1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. İthal Edilen Ekinezya Bitkisi Artık Manisa'da Yetiştiriliyor
İthal Edilen Ekinezya Bitkisi Artık Manisada Yetiştiriliyor

İthal Edilen Ekinezya Bitkisi Artık Manisa'da Yetiştiriliyor

Amerika yerlileri tarafından uzun yıllar zehirli böcek ve yılan sokması, öksürük, soğuk algınlığı, diş ağrısı, kızamık, çiçek gibi çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan ekinezya artık Manisa’da da yetiştiriliyor.

A+A-

Amerika yerlileri tarafından uzun yıllar zehirli böcek ve yılan sokması, öksürük, soğuk algınlığı, diş ağrısı, kızamık, çiçek gibi çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan ekinezya artık Manisa’da da yetiştiriliyor. Tıbbi bitkiler arasında önemli bir yere sahip olan bu bitki ithalat yoluyla karşılanıyor.

Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün yaptığı araştırmalar neticesinde Manisa’da ilk defa ekinezya bitkisi tarlaya aktarılmış oldu. Merkeze bağlı Üçpınar beldesinde 4 dekar, Osmancalı ve Pelitalan köylerinde 0,5 dekar olmak üzere toplam 5 hektarlık alanda ürün yetiştirildi. Manisa İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Çebi, projenin İzmir Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü işbirliğinde yürütüldüğünü söyledi. Ekinezyanın Manisa’da yetiştiriciliğinin ilk defa yapıldığını aktaran Çebi, “Ekinezya, Orta ve Kuzey Amerika bitkisi olup, Amerika yerlileri tarafından uzun yıllar boyunca zehirli böcek ve yılan sokmaları, öksürük, soğuk algınlığı, diş ağrıları, kızamık, çiçek gibi çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmıştır. Bölgemize en iyi adapte olan cinsi ise Mor Koni Çiçeği olarak adlandırılan türüdür. Uyguladığımız projelerin sonuçları ilimiz açısından çok verimli olmuştur. Bitkinin çiçeklenme dönemi mayıstan ekim ayına kadar sürdüğü için yılda 2 veya 3 kez hasat yapılabilmektedir. Bu durum çiftçilerimizin bitkiye olan talebini artırmaktadır.” dedi.

Ekinezya yetiştiriciliğinin çiftçi ekonomisine olan katkılarından da bahseden Çebi, “İlk yıl itibariyle sadece çiçek hasadı yapılmış olup dekardan 50 kilogram kuru çiçek elde edildi ve çiçeklerin kilosu 20 ile 22 lira arasında satıldı. Gerçek verimine ikinci yılda ulaşan ekinezya bitkisinden bu yıl dekardan yaklaşık 250 kilogram kuru çiçek elde etmeyi bekliyoruz. Böylece dekardan 5 bin ile 5 bin 500 lira brüt gelir hedefliyoruz. Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile ortaklaşa yapmış olduğumuz demonstrasyon çalışmaları sonucunda, ekinezya bitkisinin ilimiz koşullarının farklı rakımlarında rahatlıkla yetiştirilebileceğini başta Manisa çiftçimize, çevre illerden gelen çiftçilere ve konu uzmanlarına göstermiş olduk.” diye konuştu. CİHAN

İthal edilen ekinezya bitkisi artık Manisa'da yetiştiriliyor

İthal edilen ekinezya bitkisi artık Manisa'da yetiştiriliyor

İthal edilen ekinezya bitkisi artık Manisa'da yetiştiriliyor

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.