1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Diyarbakır’da ‘dünya Çocukları’ Sevgisi Stada Sığmadı
Diyarbakır’da ‘dünya Çocukları’ Sevgisi Stada Sığmadı

Diyarbakır’da ‘dünya Çocukları’ Sevgisi Stada Sığmadı

Bu yıl 'Evrensel Barışı Doğru' sloganıyla yapılan ve 140 ülkeden yüzlerce öğrencinin katıldığı 11.

A+A-

Bu yıl 'Evrensel Barışı Doğru' sloganıyla yapılan ve 140 ülkeden yüzlerce öğrencinin katıldığı 11. Uluslararası Dil ve Kültür Festivali'nin şehir etkinliği olan Diyarbakır Kültür Şöleni'ne halk yoğun ilgi gösterdi. Diyarbakır Atatürk Stadı’nda yapılan şölene 30 bin yakın kişi katıldı. Türkçe ve Kürtçe şarkıların seslendirildiği şölende yapılan konuşmalarda birlik ve beraberlik vurgusu yapıldı.

Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesindeki Atatürk Stadı'nda düzenlenen şölene, Diyarbakırlılar büyük ilgi gösterdi. 18 bin koltuk kapasiteli stadyum ile sahası dolarken, bazı vatandaşlar şöleni ayakta izlemek zorunda kaldı. Programı sunucu İlken Gültekin Türkçe, Dünya TV ekranlarının sevilen isimlerinden Diyarbakırlı sanatçı İbrahim Candan ise Kürtçe sundu. Çocuklardan oluşan koronun sahne almasıyla başlayan şölen, Mozambikli, Brezilyalı, Kamboçyalı, Azerbaycanlı ve daha birçok ülkeden gelen öğrencilerin seslendirdiği parçalarla devam etti. Rahmetli sanatçı Ahmet Kaya’nın sesine benzerliğiyle dikkat çeken Pakistanlı öğrenci Aslan Naseer ise ‘Kafama Sıkar Giderim’ şarkısını okudu. Stadı dolduranlar Naseer’i ayakla alkışladı.

Programda coşku, Afrika ülkelerinden gelen öğrencilerin yerel dans gösterisi, Urfa yöresi halk oyunlarıyla doruğa çıktı. Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nden gelen öğrenci Ziver'in okuduğu potpori ile coşan Diyarbakırlılar, daha sonra ışık şölenine katıldı. Stadın ışıkları kapatıldıktan sonra cep telefonu ve ışıklı cisimlerle gösteri yapıldı. Vatandaşların katıldığı gösteride ışık cümbüşü yaşandı. Ziver daha sonra sanatçı İbrahim Candan ile düet yaptı.

BİNLERCE GÖNÜL ERİ BİNBİR EMEKLE BARIŞI İNŞA ETTİ, HİZMET HAREKETİNE TEŞEKKÜRLER

Diyarbakır Kültür Şöleni'nde konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır'ın 28 medeniyete beşiklik ettiğini belirtti. "Bereketli hilalin bu güzel topraklarının insanları bu geceyi hatıralarında ve hafızalarında yaşatacaklar." diyen Bakan Eker, Diyarbakır'da stadın bir önceki şölende olduğu gibi ikinci kez on binlerce insana ev sahipliği yaptığını kaydetti.

Bakan Eker, "Birkaç yıl önceydi Türkiye'de bu kültür festivali düzenleniyordu. İstanbul ve Ankara başta olmak üzere birçok ilde yapılıyordu. Diyarbakırlılar olarak bu etkinliklere katılır ve uzaktan gıpta ile seyrederdik. Neden Diyarbakır'da düzenlenmez derdik. O tarihlerde bu şehrin tarihindeki ara dönem diyelim o dönemdeki sıkıntılarla uğraşıyorduk. Bu şehir kendi tarih birikiminin dışında bir kavganın merkezi olarak tanınıyor ve biliniyordu. Bugün Diyarbakır Stadı ikinci kez olarak on binlerce Diyarbakırlının katılımıyla bu coşkuyu yaşıyor. Organizasyona çok teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu.

Bu kardeşliğin evrensel barışın sesi, binlerce insanın, gönül erinin, gönüllü erin, uzun bir süredir binbir emekle inşa ettiği barış ve kardeşlik köprüsünün eseri olduğunu anlatan Bakan Eker şunları söyledi: "Bu şehir Kur'an'da ismi geçen Hz. Elyesa(as) ve Hz. Zülküf(as) peygamberlerin yaşadığı, İslam'ın beşinci Harem-i Şerifin olduğu şehirdir. Bu şehrin insanı da artık geleceğe umutla birlikte barış sevgi ve umut türküleri söylüyor. Bu gece bu özün, bu anlayışın dalga dalga Türkiye dışına çıkıp bütün kıtaları içine alacak bir sevgi ve barış etkinliğine dönüştü. Bunda emeği bulunanlara sevgiye hizmet hareketine çok teşekkür ediyorum."

VALİ KIRAÇ: BU GÜZELLİĞİN ARKASINDA ONLARCA YILIN EMEĞİ VAR

Şölenin açılış konuşmasını yapan Vali Mustafa Cahit Kıraç ise Diyarbakır'a geldiğinden beri çok güzel programlara tanıklık ettiğini söyledi. Kıraç, "Şu an coşkulu bir gecede sizlerle birlikteyim. Bu gecenin mimarlığını yapanlara şükranlarımızı, teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi. "Bizim inancımız, geleneğimiz ve yaşam biçimimizin sevgi barış kardeşlik üzerine kurulu" diyen Vali Kıraç, sözlerine şöyle devam etti: “İnsanları gördüğümüzde önce onlara selam veririz, bu barışı birlikteliği ve kardeşliği ifade eder. Bu coğrafyada 12 bin yıldır medeniyetin mirasçıları olarak bunu dünyaya yayanların büyük çabası var. Dünyanın farklı ülkelerinden gelen çocuklar var. Bu çocuklar gezdikleri illerinin kültürü ve geleneklerini görüyorlar. Gittiklerinde bunları ailesine, arkadaşlarına ve ileriki yıllarda görev aldıkları bu tertip komitesi adına hoş gediniz diyor ve kutluyorum."

Bu güzelliğin arkasında onlarca yıldır yapılan çalışmaların emeği ve göz nuru olduğunu belirten Kıraç, "Yurt dışı gezilerine gittiğimizde onları yetiştiren öğretmenleri, okulları ve ailelerini görüyoruz. Bugünlere kolay gelinmedi. 10-15 okulla başladı bugün büyüdü. Bu bereketli toprakları Dicle Nehri'yle bu kültür varlıkların insanı olarak hepinizi kutluyorum." dedi.

Konuşmalarından ardından sponsor firma sahiplerine teşekkür plaketleri verildi. Şölenin ana sponsoru Güneydoğu Jeneratör’ün sahibi Diyarbakırlı işadamı Aytaç Özkartal’a teşekkür plaketini Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker verdi. Şölene AK Parti Diyarbakır Milletvekili Mehmet S. Hamzaoğulları, Cuma İçten’in yanı sıra idari amirler, sivil toplum kuruluşlarının başkanları, parti başkanlarının yanı sıra on binlerce vatandaş katıldı. Şölen protokol, sponsor firma sahipleri ve dünya çocuklarının birlikte okuduğu 'Yeni bir dünya' şarkısından sonra yapılan havai fişek gösterisiyle sona erdi. CİHAN

Diyarbakır’da ‘dünya çocukları’ sevgisi stada sığmadı

Diyarbakır’da ‘dünya çocukları’ sevgisi stada sığmadı

Diyarbakır’da ‘dünya çocukları’ sevgisi stada sığmadı

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.