KÖŞK'E VETO FAKSI YAĞIYOR
'YARGIDA 20 YIL ŞARTI' İÇİN KÖŞK'E 10 BİN VETO FAKSI YAĞDI!..
Anayasa’ya aykırı olduğu belirtilen 'Yargıda 20 yıl şartının' etkilediği 10 bin civarında hakim ve savcı, Cumhurbaşkanlığı’na veto için faks gönderdi!..
Torba Yasa'yla Yargıtay ve Danıştay üyelikleri için getirilen, “20 yıl hakim veya savcılık yapmış olma” şartının 10 bin civarında yargı mensubunu etkilediği ortaya çıktı. Yasadan etkilenen çok sayıda hakim ve savcının yasayı veto etmesi için Cumhurbaşkanlığı’na mail ve faks gönderdiği ifade edildi.
Yüksek yargıya üye seçilebilmek için meslekte 20 yıl çalışma şartı getiren yasayla ilgili tartışmalar sürüyor. Yasanın Anayasa’ya aykırı olduğu dile getirilirken, 20 yıl şartının 10 bin civarında hakim ve savcıyı etkilediği belirtildi.
Yasanın yürürlüğe girmesi halinde 10 bin hakim ve savcıya Yargıtay ve Danıştay üyeliği yolunun bir süreliğine kapanacağı kaydedildi. Yasadan etkilenen çok sayıda hakim ve savcının yasayı veto etmesi için Cumhurbaşkanlığı’na yoğun mail ve faks gönderdiği ifade edildi.
15 YIL DA EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRI!
Yüksek yargıya üye seçilebilmek için meslekte 20 yıl çalışma şartı getiren yasaya yargı camiasından tepkiler sürüyor. Yasanın Anayasa’da hakim ve savcıların Yargıtay ve Danıştay’a seçilme şartlarına aykırı olduğu ileri sürülmüştü. Anayasa’nın 154. maddesinin ikinci fıkrasında Yargıtay üyesi seçilebilmek için birinci sınıfa ayrılma, 155. maddenin üçüncü fıkrasında ise Danıştay’a üye seçilebilmek için birinci sınıf hakim ve savcı olmak yeterli kriter olarak belirleniyor.
Anayasa’da daha geniş tutulan seçilme kriterinin yasayla sınırlandırılmasının Anayasa’nın hukuk devleti ilkesine aykırı olduğu kaydedildi. Ayrıca, yasanın yargıdaki isimlere 20 yıl şartı getirirken, cumhurbaşkanının idari görevlerden Danıştay’a doğrudan atayacağı isimlerde 15 yıl şartının bulunması da eşitlik ilkesine aykırı bulunuyordu.
YARGIDA ÇOK BÜYÜK TEPKİ
Yargı çevrelerinde yasaya büyük tepki oluşurken, yasadan kaç kişinin etkileneceği merak konusu oldu. Türkiye genelinde görev yapan hakim ve savcı sayısı 13 bini geçti. Yasa sonrası mesleğe yeni başlayan hakim ve savcılar da dahil olmak üzere toplam 10 bin civarında yargı mensubunun yüksek yargıya seçilme şartından etkileneceği ifade edildi. Söz konusu hakim ve savcılar 15 yılın ardından yüksek yargıya seçilebilecekken şu anda bu süre 20 yıla uzadı.
3 BiN 200 KİŞİ ELENDİ!
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) 19 Ekim2012’de Yargıtay’a üye seçilme kriterlerine uyan adli yargı hakim ve savcılarına ilişkin listesi, durumu gözler önüne seriyor. O günkü listede 1. sınıfa ayrılan 5 bin 240 isim Yargıtay’a üye seçilebiliyordu.
Yasa çalışması sonrası bu sayının 2 bine indiği, daha önce seçilme kriterleri taşıyan 3 bin civarında hakim ve savcının Yargıtay’a seçilebilmek için 5 yıl daha beklemek zorunda kalacağı vurgulandı. Yasanın yürürlüğe girmesi halinde HSYK, mesleğe 1993 ve öncesi başlayan hakim ve savcılar arasından seçim yapmak zorunda kalacak.
183 KİŞİ HAK KAZANMIŞTI!
Danıştay’daki durum daha da çarpıcı. Yine HSYK’nın 2011 yılında internet sitesine koyduğu seçime ilişkin listeye göre, idari yargıda görev yapan 183 hakim ve savcı, Danıştay üyeliği seçimlerine girmeye hak kazanmıştı.
HSYK bu isimler arasından 51 kişiyi o tarihte Danıştay üyeliğine seçmişti. 20 yıl şartı sonrası Danıştay’a seçilme kriteri uyan hakim ve savcı sayısının 100’e ineceği belirtiliyor.
Danıştay seçimi tatil sonrasına...
Hüseyin Karakullukçu’nun yaş haddinden emekliye ayrılmasının ardından boşalan Danıştay Başkanlığı seçimlerinin adli tatil sonrasına kalabileceği belirtiliyor. Danıştay kulislerinde önümüzdeki hafta yapılacak toplantıda da aday çıkmasının güç ihtimal olduğu konuşuluyor.
Başkanlık için kulislerde özelleştirme dosyalarına bakan Danıştay 13. Dairesi Başkanı Nevzat Özgür, Başkan Vekili Zerrin Güngör ve Danıştay Başsavcısı Mevlüt Çetinkaya’nın ismi geçiyor..
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.