KKTC'de iktidardaki UBP ilk sırada
KKTC'de, resmi olmayan sonuçlara göre UBP önde!...
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, erken genel seçim nedeniyle sandık başındaydı. 50 sandalyeli Meclis için 8 parti, 388 aday yarıştı. Oy verme işlemi tamamlandı ve sayım başladı. Kesin sonuçların, sabaha karşı gelmesi bekleniyor. İlk gelen sonuçlara göre iktidardaki Ulusal Birlik Partisi yüzde 37 ile birinci, Cumhuriyetçi Türk Partisi yüzde 19 oy oranıyla ikinci sırada!
KKTC'de gerçekleşen erken genel seçimde sandıkların yüzde 15'inde oy sayımı tamamlandı. Sayılan oyların yüzde 37,84'ünü alan iktidarın büyük ortağı Ulusal Birlik Partisi (UBP) önde gidiyor.
Alınan ilk sonuçlara göre, UBP yüzde 37,84 oy oranıyla birinci sırada yer alıyor. Sayılan oyların yüzde 19,20'sini alan Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) ikinci, 15,61'ini alan Halkın Partisi (HP) üçüncü, 10,75'ini alan Yeniden Doğuş Partisi (YDP) dördüncü, 7,36'sını alan Demokrat Parti (DP) beşinci ve 6,49'unu alan Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) ise altıncı sırada bulunuyor.
İlk sonuçlara yüzde 5'lik seçim barajının altında kalan üç partinin toplam oy oranı ise yüzde 2,74 oldu.
KKTC'de, Hüseyin Özgürgün liderliğindeki UBP'nin 18, Serdar Denktaş liderliğindeki DP'nin 4 milletvekilinin bulunduğu koalisyon hükümetine, 4 bağımsız milletvekili dışardan destek veriyordu.
50 sandalyeli KKTC Meclisinde muhalefetteki Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) 20 ve Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) ise 3 sandalyeye sahipti. Mecliste hükümete destek verenlerin dışında 1 bağımsız milletvekili daha bulunuyordu.
Bir önceki genel seçimde UBP yüzde 27,3, CTP yüzde 38,37, DP yüzde 23,11 ve TDP yüzde 7,43 oranında oy elde etmişti.
KKTC Cumhuriyet Meclisi, 13 Kasım 2017'de oy çokluğuyla erken genel seçim kararı almıştı.
İLK KEZ KADIN KOTASI UYGULANDI
Bu seçimde ilk kez kadın kotası uygulandı. 117 kadın aday seçime katıldı. Kuzey Kıbrıs'ta kadınlar ilk kez görünür hale geldi.
Yüzde 5 barajının uygulandığı seçimde yeni bir seçim sistemi denendi. Bugüne kadar 5 seçim bölgesinde oy kullanılıyordu. Bu seçimde bölge ayrılı kaldırıldı. Çarşaf liste adı verilen sistemle ülke tek seçim bölgesi oldu, oy pusulası büyüdü. 50'ye 70 boyutunda yani poster büyüklüğünde oy pusulası sandıkların erken saatlerden itibaren dolmasına yol açtı.
Seçmenler "mühür", "mühür tercih" ve "karma" olmak üzere üç şekilde oy kullandı. "Mühür"de seçmen sadece partiye mühür vurarak oy verdi. "Mühür tercih"te, seçmen oy verdiği partinin adayları arasından tercih yaptı.
"Karma"da ise parti tercihinden bağımsız olarak ülke genelinde farklı parti listelerinden ve bağımsız adaylar arasından tercih yapılarak oy kullanıldı. Bu seçenekte 388 aday arasından 50'ye kadar tercih yapılabildiği için oy verme işlemi 10 dakikaya kadar uzadı. Sistemin karışıklığı nedeniyle oy sayım işleminin de önceki yıllara göre daha uzun olması bekleniyor..
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.