İnegöl Alası Ay Çekirdeği Tescillendi
Bursa'nın İnegöl ilçesinde köfte, mobilya ve kaplıcanın ardından ay çekirdeği de tescillendi.
Bursa'nın İnegöl ilçesinde köfte, mobilya ve kaplıcanın ardından ay çekirdeği de tescillendi. 2008 yılında başlayan çalışmalar sonrasında İnegöl’de farklı noktalarda 5 yıldır özel ekim alanları oluşturulup incelenen İnegöl ay çekirdeği, 'İnegöl Alası' markasıyla tescillendi. İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş, 1878 yılında kurulan İnegöl Belediyesi öncülüğünde ilk kez bir tarım ürününe uluslararası bir sertifika alındığını söyleyerek, bunun İnegöl Belediyesi'nin tarıma ve köylüye verdiği önemin bir göstergesi olduğunu belirtti.
Toplantıda konuşan İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer Çelik de İnegöl'ün tarihi ve kültürel bir kent olmanın yanı sıra önemli bir tarım kenti olduğuna değinerek, ülkede yetişen ürünlerin yüzde 90’dan fazlasının İnegöl’de de yetiştiğini söyleyerek, 'İnegöl Alası'nın hayırlı olmasını diledi. Mobilya ve sanayi şehri olan İnegöl'ün verimli topraklarıyla da önemli bir zenginliğe sahip olduğunu belirten İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş, "Başta şeftalisi ve siyah zeytini olmak üzere dünyaya nam salmış tarım ürünleriyle İnegöl, Türkiye’nin gözde kentlerinden biridir." dedi.
Tarımı sadece üretim ağıyla düşünmemek gerektiğini söyleyen Aktaş, "Asıl olan üretimin sanayi ve teknoloji, üretilen malın da pazarla buluşmasıdır." ifadesini kullandı.
İnegöl Belediyesi olarak İnegöl’e yapılan her türlü çalışmaların yanında şehrin tarım gerçeğine de vurgu yapabilmek adına ilki 2007 yılında gerçekleştirilen ayçiçeği şöleni ile şehrin tarım gerçeğine vurgu yaptıklarını kaydeden Aktaş, şöyle konuştu: "Özellikle tohum kalitesi anlamında geçmişten beri ay çekirdeği sektörü ile alakalı Türkiye’nin hemen her bölgesinde haklı bir üne sahip olan İnegöl çerezlik ay çekirdeği tohumunun sertifikalaştırılması anlamında 2008 yılında başlattığımız çalışmalar neticelendi. Belediyemizin her türlü destek ve katkıları ile İlçe Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Ziraat Odası işbirliğinde İnegöl ay çiçeğinin markalaştırılması ile alakalı Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü öğretim üyelerinin kontrol ve denetiminde 2008’den 2012’ye kadar geçen 5 yıllık süreç boyunca; Ziraat Fakültesi'ndeki özel ekim alanında, Şibalı ve Şehitler köyünde 5 yıl boyunca ayçiçeği tohumu ile ilgili özel seleksiyon (özel üretim) yapıldı. Beş yıl boyunca ay çekirdeğinin çapı, boyu, yağ ve tuz oranı, vitamin oranı ile ilgili akademik çalışma yapılarak 2012 yılı sonu itibarı ile özel tohum üretildi. Üretilen bu tohum ve üretimle ilgili Ziraat Fakültesi öğretim üyelerinin hazırladığı akademik rapor ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Milli Tescil ve Sertifikasyon Müdürlüğü'ne marka tescili başvurusunda bulunuldu."
10 Nisan 2013 tarihinde Ankara’da bakanlığın marka tescili ve sertifikasyon müdürlüğü bünyesinde Türkiye çapında oluşturulan alanında tecrübeli akademisyen hocalardan oluşan komisyon toplantısında da İnegöl ayçiçeği ile ilgili akademik raporun takdiminin yapıldığını söyleyen Aktaş, şöyle devam etti: "Nihayetinde komisyonun değerlendirmesi sonucunda 'İnegöl Alası çerezlik ayçiçeği' adı ile tescil edildi. 1878 yılında kurulan İnegöl Belediyesi öncülüğünde ilk kez bir tarım ürününe uluslararası bir sertifika alınmıştır. Buda belediyemizin tarıma ve köylümüze verdiği önemin bir göstergesidir. Bu anlamda 5 yıl süren kararlı ve titiz çalışmaya katkılarını eksik etmeyen Uludağ üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanlığı'na, Tarla Bitkileri Bölüm Başkanlığı'na ve değerli öğretim üyelerine ayrıca Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ve Ziraat Odası Başkanlığımıza teşekkür ediyoruz. Bu fuarın da kentimizde tarım sektörüne hareket getireceğine inanıyorum. Bu çalışma neticesinde, Türkiye çapında yaklaşık 300 ürün arasından şehrimizin simgelerinden ayçekirdeğimiz markalaşmış, İnegöl’ün sarıçiçeği Türkiye’nin ay çiçeği olmuş oldu. İnegölümüze hayırlı olsun."
Uuldağ Üniversitesi (UÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Yardımıcısı Doç. Dr. Alper Kumral da böyle bir başarıya imza atılmasından dolayı memnun ve sevinçli olduklarını söyledi. UÜ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Esfet Açıkgöz ise bunun 5 yıllık bir çalışmanın ürünü olduğunun altını çizerek, “Islah çalışmaları sonunda İnegöl Alası tescil ettirildi. Bakanlık Türkiye’de 6 farklı noktada bu ürünü deneyip kalitesini gördü. Ancak bu bir son değil, bu bir başlangıç. Bundan sonra çalışmalara devam etmek gerekiyor." dedi.
Kaymakam Aziz İnci de bu konuda emeği geçenlere teşekkür ederek, şunları kaydetti: "Bu ürünün tescil edilmesinden çok daha önemlisi, bundan sonra bu standart ve kalitenin korunması konusunda yapılacak çalışmalar. Bu şartlarda yetişen ürünün de rekoltesinin arttırılması, daha çok Pazar kıymeti bulacak şekilde yetiştirilmesidir. Bu konunun hep birlikte takipçisi olacağız."
Konuşmaların ardından İl Tarım Müdürü Çelik, Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a İnegöl Alası’nın tescil belgesini takdim etti. Ayrıca tescil konusunda emeği geçenlere de plaket takdim edildi.
CİHAN
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.