
Eğitimsiz Bulaşıkçılar Turistik İşletmelere Ek Maliyet Getiriyor
Turizm sektöründe faaliyet gösteren tesislerin mutfaklarında çalışan 'Stewart' adı verilen bulaşıkçıların eğitimsiz olmasının işletmelere binlerce lira ek maliyet getirdiği bildirildi. Bulaşıkçıların eği
Bulaşıkçıların eğitimli ve deneyimli kişilerden seçilmesi gerektiğini vurgulayan Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Gülçin Güner, özellikle bulaşık yıkanırken kimyasal malzemelerin dozajına uygun şekilde kullanılması gerektiğini belirtti.
Fazla kullanılan kimyasal temizlik maddelerinin hem sağlığa zarar vereceğini hem de işletmelerin mutfak maliyetlerini artıracağını hatırlatan Güner, mutfak elemanlarının sık sık denetlenmesi gerektiğini dile getirdi.
Deneyimsiz mutfak ve bulaşık elemanının bardak, tabak gibi malzemeleri daha sık kıracağını ifade eden Güner, porselen ürün tamamen kırılmadan çatlasa bile servis aracı olarak otellerde kullanılmadığını kaydetti.
Turistik işletmelerin eleman seçiminde kalifiyeli kişilere öncelik vermesi gerektiğine inanan Güner, "Bulaşıklar yıkanırken günlük kırılan malzemeler ve dozajı fazla kullanılan temizlik maddelere aya ya da yıla göre hesaplandığı zaman zararın miktarı ortaya çıkıyor. Günlük hesaplama ile zarar tespit edilemiyor. Bu nedenle mutfak masrafları otelcilerin karlarını ciddi anlamda bölüyor." dedi.
Altın Kepçe Turizm ve Aşçılar Derneği (AKTAD) Başkanı Mesut Önal da mutfak elemanı ve bulaşıkçıların eğitimden geçirilmesi gerektiğini söyledi.
Yeni işe alınan bir personele mutfağın hemen teslim edilmemesi gerektiğine inanan Önal, eğitimden geçirildikten sonra mutfakta işbaşı yapan elemanın eğitimsiz elemana göre işletmeye yüzde 20 daha az zararı olduğunun altını çizdi.
Stewart'ın özen isteyen bir meslek olduğuna işaret eden Önal, mutfak departmanlarında çalışanların yiyecek ve içecekten sorumlu olduklarını aktardı.
Ürünlerin talep edilmesi ve depolanmasından mutfak görevlilerinin sorumlu olduğunu belirten Önal, "Kalifiyeli elamanlarla oteller giderlerini düşürebilir. Her işte olduğu gibi bulaşıkçılığın da kuralları var. Yıkanan malzemelerin nasıl dizileceği, kurutulacağı ve parlatılacağı çok önemli. Lekeli ve tam yıkanmamış bir bardakla müşteriye verilen su her şeyi bitirebilir. Yıkandıktan sonra düzgün yerleştirilmeyen porselen malzemeler birden devrilerek onlarca tabak ve bardak kırılabilir. Bu da büyük zarara neden olur." diye konuştu.
(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.