ETİ YAZDIK, CİĞERİ DE VE ŞİMDİ SIRA KUMAŞTA...
ETİ YAZDIK, CİĞERİ DE, ŞİMDİ SIRA KUMAŞTA...
MERSİN, MERSİN OLALI..
Mersin'de Daha Ne Olması Lazım?
Eti yazdık, ciğeri yazdık, 'Aman çalıyorlar. Kaçakçı Mersin'e çöktü' dedik gelin görün ki dinletemedik.. Daha eskiye gidersek, 'Mehmedin kanını döken PKK'nın önemli gelirlerinden olan sigara kaçakçılığını yazdık' Hani balya, balya, koli, koli' dedik... Nafile...
'FETÖ gümrükte, hani şu kendi askerine kurşun sıkanlar var ya' Gümrükte aynen devam' 'Aman Mersin'e dikkat' dedik! Üç maymunu oynayanları gördük. Bıkmadık, yazdık hani bakan, vekil vs. görür de, 'Ne oluyor orada' der diye bekledik, beklediğimizle kaldık. Bıkmadık, usanmadık, yazdık çünkü biliyorduk ki, kaçakçı hele hele son 8 ayda o kapıyı üs seçmişti.. Araya yeşil, yeşil Abraham Lincoln falan da girdi, 'girsin biz yolumuza devam edeceğiz' dedik. Engel, çengelde çıktı ama üzerinden atlayıverdik. Dedik ya 'Çünkü biliyorduk ki kaçakçı Mersin'e çökmüştü. Kapıda büyük bir istihbarat zafiyeti vardı..
POLİS ÇÖKÜNCE BAŞLARINA..
Zafiyet vardı ama Mersin İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü çalışanları da.. Hoş bu çocuklar olmasa zafiyeti nasıl görecek nasıl yazacaktık o da ayrı bir konu. Ne diyelim Allah razı olsun hepsinden..
Eti yakalayan, liman B kapıdan çıkan bir araca bodoslama bindirip ‘tavuk kırpıntısı’ olarak beyan edilen eşyada % 225 gümrük vergisine tabi olan yurda girişi yasak ‘dana ciğeri’ne el koyan vatan evlatları işlerini eksiksiz yerine getirirken acaba bakanlık ne yapacak diye merakla bekledik hep. Sonuç hep aynı oldu ne yazık ki 'Yapanın yaptığı yanına kar kaldı hep'. Akıl almaz kaçakçılık olayları ile ilgili geriye dönük tek bir işlem yapılmadı, yaptırılmadı.. Ya ne yapıldı derseniz olağan şeyler.. Hani içimizi acıtan şeyler. Olayda adı geçen personel serbest bölgeye gönderildi yani madalyaları göğüslerine takılıp ödüllendirildi.
YILMADIK, YILMADILAR!
Dedik ya sevgili okur 'yılmadık, yılmadılar' diye. Çocuklar geçenlerde yine iş başındaydılar. Farkındaydık çünkü hepimiz. Kaçakçı Mersin'e çökmüştü. Olay yeri yine Mersin Serbest Bölge idi..
Hatırlatmak gerekirse; Türk Gümrük Tarife Cetveli’nin XI. Bölümü çok önemlidir. 50. Fasıl’dan 63. Fasıl’a kadar tekstil ürünleri bu tarifelerde yer alır ve çok ağır mali yüklere sahiptir; dolayısı ile kaçakçılar için çok büyük önem arz eder. Referans kıymet uygulaması, anti damping vergisi, ek vergi gibi en ağır uygulamalar bu fasıllarda yer alır. Uzun zamandır Mersin’de bu tür kaçakçılığı yapamayanlar acaba neden son 8 ayda Mersin’i mesken tuttular? Daha önce KOM istihbaratı ile gümrük istihbaratı koordineli ve entegre çalışırken, son 8 ayda ne oldu da gümrük zafiyeti başladı? Gümrük istihbarat elemanları masa başına mı oturtuluyor ve akabinde kaçakçılar sahaya mı sürülüyor?
NEYSE BAKIN ŞİMDİ...
20.12.2019’da yurda girişi uygun olmayan dana ciğerini yakalayan Mersin KOM personeli düğmeye bastı ve Mersin Serbest Bölge Kısım Amiri H.K, Muhafaza Memurları N.Ç, Ş.G, H.İ.B. gözaltına alındı. Olay basit! Yüksek kıymetli ve ağır mali yükleri olan tekstil ürünleri Mersin Serbest Bölge’ye getirilir; Mersin Serbest Bölge’den bu tekstil ürünlerini Türkiye’ye ithal etmeniz mümkün değildir, çünkü bu ürünlerde ihtisas gümrük uygulaması vardır.
Peki, nasıl bu ürünler yurda sokulacaktır? Senaryo basittir. Türkiye’den Mersin Serbest Bölge’ye hariçte işleme kapsamında kumaşı gönderirsiniz, bu kumaş işlenecek ürün haline gelecek ve daha sonra Türkiye’ye geri girecektir veya yurt dışına sevk edilecek; bu işlem stok kaydı için elzemdir. Yüksek kıymetli ağır vergi yüklü kumaşlar işlenmek yerine Mersin Serbest Bölge kapıdan bir konteyner eşya yaklaşık 4-5 parti şekilde boş çıkış tırları içerinde veya biraz önce söylediğim ürün haline getirilmiş tekstil içinde Türkiye’ye sokulur. Olası bir gümrük stok denetiminde bu kıymetli tekstil ürünlerini stoklarınızda göstermeniz gerekir ancak yurda soktuğunuz için bunu gösteremezsiniz; bunun yerine serbest bölgede işlenmek üzere gönderdiğiniz kıymetsiz kumaşı gümrük idaresine gösterirsiniz.
NASIL YOL ALINACAK BU EKİPLE ACABA?
Yol gösterici olmamak adına daha detaylandırmayacağım tabii bu olayda ciddi bir gümrük zafiyeti vardır. Mersin’de son zamanlarda bu zafiyetler artmıştır. Böylesine önemli bir gümrük müdürlüğünde gümrük müdürü, müdür yardımcısı, muayene kurulu, muhafaza ekibi, kim ekibi koordineli çalışabilmekte midir? Örneğin et kaçakçılığından yargılanan bir muayene memuru ile kim ekipleri koordineli çalışabilir mi? Tabi ki HAYIR. Geldiği gibi kurumsal hafızayı yok eden bir bölge müdürü ile ne kadar yol alınacak veya daha ne olması gerekiyor?
Yıllardır bu teşkilatı bilen kamu görevi yapan bir gazeteci olarak söylüyorum; Mersin Akaryakıt, Mersin Serbest Bölge, Mersin Limanı, Taşucu Gümrüğü buralardan ciddi anlamda olumsuz yorumlar geliyor. Gümrük neden istihbarat zafiyeti yaşıyor? sorusu en çok sorulan ve yorumlanan iki ana unsur olarak başı çekiyor. Olaylara neden olan başın, başların ne zaman kopacağı ise oldukça merak ediliyor. Ha unutmadan bir de şu yorum yapılıyor:
Mersin Ticaret Bakanlığı'nın sorumluluğu dışındaki bir gümrük müdürlüğü müdür?
Öyle görünüyor siz ne dersiniz?
- YAZAR NOTLARI -
1-) Mersin Gümrükleri’nde yaşanan olumsuzlukların faturası kim müdürüne mi kesiliyor? FETÖ’cüler yine iş başında!.. Vatan - Millet aşkıyla yanan kim müdürü Levent Soyer birilerinin yapmış olduğu kaçakçılık faaliyetlerine set çektiği ve emniyet birimleri ile yakın diyalogda olduğu; kendisinin bu dürüstlüğüne karşı olan üst idareci son bir ayda Mersin Emniyet Müdürlüğü’nün yapmış olduğu kaçakçılık operasyonlarında muayene ile muhafaza memurlarının faturası kim müdürüne mi kesiliyor? Ancak kim müdürlüğünde görevli hiçbir personelin bu olaylarda adı dahi geçmiyor!
2-) Sarp kapıdan firari savcı Zekeriye Öz’ü giderken seyredenler acaba kimler? Ve bu kişiler hangi aktif göreve getiriliyor?
YAZIYA YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.