1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. MEB'den demokrasi güncellemesi
MEBden demokrasi güncellemesi

MEB'den demokrasi güncellemesi

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), liseler için hazırlanan Demokrasi ve İnsan Hakları Dersi öğretim programını güncelledi.

A+A-

MEB'den sürpriz güncelleme!

Demokrasi ve insan hakları ile ilgili temel kavram, bilgi, değer ve becerilerin öğrencilere kazandırılması amacıyla verilen Demokrasi ve İnsan Hakları Dersi'nin yeni öğretim programı, 2014-2015 eğitim öğretim yılından itibaren uygulanacak.

Demokrasi ve İnsan Hakları Dersi Öğretim Programı ile öğrencilerin bilgiye dayalı, değer temelli aktif vatandaşlar olarak yetiştirilmesi hedefleniyor. Bu temel anlayış çerçevesinde programın kapsamı, demokratik sistem ve yaşayan demokrasi, insan hak ve özgürlükler, demokrasiyi yaşamak, aktif vatandaşlık, çeşitliliğe çoğulcu bakış ile barış ve uzlaşma başlıklarıyla beş ana temada organize edildi.

Temaların kaynağını, insan haklarına dayalı çağdaş demokrasi anlayışı ve bu anlayışı davranışlarıyla yaşama geçirecek aktif demokratik vatandaşların sahip olması gereken bilgi, değer ve beceriler oluştururuyor. Bu temalara; öğrenci, öğretmen, akademisyen ve ilgili sivil toplum örgütleri temsilcilerinin görüşleri, yurt içi ve dışı kaynaklı literatürün taranmasından elde edilen verilerin sentezi sonucunda ulaşıldı.

Öğrenme ve öğretme sürecinde, bilgi , beceri ve değerlerin birlikte ele alınması, yaşama geçirilmesi ve öğrenme deneyimlerinin gerçek yaşamla bağlantılı olması sağlanacak. Süreç, aktif öğrenme ve üst düzey düşünme becerilerine geliştirilmesine odaklı sürdürülecek. İşbirliğine dayalı, bir yaşam laboratuvarı olarak demokratik sınıf ve okul kültürü oluşturulacak.

Dersle bilgi, değer ve becerilerin yakın çevrede kullanılması ve bilgi iletişim teknolojilerin etik ilkeler doğrultsunda etkin bir şekilde kullanımı sağlanacak. Süreçte, öğretmen demokratik bir model olarak yer alacak.

Ders kapsamında öğrencilere demokrasinin temel ilkeleri; güçler ayrılığı, hukukun üstünlüğü, laiklik, seçim, siyasi partiler, çoğulculuk, demokrasi kültürünün sistemin işleyişindeki rolü, demokrasi ve cumhuriyet kavramları arasındaki farklar, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi, Çocuk Haklarına Dair Sözleşme ve Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Uluslararası Sözleşmesi gibi uluslararası belgeler hakkında bilgiler verilecek.
 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.