Diyar Ortak Sağlık Ve Güvenlik Birimi, Uyarıda Bulundu
Diyar Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi, 1 Temmuz 2013’ten itibaren 6331 Sayılı Yasa gereği tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işletmelerin İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri alması gerektiğini, aksi takdirde işletmelerin cezai yaptırımlara tabi t.
Diyar Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi, 1 Temmuz 2013’ten itibaren 6331 Sayılı Yasa gereği tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işletmelerin İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri alması gerektiğini, aksi takdirde işletmelerin cezai yaptırımlara tabi tutulacağını söyledi.
Diyar Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi (OSGB) firmasından Dr. Fırat Doğan, İş Güvenliği Uzmanı İnşaat Mühendisi Rıza Tan, Çevre Mühendisi Fatma Mahtav ve firma yetkilileri Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nde basın toplantısı düzenledi. Toplantıda Diyarbakır’ın ‘İş Sağlığı ve Güvenliği’ konusunda geldiği nokta ve bu konuda yapılması gerekenler konuşuldu. Diyar OSGB adlı firmalarını tanıtan Dr. Fırat Doğan, Kurumun Diyar Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi olarak yaklaşık 2 ay önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetki belgesi verilerek hizmet vermeye başladığını dile getirdi.
İş güvenliğinin toplumun bütün kesimlerini ilgilendiren bir konu olduğunu ifade eden Doğan, her gün ortalama 172 iş kazası yaşandığını dikkati çekti. 6331 Sayılı Yasa gereği tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işletmelerin 1 Temmuz 2013 tarihi itibari ile İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri alması gerektiğini hatırlatan Doğan, “Tehlike sınıfına bakılmaksızın bütün işletmelerin Risk Analizi, Acil Eylem Planı ve Çalışanların Temel Eğitiminin yapılması zorunludur. 30 Haziran 2012 tarihinde resmi Gazetede yayınlanan 6331 Sayılı İş sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu, işçi sayısını, işyeri konumunu, işçiyi ve memuru ayırmadan kamu dahil tüm işyerlerini iş sağlığı ve güvenliği kapsamına dahil ediyor. Diyar OSGB olarak Diyarbakır ve sınır illerde hizmet verirken öncelikle hedefimiz, çalışanlara güvenli bir ortam sağlamak, iş kazalarını önlemek, meslek hastalıklarının önüne geçmek, çalışan performansını yükseltmek, iş verimliliğini arttırmak, iş verenin sıfır ceza ile işini yürütmesini sağlamaktır.” şeklinde konuştu. CİHAN
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.