Dobruca’nın Hoşgörü Sembolü Kral Camii’nin 100’üncü Yıldönümü Kutlandı
Romanya’nın hoşgörü sembolü sayılan Kral Camii'nin 100. hizmet yılı düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı.
Romanya’nın hoşgörü sembolü sayılan Kral Camii'nin 100. hizmet yılı düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı. Dobruca’daki farklı kültürlerin barış ve hoşgörü içinde yaşamasının en önemli eseri kabul edilen cami, halen ibadete açık.
1913 yılında inşa edilen Kral Camii’nin bir asrı geride bırakmasının yıldönümü Müftülük tarafından düzenlenen ‘’Romanya’daki İslam, Balkanlar - Avrupa ve diğer kıtalar arasında köprü’’ programı ile bir kez daha örnek gösterildi. Yoğun katılımın olduğu kutlamada Kral Camii’nin farklı kültür ve inançların barış içinde yaşadığının canlı bir örneği olarak vurgulandı.
Bölgedeki hoşgörü ve barış ortamının sembolü sayılan cami için düzenlenen programa farklı ülke temsilcileri ile çok sayıda Türk ve Romen yetkililer katıldı.
Törene Büyükelçi Ömür Şölendil, Başkonsolos Füsun Aramaz, Rusya, Kırım, Avusturya ve Balkan ülkelerinden çok sayıda müftü, Köstence Başpiskoposu Teodosie, Musevi Temsilcisi Paul Shwartz ile birçok ülkenin Köstence Başkonsolosluk yetkilileri katıldı.
Okunan Kur’an tilaveti ile başlayan program, Romanya ve Türkiye’nin milli marşlarının okunmasından sonra Müftü Murat Yusuf’un yaptığı, “hoş geldiniz” konuşması ile devam etti.
Konuşmalarda İslam dininin kültürlerarası diyalog, tolerans, uyum içinde yaşama ve Dobruca bölgesinde asırlardır beraberlik içinde yaşayan Türk-Tatar soydaşların bölgeye yaptığı katkılara dikkat çekildi.
Farklı din temsilcileri ve Romen yetkililerin büyük ilgi gösterdiği törende, Dobruca bölgesindeki örnek hoşgörü ortamına vurgu yapıldı. Müslüman toplumu temsilcileri, yaptıkları konuşmalarda, Kral 1. Carol'un hoşgörü anlayışını sürdüren Romen makamlarına teşekkür etti. Dünyanın değişik bölgelerinde etnik ve dini farklılıklar çatışma nedeni olarak görülürken, Romanya’nın örnek bir kaynaşma ve hoşgörü modeli sergilediği belirtildi.
TEODOSİE: İSLAM HOŞGÖRÜLÜ BİR DİN
Köstence Başpiskoposu Teodosie ise “Burada yaşayan Müslümanlarla her zaman uyum içinde kardeş gibi yaşadık ve aramızda hiçbir zaman bir anlaşmazlık olmadı. Eğer Dobruca bölgesinde Türk ve Tatar Müslüman toplulukları olmasaydı bu bölge kültürel açıdan çok fakir olacaktı.” dedi. Teodosie “Onlar kiliseye olsun, Hıristiyanlara olsun her zaman yardım ellerini uzatıyorlar. Bu onların dinlerinde var. İstanbul’daki Ayasofya Camisini ziyaret etme fırsatını buldum. Orada karşılaştığım hoşgörü ve güler yüzle çok memnun oldum’’ açıklamasını yaptı.
Program, verilen plaket ödülleri ve ünlü futbolcu Hagi’ye ait Iaki otelinde verilen yemekle devam etti.
Vega otelinde düzenlenen konferansta ise misafir müftü ve din adamları son yıllarda özellikle diğer batı ülkelerinde gelişen İslam düşmanlığı (İslamofobi) üzerinde durarak Dobruca’daki hoşgörü ve dostluk ortamının yurt dışında da daha iyi tanıtılması çağrısında bulunuldu. Program, davetli misafirlerin Tulcea, Babadağ ve Tuna gezisi ile sona erdi.
MAHMUDİYE CAMİİ'NİN YERİNE KURULDU
1913 yılında zamanın Romanya kralı 1. Carol tarafından ünlü mimar Victor Ştefanescu'ya yaptırılan Kral Camii, Romanya'nın ilk betonarme binası özelliğine sahip. 45 metre uzunluğundaki minaresiyle, 100 kişilik cemaati ağırlayabilen Kral Camii'nin, Mahmudiye Camii'nin inşa edildiği temeller üzerine kurulduğu belirtiliyor. Mahmudiye Camii, Osmanlı sultanlarından 2. Mahmud'un emriyle 1823 yılında Aziz Mehmet Paşa tarafından yaptırılmış. Ayrıca caminin zemininde, Sultan Abdülhamit tarafından gönderilen 144 metrekare büyüklüğünde 203 yıllık tarihi bir halı da yer alıyor. 483 kg ağırlığındaki halı ziyaretçilerin büyük ilgisini çekiyor. CİHAN
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.