Havuz Suyu Göz Enfeksiyonlarına Neden Olabilir
Yaz aylarında alerjik göz hastalıklarında bir artış gözlemlendiğini belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Op.
Yaz aylarında alerjik göz hastalıklarında bir artış gözlemlendiğini belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ümit Kaplan, havaların ısınması ile birlikte deniz ve havuz suyu kaynaklı doğabilecek mikrobik göz hastalıklarına karşı özellikle dikkatli olunması konusunda vatandaşları uyardı. Yaygın olarak alerjik veya bakteriyel bir enfeksiyon sonucu oluşan konjonktivit (korneayı saran zarın iltihaplanması) hakkında bilgi veren Dr. Ümit Kaplan, tedavide erken teşhisin önemli olduğunu belirtiyor.
Göz yüzeyini nemlendirmeye yarayan maddeler salgılayan ve gözün beyaz kısmını ince bir zar gibi kaplayan tabakanın iltihaplanması sonucu konjonktivit oluştuğunu bu iltihaplanma sonucunda bu tabakanın içinde bulunan ince damarlar belirginleşir ve göz kızarıklığı meydana geldiğini belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ümit Kaplan, enfeksiyonun sürdüğü ilk on günlük süreçte bulaşma tehlikesi bulunan rahatsızlığın, direkt temas veya hastanın temas ettiği eşyalarla bulaşabileceğini de söyledi. Ayrıca solunum yoluyla da bulaşabilen konjonktivit, ailede rahatsızlığı taşıyan bir kişi var ise ortak kullanılan havlular, sarılma, tokalaşma sonucu da bulaşma olabileceğini kaydeden Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Kaplan, "Yüzme havuzları da enfeksiyon etkenlerinin bulaşmasında önemli bir faktördür. Havuz suyunun yeterince klorlanmaması mikropların üremesine zemin hazırlar, alerjik bünyesi olan kişiler ise suya karıştırılan dezenfektan ilaçlardan dolayı etkilenebilir. Bu sebeple hasta kişinin özellikle toplu kullanıma açık havuzlara gitmemesi gerekir. Hastalık önce bir gözde başlar ve diğer göze geçer. Konjonktivit birçok hastada ilerleyerek gözde membran oluşumuna ve daha sonra da şeffaf kornea tabakasının bulanıklaşmasına yol açabilir." diye konuştu.
Konjonktiva iltihabının genellikle görmeyi engellemediğini anlatan Kaplan, şöyle devam etti: "Fakat rahatsızlık verici bir durum yaratır. Kişinin konjonktivit başlar başlamaz doktora başvurması ve hastalık süresince kontrol altında olması gerekir. Konjonktivitte en sık karşılaşılan belirtiler, ağrı, akıntı, kızarıklık, kaşıntı, bulanık görme, ışığa karşı aşırı hassasiyet, yaşarma, çapaklanma ve batmadır. Rahatsızlık, alerjik bir reaksiyona bağlı olarak meydana gelmişse tedavide anti alerjik göz damlaları, bakteriyel sebeple oluşmuş ise antibiotik damlalar kullanılır. Konjonktivitin diğer çeşitleri de mevsimsel alerjik konjonktivitdir. Bu rahatsızlık yılın belli dönemlerinde ortaya çıkar. Genellikle hafif seyreder fakat polen sezonlarında şikâyetler şiddetlenir. Pereniyal alerjik konjonktivit ise hafif seyreden, yıl boyunca sürer." CİHAN
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.