İHRACATÇI BİRLİKLERİNİN 'KIYMET' ANLAYIŞI
İHRACATÇI BİRLİKLERİNİN 'KIYMET' ANLAYIŞI
- KOD ADI CIF USD -
Önemli bir yazı devlet için öneminin kavranması gereken bir yazıydı. Çok şükür anlatabilmişim çok şükür önlem fazla gecikmedi. Peki, neydi satırlara dökülecek kadar önemli olan bu yazı. Buyurun sevgili okurlarım...
HAZİRAN AYINDA GÜNDEME GETİRMİŞTİM
16 Haziran 2020 tarihinde yazmış olduğum “İthalatta Gözetim Kıymeti Kaçakçılığı” yazımdan sonra birçok Gümrük Müdürlüğü konuyla ilgili olarak araştırmaya başlamış ve birçok kıymet araştırması dosyası açılarak yapılan usulsüzlüklerle ilgili soruşturma başlatılmıştır.
NEDEN İHRACATÇI BİRLİKLERİ?
Bahsettiğim kaçakçılığı önlemek amacıyla 2020/3 Sayılı İthalatta Gözetim Uygulamasına ilişkin tebliğ ile gözetim kıymeti uygulamasına tabi ve ithalat miktarı fazla olan birçok ürün kayıt belgesi ile ithal edilmeye başlanmıştı; gelin görün ki ithalat işlemi olmasına rağmen kayıt belgeleri ihracatçı birlikleri tarafından verilmektedir.
KOD ADI CIF USD
Sevgili okurlarım, ithalat işleminde CIF USD’yi yani beyannamedeki istatistiki kıymeti belirleyen kurum ihracatçı birliği yapılmıştır.
Şimdi sormak istediğim soru şu: Bu tür bir ithalat işleminde ihracatçı birlikleri hangi verilere dayanarak ithalattaki eşyanın istatistiki kıymetini belirlemektedir? Birçok gümrük müdürlüğünden aldığım bilgiye göre, bu tebliğ kapsamındaki ürünlerin Ağustos ayı sonunda ve Eylül ayı başında istatistiki kıymetlerinin ciddi oranda düştüğü yönünde bilgi gelmiştir tarafıma. İthalatta ciddi bir vergi geliri sağlayan bu Tebliği kapsamındaki ürünlerde istatistiki kıymetler ihracatçı birlikleri tarafından neden düşürülmektedir?
İhracatçı birliklerinde gümrük kıymetinin belirlemeye yetkili hangi vasıfta memurlar, uzmanlar veya başka kadroda personel bulunmaktadır? Yapılacak ithalat işlemlerinde ithal edilen eşyanın kıymetini araştırmaya gümrüklerde muayene memuru, o bakanlıkta ise gümrükler genel müdürlüğü yetkili değil midir de bu görev ihracatçı birliklerine verilmiştir? İthalatta-ihracatçı birlikleri neden Kayıt Belgesi TPS ekranında CIF USD değerini belirler?
GÜMRÜK VERGİLERİ TAHSİLATI
Yıllardır yapılan ithalat işlemlerinde, Gümrük Müdürlüklerinin en çok zorlandığı konulardan biri olan düşük kıymetli beyanlarda yapılan kıymet araştırmalarından bir sonuç alınamaması ve yapılan kıymet araştırmalarının yargı kararları ile iptal edilerek mükellef lehine kararlar verilmesi sonucunda ülkeye düşük kıymetten eşya getirilmesi ve bu düşük kıymete bağlı olarakta düşük gümrük vergileri tahsilatı ülkenin en büyük sorunlarından biridir.
ÜLKE ZARAR EDİYOR BEYLER !
Gözetim kıymeti uygulaması ile daha önceki yazımda da belirttiğim gibi, düşük fatura kıymeti ile gözetim kıymeti arasındaki farka tekabül eden ödenmiş gümrük vergilerinin yargı kararı ile geri verilmesi sonucunda bu ülke milyonlarca dolar zarara uğramışken, şimdi de kayıt belgesi uygulamasına geçilmiş ancak kayıt belgesinde de ihracatçı birlikleri özellikle Ağustos ayı sonu Eylül ayı başında düşük fatura kıymetine-ki birçoğu sahte-eşdeğer oranda istatistiki kıymet belirleyerek gümrük vergileri ne bağlı tahsilatları düşürmeye başlamıştır.
SAYIN ALBAYRAK NE YAPTI?
İhracatçı Birliği’ne ithalata bağlı eşyaların istatistiki kıymetini belirleme yetkisini kimler ne için verdi? Hazine ve Maliye Bakanı Berat ALBAYRAK ithalatı zorlaştırmaya çalışırken, İhracatçı Birlikleri tebliğ kapsamındaki ürünlerin vergi matrahına esas kıymetini neden düşürmeye başladı?
Bu hatadan dönülmesi Gümrükler Genel Müdürlüğü’nde oluşturulacak özel bir çalışma ekibiyle kayıt belgesinde belirlenecek CIF USD değerleri yani matraha esas olan İstatistiki Kıymetler doğu-batı gümrük ayrımı yapmadan her bir eşya için belirlenmelidir.
Dünya Gümrük Örgütü’ne bağlı gümrüklerde tüm işlemler basitleştirilmeye çalışılırken, şimdi de ithalatta en önemli eşyalar için ithalatla alakası olmayan ihracatçı birlikleri ön plana çıkarılıyor. Yakında İlçe Tarım Müdürlüklerine gümrük kıymeti sorulursa şaşırmayın!!
- YAZARDAN SON DAKİKA NOTLARI-
Sorularım zor yerden sevgili okurlarım. Buyrun efendim..
1-) Mersin Gümrüğü’nden yapılan düşük kıymetli ithalatlar için Bakanlık özel izin mi verdi?
2-) Muz ithalatları referans kıymetin altında yapılıyor mu?
3-) Düşük kıymetli GIDA ürünleri ithalatları bu ülke için önemsiz mi?
Gıdalarda Kıymet Kaçakçılığı!! Yeni köşe yazımı bekleyin..
YAZIYA YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.