1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Gıda fiyatlarında büyük vurgun
Gıda fiyatlarında büyük vurgun

Gıda fiyatlarında büyük vurgun

Merkez'in analizi Hal Kanunu'nun toptan fiyatı % 20 azalttığını ancak bunun rafa yansımadığını ortaya koydu. Perakendeciler kendini savunuyor!

A+A-

Merkez Bankası'nın (MB) son Enflasyon Raporu'nda yayınladığı analitik çalışma, gıda fiyatlarındaki artışın kaymağını perakendecilerin yediğini ortaya çıkardı. Analizde, 1 Ocak 2012 tarihinde yürürlüğe giren Hal Kanunu'nu ile yapılan reformun, toptan taze meyve-sebze fiyatlarını yaklaşık yüzde 20 azalttığı ancak bunun perakende fiyatlarda önemli bir etki oluşturmadığı belirtildi.

ÇARPICI TESPİT

Analizin en çarpıcı tespiti ise, "Toptancı firmaların bulundukları piyasa çoğunlukla yerel yetkililer tarafından kontrol edilebiliyor. Dolayısıyla toptancıların fiyat belirleme kapasitesi sınırlı. Perakendecilerin fiyatlama gücü daha fazla. Bu bağlamda, fiyat düşüşünün rafa yansımamasının fiyat belirleme gücündeki bu farktan kaynaklanabileceği düşünülüyor" oldu. Perakendeciler analiz sonuçlarına karşı çıkarak, kendilerini savundu. Marketler fiyat düşüşlerini rafa yansıttıklarını iddia ediyor. CarrefourSa Genel Müdürü Mehmet Nane, "Özellikle mevsimsellik etkisini fiyatlarımıza hemen yansıtıyoruz. Hatta bu yansıma yüzde 20'leri de geçiyor. Örneğin pazara ilk çıktığında 60 lira olan eriğin fiyatı şu anda 6 TL" dedi.

BU REKABETTE FİYAT BELİRLEYEMEYİZ

Gıda Perakendecileri Derneği Başkanı Nihat Özdemir, "Hal'deki fiyatlara maliyetlerimizi eklediğimiz için fiyat farklılaşıyor ama çok büyük bir fark olmuyor. Özellikle meyve ve sebzede o kadar sıkı bir rekabet var ki bizim fiyat belirlememiz mümkün değil. Öyle ki, girdi fiyatlarının altında ürün satan olunca onlarla dahi rekabet etmeye çalışyoruz. Süpermarketlerin ürün stoklaması söz konusu değil. Bütün kurumsal perakendeciler adına böyle bir durum olmadığını söyleyebilirim" diye konuştu.

GIDADA İTHALATA YEŞİL IŞIK

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, enflasyona katkısı yüksek olan gıdada bazı ürünler için ithalat izni verilebileceğini söyledi. Zeybekci, "Gıdadaki artış için tedbirlerimiz olacak ama buğday, arpa, et, işlenmiş gıdada ithalatı tamamen serbest bırakmayız; bazı ürünler için ürün ve miktar bazında ithalat izni verilebilir. Fiyat üreticiden çıktıktan sonra üç misli artıyor" dedi.

FİYATLAR DÜŞMEYE BAŞLAYACAK

Metro Toptancı Market Taze Ürünler Grup Müdürü Ayşin Işıkgece, meyve-sebzede mevsimsel bir etki olduğunu mayıs ortası ile birlikte ciddi fiyat düşüşleri olacağını söyledi. Işıkgece, "1 ay önce depolardaki eski patatesi 2.20'ye yerken patates tüccarın elindeydi. Şimdi Adana'da ilk patates çıktı. Fiyatların 1.50'yi görmesini bekliyoruz. Dolayısıyla yüzde 80 enflasyon bu şekilde devam etmeyecek. Fiyatlar mevsim geçişi etkisinde" dedi. (a haber)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.