDU?
YAZIYA YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.