'Havzalarımızı Korumazsak Gelecekte Susuz Kalabiliriz'
Türkiye’nin su havzalarının iyi korunmaması halinde ülkede gelecekte su sıkıntısı yaşanabileceğini belirten Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Kadıoğlu, "Bugün için suyumuz yeterli ancak, gerekli tedbir alınmasa gelecekte bizi su sıkı.
Türkiye’nin su havzalarının iyi korunmaması halinde ülkede gelecekte su sıkıntısı yaşanabileceğini belirten Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Kadıoğlu, "Bugün için suyumuz yeterli ancak, gerekli tedbir alınmasa gelecekte bizi su sıkıntısı bekliyor.” dedi.
“Fırat ve Dicle Havzası Koruma Eylem Plan Paydaş Toplantısı” Erzurum İl Genel Meclisi Salonu’nda gerçekleştirdildi. Toplantıya katılan Müsteşar Yardımcısı Kadıoğlu, Türkiye’nin su havzaları bakımından zengin olmadığını söyledi. Kadıoğlu, Bakanlık olarak TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi(MAM) ile yaptıkları protokol kapsamında havzaların durum tesbitine yönelik çalışma başlattıklarını ifade etti. Kadıoğlu, ülke genelindeki 25 havzada çalışma başlatıldığını ve bunların etkin kullanımı ve gelecek nesillere aktarımı için konunun paydaşları ile ortak toplantılar düzenlediklerini ifade etti. 11 havzada çalışmanın bittiğini, 5 havzada revizyon çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğuna işaret eden Müsteşar Yardımcısı,”Su havzalarını, sanayi, evsel, tarımsal ve hayvansan kirliliklerden kurtarmak bu arada gelecek nesillere aktarmak için büyük bir proje başlattık. Bugün su rezervlerimiz yeterli. Havzalarımızı koruyamazsak gelecekte susuz kabalirizAncak, nüfus artışı karşısında sınırlı olan su kaynaklarımız yetersizleşmeye başlayacak. Suyumuzu korumak, akılcı bir şekilde idare etmek için havzalarımızda ıslah çalıştırmaları sürdürüyoruz. Aksi taktirde yarın çok geç olabilir.
BELEDİYELER KAÇAK SUYUN ÖNÜNE GEÇMELİ
Suyun stratejik öneme sahip milli bir zenginlik olduğunu da sözlerine ekleyen Kadıoğlu, belediyelerin su tüketimi konusunda bonkör olmamaları gerekliğine dikkat çekerek,”Belediyeler su kaçaklarının önüne geçmeli. Tüketimi kamçılamaktan çok, suyu tasarruf edecek politikalar izlenmeli. Çok ucuza su satılmamalı ya da tüketilen suyun parası tahsil edilmeli. Bugün kıymetini bilmediğimiz suyu bilinçsizce tüketerek, gelecek nesillerin suyunu çalmış, yok etmiş oluyoruz.” ifadelerini kullandı.
TÜBİTAK MAM uzmanlarından Elif Atasoy, Fırat ve Dicle Havzası’nın korunması amacıyla kirlilik oluşumunun tesbiti ve haritalanması çalışmalarını yürüttüklerini kaydetti. Atasoy, su havzalarının korunmasında belediyelere, il özel idarelerine, çevre ve şehircilik il müdürlüğü ile çeşitli kurum ve kuruluşlara büyük görevlerin düştüğüne vurgu yaparak,”Paydaşlarımızla Fırat- Dicle Havzası’ndaki su kaynaklarını kirlilikten, kirlenme ihtimalinden kurtarmak istiyoruz.” diye konuştu.
CİHAN
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.