1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Ergenekon'da Karar Günü
Ergenekonda Karar Günü

Ergenekon'da Karar Günü

Tarihi Ergenekon Davası'nda bugün karar duruşması görülecek. Yoğun güvenlik önlemleri alınan Silivri'de kampusun önü bariyerlerle çevrildi; cezaevine gidiş yolları tamamen kapatıldı!

A+A-

İstanbul Silivri'de yaklaşık 5 yıldır görülen Ergenekon davasında İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi, bugün kararını açıklayacak. İstanbul valisinin, duruşmaya izleyici alınmayacağını açıklamasına rağmen CHP ve İşçi Partisi ile bazı sivil toplum kuruluşlarının çağrısı ile binlerce insanın Silivri'de toplanması bekleniyor. İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Cezaevinde görülen davada bugün son duruşma yapılacak. Duruşmaya izleyici alınmayacağına ilişkin mahkeme kararını İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, 2 Ağustos günü bir basın açıklaması ile duyurmuştu. Mutlu, vatandaşları Silivri'ye gitmemeleri yönünde uyarmıştı. Eylemcilerin geceden Silivri'ye gideceği haberleri üzerine, cezaevi çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Binlerce jandarma ve çevik kuvvet polislerinin görev alacağı duruşma salonu çevresinde aramalar yapıldı. Cezaevine giden yollar, TEM ve E5 girişinden itibaren kapatıldı. Yolarda kontrol noktaları oluşturuldu. Cezaevi tel örgüleri iki sıra çelik bariyer daha döşenip yere sabitlenerek güçlendirildi. Eğitimli jandarma köpeği ve komandolar, cezaevine gelinen yol kenarlarında, tarlalarda arama ve kontrol yaptı. Cezaevi çevresi eğitimli jandarma köpekleri ve komandolar tarafından didik didik arandı. Bugün sabah erken saatlerden itibaren, TEM Otoyolu'nun Kınalı sapağı çıkışından ve D-100 Karayolu'nun cezaevi sapağından araç ve yaya girişlerine izin verilmeyecek. Bu iki girişte yoğun güvenlik önlemleri oluşturulacak ve sadece avukatlar, sanıklar, basın mensupları ve milletvekillerinin giriş yapabilecek.

CHP'DEN VEKİLLERE MESAJ
CHP, Ergenekon davasının bugün yapılacak karar duruşması için milletvekillerinden Silivri'de olmasını istedi. Milletvekillerine gönderilen telefon mesajında, "Çok önemli mazereti olmayan milletvekillerimizin 5 Ağustos Pazartesi günü Silivri'deki karar duruşmasına katılımlarını rica ederiz" denildi. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun ise duruşmaya katılıp katılmama konusunda henüz kararını netleştirmediği belirtildi. Tutuklu eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ da Twitter üzerinden sanık yakınlarının salona alınmamasını "Sıkıyönetim dönemlerinde bile görülmemiş bir uygulama" diyerek eleştirdi. Öte yandan adliye önünde toplanma çağrısı yapan ve önceki gün gözaltına alınan İP, TGB ve Aydınlık gazetesi çalışanı 20 kişi hakkında bir günlük ek gözaltı süresi alındı.

64 SANIĞA MÜEBBET İSTENİYOR!
Tanıkların dinlenilmesi aşamasından sonra savcılar, esas hakkında mütalaayı açıkladı. Mütalaada sanıklardan 64'ü hakkında darbe teşebbbüsü suçundan ağırlaştırılmış hapis cezası istendi.

'BEŞ FİRARİ SANIK'
Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal ve Sinan Aygün, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Prof. Dr. Yalçın Küçük, Jandarma Eski Genel Komutanı emekli Orgeneral Şener Eruygur, eski 1'inci Ordu Komutanı emekli Orgeneral Hurşit Tolon, emekli Tuğgeneral Veli Küçük, emekli albay Dursun Çiçek, eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz, eski rektörler Fatih Hilmioğlu, Kemal Alemdaroğlu, Mustafa Abbas Yurtkuran, Danıştay saldırısı faili Alparslan Aslan, haklarında müebbet istenen sanıklardan bazıları. Sanıklardan gazeteciler İlhan Selçuk ve Engin Aydın ile Murat Özkan yaşamını yitirdi. İlk iddianamede adı geçen işadamı Kuddusi Okkır ise davanın açılmasını göremeden, soruşturma sürecinde vefat etti. İSTEK Vakfı kurucu başkanı Bedrettin Dalan, eski milletvekili Turhan Çömez, emekli Tümgeneral Mustafa Bakıcı, Çeçen uyruklu Rus vatandaşı Saipir Debzlelvidze ile Emrah Gönenci ise halen firari sanık olarak aranıyor.

ÜMRANİYE'DE BULUNAN BOMBALARLA BAŞLADI
Ergenekon soruşturması Ümraniye'de 12 Haziran 2007'de bir gecekonduda 27 adet el bombasının ele geçirilmesiyle başladı. Sonraki operasyonlarda çok sayıda patlayıcı maddenin yanısıra örgütsel doküman olarak gösterilen 'Ergenekon' ve 'Lobi' isimli belgeler bulundu. Peş peşe hazırlanan iddianamelerde, operasyonlarda "Ergenekon" adı verilen bir örgüte ulaşıldığı öne sürüldü. Ergenekon soruşturması çerçevesinde açılan ilk davada 86 sanık yer aldı ve ilk duruşma 20 Ekim 2008 tarihinde Silivri Cezaevinde başladı. Bunu ikinci, üçüncü davalar, "İrticayla Mücadele Eylem Planı" ve "İnternet Andıcı" davaları, mühimmat ve suikast planlarına ilişkin davalar izledi. "Ergenekon ana davası" olarak tabir edilen dosyada, 22 ayrı iddianame yer aldı. iddianamelerin sayfa sayısı ek klasörleriyle birlikte milyonlara ulaştı.

JİTEM'DEN SUSURLUK'A, TARİHİN KİRLİ SAYFALARI
Dava sürecinde derin devlet, PKK, Hizbullah, DHKP-C gibi terör örgütlerinin derin devlet ile ilişkisi, devlet içindeki çeteleşme iddiaları, Susurluk, darbe, suikast ve tedhiş planları, faili meçhuller, Danıştay ve Cumhuriyet gazetesine saldırı, JİTEM'in varlığı, Türk İntikam Tugayı başta olmak üzere birçok konu araştırıldı, önemli kararlar alındı. Yazışmalar, gelen-giden evraklar, bilirkişi raporları, sanık ve tanık ifadeleri, çapraz sorgularla birlikte genişledi. Eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök, eski MİT Kontterör Daire Başkanı Mehmet Eymür, Ali Avni Balkaner, yeraltı dünyasından Alaattin Çakıcı, Kürşat Yılmaz'ın aralarında bulunduğu çok sayıda tanık ve gizli tanık mahkemede dinlendi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.