Gül: Türkçe Olimpiyatları Türkiye’ye Yapılan En Büyük Hizmet
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkçe Olimpiyatları’nın Türkiye’ye, Türkçeye ve Türk kültürüne yapılan en büyük hizmet olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkçe Olimpiyatları’nın Türkiye’ye, Türkçeye ve Türk kültürüne yapılan en büyük hizmet olduğunu söyledi. Türkçe olimpiyatları gibi organizasyonların gençler ve çocuklar arasında barış, kardeşlik ve dostluğun oluşmasına katkı sağladığını belirten Gül, “Çocuklar ve öğrenciler seviyesinde kurulan dostluklar ve arkadaşlıklar barışa en büyük hizmettir.” dedi.
Abdullah Gül, 11. Türkçe Olimpiyatına katılan çocukları kabul etti. Çankaya Köşkü’ndeki kabule Cumhurbaşkanı'nın eşi Hayrünnisa Gül, Türkçe Olimpiyatları Tertip Komitesi Başkanı Mehmet Sağlam, Fatih Üniversitesi Rektörü ve Türkçe Olimpiyatları Tertip Heyeti Üyesi Prof. Dr. Şerif Ali Tekalan, 23 ülkeden 82 öğrenci ve birçok davetli katıldı. Renkli görüntülerin oluştuğu programda Türkçe sevdalısı çocuklar hünerlerini bu kez Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün karşısında gösterdi. Türkçe Olimpiyatları'nın tanıtıldığı kamu spotu ile başlayan programda Azerbaycan’dan Demir Demirov ‘Şen Olasın Ürgüp’ türküsünü seslendirdi. Malavi’den gelen Ahmet Tuavi ile Mevlana Celalettin Rumi’nin ‘Etme’ şiirini okurken, Tunuslu Umran Zayed Benzemez Kimse Sana isimli şarkıyı söyledi. Kırgızistan’dan gelen öğrencilerin sergilediği Trabzon yöresi halk oyunu gösterisi Gül ve eşinden büyük alkış aldı.
Gösterilerin ardından öğrencilere hitap eden Gül, “Aslında televizyonlardan izliyorum Türkçe olimpiyatlarını. Nasıl bütün Türkiye’yi dolaştığını nasıl Türk halkının size kucak açtığını ve bağrına bastığını ve onlara sunduğunuz bu güzel gösteriler şarkılar türküler ve şiirlerle onları nasıl mest ettiğinizi görüyorum. Zaman zaman ekran başında sizleri izlerken aynı zevki alıyoruz.” diye konuştu.
Dünyanın dört bir yanından 2 bine yakın öğrencinin Türkiye’ye geldiğini belirten Gül, “Bu büyük bir organizasyon. Dünyanın neredeyse bütün ülkelerinden öğrencileri Türkiye’ye getirmek Türkiye’de misafir etmek ve Türkiye’de şehir şehir gezdirip Türk halkıyla buluşturmak büyük bir organizasyon. Emeği geçen herkesi canı gönülden tebrik ediyorum. Bu büyük bir iş. Ayrıca bu işi herhangi bir devlet imkanları ile devlet bütçesiyle kamu kaynaklarıyla yapılmadığı ve bunun tamamen sivil toplumun ve vatandaşların gönüllü katkılarıyla yapıldığını düşününce bu organizasyonların değerinin ne kadar büyük olduğunu bir kez daha teslim etmek istiyorum ve bir kez daha bütün herkesi tebrik ediyorum.” şeklinde konuştu.
"TÜRKİYE İLE ÜLKELERİNİZ ARASINDAKİ DOSTLUK KÖPRÜLERİNİN EN SAĞLAMINI SİZLER ATIYORSUNUZ"
Türkçe Olimpiyatları'nın Türkiye’ye, Türkçeye ve kültüre yapılan en büyük hizmet olarak tanımlayan Gül şunları söyledi: “Sizler o büyük topluluğun içinde seçilmiş gelen öğrencilersiniz. Burada çok büyük örnekler sundunuz hepinize teşekkür ediyorum. Şen Olasın Ürgüp türküsünün benim için seçildiğini fark ettim ama hepside birbirinden güzeldi. Bu güzel faaliyetleri Türkiye burada görüyor ama ben gezilerimde yerinde görüyorum. Asya’dan Afrika’ya ABD’den Japonya’ya kadar gittiğim ülkelerde Türk okullarını ziyaret ediyorum. Kendi ülkenizin kültür ile Türk kültürünü de öğrendiğinizi bunun yanında evrensel kültürlere aşına olduğunuzu görüyorum. Türkiye ile bu ülkeler arasındaki dostluk köprülerinin en sağlamına sizler atıyorsunuz. Çünkü bu okullarda okuyan sizler büyüyeceksiniz kendi ülkenizde çok önemli görevler yapacaksınız önemli makamlara geleceksiniz ve Türkiye ile her alanda ikili ilişkilerin ve işbirliğinin gelişmesine muhakkakki çok büyük katkınız olacak.”
Türkçe olimpiyatları gibi organizasyonların başka bir öneminin de gençler ve çocuklar arasında barış, kardeşlik ve dostluğun oluşması olduğun belirten Abdullah Gül, “Bugün ki dünyada hiç kimse doğduğu şehirde veya doğduğu ülkede yaşamıyor. Veya yaşıyor bile olsa başka ülkelerde ne olup bittiğini artık görebiliyor. İnsanlar istedikleri yere gidebiliyorlar. Böyle bir dünyada barışın olabilmesi için dünyadaki farklı dillerin farklı ırkların farklı dinlerin farklı inanışların farklı kültürlerin hepsinin birbirine saygı duyması birbirini tanıması ve birbiri ile huzur içinde barış içinde yaşaması elzemdir. Bu olmazsa o zaman zorlamalar o zaman birini baskı altına alma gayretleri en büyük çatışmaların ve acıların kaynağı olur. İşte çocuklar ve öğrenciler seviyesinde kurulan dostluklar ve arkadaşlıklar barışa en büyük hizmettir. Bunun değerini herkesin bilmesi gerekiyor.” açıklamasında bulundu. CİHAN
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.