Irak'ta bütçe tartışması
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Maliye Bakanlığı Sözcüsü Diler Tarık, Irak'ın 2014 bütçe tasarısındaki anlaşmazlığa ilişkin sorununun, Bağdat hükümetinin yasalara bağlı kalmamasından kaynaklandığını savundu.
Tarık, bütçe konusunun son yıllarda Bağdat-Erbil yönetimleri arasında sürekli krize dönüştüğünü dile getirdi.
Bütçeden "paylarına düşeni istedikleri zaman engellerle karşılaştıklarını" ifade eden Tarık, şunları söyledi:
"Hakkımızı istediğimiz zaman bize Bağdat hükümetinin yaptığı harcamaları gösteriyorlar. Hükümetin harcamaları, bütçemizin eksilmesine sebep oluyor. Mesela Neçirvan Barzani (IKBY Başbakanı) bir yeri ziyaret ettiği zaman harcamaları Kürdistan bütçesinden kesiliyor. Fakat Nuri el-Maliki'nin ziyaretlerindeki harcamaları, ortak bütçeden kesiliyor. Hiçbir kural ve yasada şu an yaptıklarını savunan bir madde yok. Bu harcama ve giderler arttırıldıkça bizim bütçemiz azaltılıyor."
Tarık, bütçeden IKBY'nin hakkının verilmediğini savunarak, şöyle devam etti:
"Irak'ın 2014'te öngörülen bütçesi 150 milyar dolardır. Bütçe tasarısında Kürdistan bölgesinin payı 15 milyar dolar olarak belirlendi. Ancak anayasal olarak genel bütçeden payımıza düşen 24 milyar dolardır. Sorun, Bağdat hükümetinin yasalara bağlı kalmamasından kaynaklanıyor. Irak anayasasına göre bizim ülke bütçesindeki payımız yüzde 17'dir. Fakat bugüne kadar payımızı tam olarak alamadık. Her yıl bütçemizin bir kısmını kesiyorlar. Bize şimdiye kadar verdikleri pay yüzde 11'lerde kaldı."
Tarık, Irak Bakanlar Kurulu'ndaki 3 Kürt bakanın görüşü alınmadan bu yılki bütçe tasarısının onayladığını öne sürerek, "Eğer hükümette Kürtler varsa fikirleri sorulmalıdır. Şimdi de Kürdistan'ın günlük 400 bin varil petrol ihracatı yaptığını iddia ederek sorunu daha da büyütüyorlar. Temennimiz yapılan diyalog görüşmelerinden olumlu sonuç çıkmasıdır" şeklinde konuştu.
IKBY Maliye Bakanlığı Sözcüsü Diler Tarık, Irak sınırlarının yüzde 20'sini koruyan Peşmerge güçlerinin maaşları konusunda da Bağdat ile sıkıntı yaşandığını, bu konunun da çözüm beklediğini kaydetti.
"BARZANİ'NİN SORUNU ÇÖZMESİNİ BEKLİYORUZ"
Kürdistan Birlik Listesi Irak Parlamentosu Milletvekili Mahmut Osman da Irak'ın 2014 bütçesini düzenleyen tasarının, Kürt bakanların onayı olmadan kabul edildiğini ifade ederek, "İtirazlara rağmen tasarı oy çokluğuyla kabul edildi. Parlamentoda tasarıya karşı çıkacağız. Bağdat'a gelen Başbakan Neçirvan Barzani ve beraberindeki heyetin, Irak merkezi hükümetiyle sorunları çözüme kavuşturmasını bekliyoruz" dedi.
"KÜRDİSTAN YÖNETİMİ ŞEFFAF DEĞİL"
Erbil'deki Selahaddin Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Eyüp Smakayi, Bağdat hükümetinin, Kürt yönetimine güvenmediği için tek başına bütçeyi hazırladığını öne sürdü.
Kürt yönetiminin, ekonomik olarak "şeffaf davranmadığını" bu nedenle Bağdat hükümetinin, böyle bir karar aldığını savunan Smakayi, şunları söyledi:
"Bağdat, Kürt bölgesinin gelirinde şeffaf olmasını istiyor. Bu konudaki rahatsızlığını her geçen gün dile getiriyor. Kürdistan hükümeti ise kendi içinde bile şeffaf değil. Sorun devam ederse Bağdat hükümeti, Kürdistan'ın bütçesini kesebilir. Eğer bütçe kesilirse Kürdistan hükümeti 2-3 yıllık bir ekonomik krize girer."
Kabinede görüşülen Irak'ın 2014 bütçe tasarısına 3 Kürt bakan itiraz etmiş, kabul edilen tasarı parlamentoya gönderilmişti..
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.