1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. "İstinaf mahkemeleri faaliyete geçecek"
İstinaf mahkemeleri faaliyete geçecek

"İstinaf mahkemeleri faaliyete geçecek"

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, istinaf mahkemelerinin 20 Temmuz'da faaliyete geçeceğini duyurdu.

A+A-

Bozdağ, Yargıtay ve Danıştay üye sayılarının da azaltılacağını belirterek, "Yargıtay ve Danıştay’daki üye ve daire sayısını azaltmak konusunu da bizim gündemimize getirmiştir. Yargıtay ve Danıştay’daki üye ve daire sayısını azaltan kanun çalışmamızı tamamlamış durumdayız. Yargıtay ve Danıştay üyeliklerini 12 yıllık bir süreyle sınırlı hale getiriyoruz." diye konuştu.

Milliyet'te yer alan habere göre; Türkiye’nin yargı sistemi, istinaf mahkemelerinin 20 Temmuz’da faaliyete geçmesiyle kapsamlı bir değişime uğrayacak.

Düzenlemede, istinafların tam olarak faaliyete geçene kadarki süre içinde Yargıtay ve Danıştay’ın mevcut dosyaları karara bağlamaları için iki yıllık bir geçiş süresi öngörülüyor. Yargıtay ve Danıştay Başkanlık Kurulları, süreç içinde dosyaları azalan daireleri kaldırarak, yeni düzenlemedeki daire sayısına indirmiş olacak. Böylece bugünkü çok daireli Yargıtay ve Danıştay sistemi son bulacak.

Geçiş döneminin ardından Yargıtay ve Danıştay’ın rolü içtihat kararları vermekle sınırlı olacak. İstinaf mahkemeleri ise Yargıtay ve Danıştay’ın bugünkü rolünü üstlenecek.
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu kararıyla yedi ilde istinaflar (Bölge Adliye Mahkemeleri) kuruldu ve bu mahkemelerin başkan ve üyeleri atandı. Ankara’da 27 hukuk, 17 ceza dairesi,Antalya’da 12 hukuk, 11 ceza, Erzurum’da altı hukuk, beş ceza, Gaziantep’te 17 hukuk, 17 ceza,İstanbul’da 37 hukuk, 23 ceza, İzmir’de 17 hukuk, 18 ceza, Samsun’da yedi hukuk, altı ceza dairesi başkanları geçtiğimiz günlerde toplanarak, dairelerin hukuk ve ceza kanunlarına göre yeni iş bölümünü belirledi. HSYK da bu iş bölümünü internet sitesinden ilan etti.

12 yıl sınırlaması

İstinaf mahkemelerinin 20 Temmuz’da faaliyete geçmesiyle Yargıtay ve Danıştay’ın iş yükü önemli derecede azalacak. Adalet Bakanlığı, istinaf mahkemelerinin faaliyete geçmesi nedeniyle iş yükü azalacak Yargıtay ve Danıştay’ın yapısında değişiklik öngören kanun çalışmasını tamamladı. Düzenlemenin hayata geçmesi halinde Yargıtay ve Danıştay üyelikleri, Anayasa Mahkemesi’ne seçilenler gibi 12 yılla sınırlanacak. Böylece yüksek yargıda süre yönünden uyum sağlanmış olacak!

"15’e çıkaracağız"

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da Yargıtay ve Danıştay’ın daire ve üye sayısının azaltılması konusundaki kanun çalışmasıyla ilgili Adalet Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafındanBursa’da düzenlenen Uluslararası Savcılık Sempozyumu’nda, şunları söylemişti:

“İnşallah 20 Temmuz 2016’da Türkiye istinaf yargılamasına fiilen geçmiş olacaktır. Şu aşamada 7 yerde istinaf mahkemesinin atamasını yaptık. Bunun sayısını 15’e çıkaracağız. İstinafın faaliyete geçmesi Yargıtay’a ve Danıştay’a giden iş yükünü de ciddi bir şekilde azalmasına yok açacaktır. Yaptığımız hesaplamalara göre ceza davalarının yüzde 91’i, hukuk davalarının yüzde 89’u, idari yargılama davalarının yüzde 80 civarı istinafta kesinleşecektir ve yaklaşık bir yıl gibi bir süre içinde çok az sayıdaki dosyalar Yargıtay’a temyizen gelecektir. Tabi bu, Yargıtay ve Danıştay’daki üye ve daire sayısını azaltmak konusunu da bizim gündemimize getirmiştir. Yargıtay ve Danıştay’daki üye ve daire sayısını azaltan kanun çalışmamızı tamamlamış durumdayız. Yargıtay ve Danıştay üyeliklerini 12 yıllık bir süreyle sınırlı hale getiriyoruz.

Şu anda 65 yaşını doldurana kadar görev yapıyorlar. Bu kanunun yasalaşması halinde Yargıtay ve Danıştay’a seçilen üyeler 12 yıl görev yapacaklar. Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilenler de Türkiye’de 12 yıl görev yapmaktadır; dolayısıyla yüksek yargıda bir uyum sağlamak maksadıyla böyle bir adım atma kararı alındı ve istinafın faaliyete geçene kadarki süre içerisinde Yargıtay ve Danıştay’ın ellerindeki dosyaları karara bağlamaları için de 2 yıllık bir geçiş süresi öngörmekteyiz. Bu 2 yıllık süre içerisinde daire sayıları mevcut haliyle devam edecek. Dosyalar azaldıkça, bittikçe, 2 yılın sonunda daire sayıları yeni kanunda belirtilen rakama gelmiş olacaktır”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.