FUHUŞ OPERASYONU
Türkiye'de yaklaşık 50 bin kayıtdışı fuhuş yapan olduğunu belirleyen Emniyet ve Maliye ortak bir çalışma başlattı.
Emniyet Genel Müdürlüğü, Maliye Bakanlığı ile koordinasyon halinde; günlük kiralanan evlerde ve sokaklarda kayıtdışı fuhuş yapan kadınları yakın takibe aldı. Yaklaşık 50 bin kayıtdışı fuhuş yapan olduğu belirtilirken; çalışmaya göre, tespit edilen kadınlar ve bunun için ev kiralayanlar; kazançlarının yüzde 2 ila 4'ünü devlete vergi olarak ödeyecek. Emniyet bir yandan fuhuşa karşı önlemler alırken diğer yandan Maliye Bakanlığı ile vergi kaçağını önlemek için kayıtdışı fuhuş yapanları takibe alıyor. Bu kapsamda otel gibi çalışan stüdyo tipi dairelerde, günlük kiralanan ve merdivenaltı diye tabir edilen evlerde fuhuş yapan, sokaklarda çalışan kadınlar için çalışma başlatıldı.
GÜNLÜK KİRALIK EVLER TAKİPTE...
Kayıtdışı fuhuşun genellikle günübirlik kiralanan evlerde yapıldığı ifade edildi. Bu evlerin kiraya verilmesi hem ekonomik hem de sosyolojik olarak birçok soruna yol açıyor. İnternet ilanlarıyla günlük 80 ile 100 TL'ye kiraya verilen bu evlerin önemli bir kazanç kapısı olduğu tespit edildi. Sokakta çalışan ve bu evlerde fuhuş yapan kadınların gelir elde ettikleri, buna karşın vergi ödemedikleri; aynı durumun otel ve pansiyon hizmeti veren yerler için de geçerli olduğu vurgulandı. Fuhuş yaparken yakalananlara, Kabahatler Kanunu'nun 32. maddesine göre 3 aydan 6 aya kadar hafif hapis ve bin liradan 3 bin liraya kadar para cezası veriliyor. Bu cezaların caydırıcı olmadığını tespit eden Emniyet, Maliye ile birlikte çalışarak vergi kaçağını da önlemeye çalışacak.
SAYISI 50 BİNDEN FAZLA
Türkiye'de bordrolu olarak 3 bin, tescilli olarak 15 bin kişinin fuhuş yaptığı belirtiliyor. Kaçak yollarla merdivenaltı evlerde, otellerde ve yol güzergâhlarında fuhuş yapan kadın sayısının 50 binden fazla olduğu tahmin ediliyor. Emniyet'in hazırladığı taslak kabul edilirse fuhuş yapan kişilerin vergi kaçırmaktan da işlem göreceği belirtildi.
‘Kazanç elde eden herkes vergi öder’
Vergi Usul Kanunu'nun 9. maddesi, "Vergiyi doğuran olayın kanunlarla yasak edilmiş bulunması mükellefiyeti ve vergi sorumluluğunu kaldırmaz" diyor. Yani, 'suç olmasına rağmen kazanç elde eden herkes vergi öder' anlamına geliyor. Emniyet, fuhuş yaptığı tespit edilen kişilerin yasal işlemlerini yaptıktan sonra vergi cezasının tespiti için dosyayı Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'na gönderecek. Gelir İdaresi Başkanlığı gelen dosyayı inceleyip vergi kaçıranın elde ettiği geliri hesaplayacak. Vergi, söz konusu kadınların işe ilk başladığı yıldan itibaren hesaplanacak.
‘HAYAT KADININA İSTİSNA YOK’
Habertürk'ün haberine göre, Maliye'nin hazırladığı ‘özelge'ye göre genelevde bir işverene bağlı çalışan kadınların bordro üzerinden; medyumların ise serbest meslek sahibi gibi vergi ödeyeceği belirtilmişti. Maliye Bakanlığı'nın her yıl eylül ayında açıkladığı vergi yüzsüzleri listesinde O.B. adlı bir mükellefin esas faaliyet konusu karşılığında ‘genelev hizmetleri' ifadesi yer almıştı. Şahsın isminin fuhuş operasyonlarında da geçtiği ortaya çıkmıştı.
YABANCI SINIRDIŞI
Bu uygulama yabancı uyruklu hayat kadınlarını kapsamıyor. Oturma izni olmayan yabancı uyruklu kadınlar sınırdışı ediliyor.
Uygulama nasıl olacak?
Emniyet ve Maliye Bakanlığı'nın yürüttüğü çalışmanın uygulamasının nasıl olacağı henüz net değil. Gelir olarak ifade edilen rakamın nasıl belirleneceği bir taban fiyat olup olmayacağı, yakalanan kişiden kaç yıl geriye dönük olarak vergi isteneceği ile ilgili çalışmaların sürdüğü ifade ediliyor..
Sadece 15 bini tescilli!
BORDROLU 3 BİN
TESCİLLİ 15 BİN
KAYITDIŞI 50 BİN
Habertürk
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.