1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Müftü Veysel Çakı: Camiyi Sadece Namaz Kılınan Bir Mekan Olarak Görmeyelim
Müftü Veysel Çakı: Camiyi Sadece Namaz Kılınan Bir Mekan Olarak Görmeyelim

Müftü Veysel Çakı: Camiyi Sadece Namaz Kılınan Bir Mekan Olarak Görmeyelim

Pazar günleri Osmanlı Camii’nde yapılan sabah namazı programının önemine değinen Trabzon Müftüsü Veysel Çakı, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın talebiyle başlayan uygulama ile camilerin başta Kur’an eğitimi olmak üzere verilen eğitimlerle insanı olgunlaştıra.

A+A-

Pazar günleri Osmanlı Camii’nde yapılan sabah namazı programının önemine değinen Trabzon Müftüsü Veysel Çakı, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın talebiyle başlayan uygulama ile camilerin başta Kur’an eğitimi olmak üzere verilen eğitimlerle insanı olgunlaştıran mekanlar olmaya devam ettiğini söyledi.

Türkiye genelinde yapılan sabah namaz öncesi ve sonrası programların yaygınlaştığını anlatan Trabzon Müftüsü Çakı, "İstanbul Eyüp Sultan ile Ankara Hacı Bayram Camii’ndeki uygulamaların benzeri bir süredir Trabzon’da İskender Paşa camimizde cuma sabahları, Osmanlı camimizde ise pazar sabahları yapıyoruz. İlçelerimizde de cuma sabahları program yapılan camilerimiz var. Böylece camilerimizi yalnızca namaz kılınan mekanlar olmaktan da çıkarmış oluyoruz. Bu camilerimizde namazdan önce Kur’an-ı Kerim tilaveti, namazdan sonra salat-u selamlar, tehliller, tekbirler getiriliyor. Vakit buldukça iştirak ettiğim bu programlarda, o an camide misafir bulunan il, ilçe müftülerimiz, vaizlerimiz, din görevlilerimiz, emekli din görevlilerimizden birisi kısa, cemaati yakından ilgilendiren konuları dile getiriyor. Dua ile biten bu program büyük de ilgi görüyor. Bu ilgiden ziyadesiyle memnunuz." diye konuştu.

Halkın bu tür programlara ihtiyacı olduğuna dikkat çeken Müftü Veysel Çakı, "Vatandaş rutinin dışında farklı uygulamalar bekliyor. İnsanların sabah namazında bir araya gelmesi, farklı simaların onlara hitap etmesi ilgiyi artırıyor. Camilerimiz zaten bizleri bir araya getiren, omuz omuza birbirimize destek verdiğimiz mekanlardır. Sadece rukuda, secdede birlikte olmadan öte gönül birliğinin de oluştuğu ortamlardır. Camiden aldığımız birlik beraberlik ve sevgiyi sokağa, evimize, işyerimize yansıtmalıyız. Aynı Allah’a ibadet ediyoruz, aynı kıbleye yöneliyoruz ama farklı düşüncelerimiz de var. Cami bunu anlayıp görmeyi sağlıyor. Camiyi sadece namaz kılınan bir mekan olarak görmemeli. Camide alacağımız eğitim hayatımıza olumlu yansımalı. Onun için de camilerimizde çocuklarımızın internet kullanıp ödevlerini yapabileceği, kütüphaneli, sabah namazı sonrası kahvaltı verilen, cemaatin kendi arasında muhabbet edebileceği yerler olmalı. Cemaat birbirinin yüzüne bakıp tanışmalı. Boztepe’nin sırtındaki Osmanlı Camisi’ndeki program, içeriğinden, namaz sonrası 500-600 kişiye çay ve simit ikramı yapılması, şehri gösteren güzel, manzaralı konumu, araba park imkanı olması ilgiyi artırdı. İskenderpaşa Cami’mizde program hafta için olduğu için Osmanlı Camii’ndeki kadar verim alamıyoruz ama halkımızın bu programlara ilgi göstermesini bekliyoruz. Bu program bir-iki camiye has bir uygulama değil. Eğer ilgi artarsa şehrimizin farklı noktalarındaki camilerde de aynı uygulamayı yapabiliriz, cami sayıları artabilir." şeklinde konuştu.

"CAMİLERİ KADINLARA AÇMA KONUSUNDA GEÇ KALDIK"

Hanımların da pazar sabahı namaza gelmelerinin ayrı bir güzellik olduğunu ifade eden Müftü Veysel Çakı şunları söyledi: "Bütün uğraşlarımıza rağmen bayanlarımızı camiye çekemedik. Onun için sabah namazına gelmeleri çok önemli. Çünkü devamlı evde ibadet ediyorlar ve sadece Ramazan’da bir teravih namazına geliyorlar. Son zamanlarda Trabzon’da vakit namazlarında camilerimizde bayanları görüyoruz. Bu da bize mutluluk veriyor. Sadece sabah namazına değil, Cuma namazlarına, vakit namazlarında da mahallelerindeki camilere gitsinler istiyoruz. Burada yıllardan beri bir yanlışlık da yaptık. Camileri sadece erkek ağırlıklı düşünüp dizayn ettik. Namaz yerinden, şadırvanına kadar her alanı erkeklere hizmet verecek şekilde yaptık. Sonradan düzeltmeye çalıştık ama bu defa da caminin en iğreti yerleri onlara açıldı. Kadınlar için açılan mekanlarda erkeklerin kullandığı, camilerin tahtası, sırası, rahlesi gibi fazla eşyalarının konulduğu depo görünümünde yerleri açtık. Bu son derece yanlış uygulamalardı. Camileri kadınlara açma konusunda geç kaldık. Arzumuz, hanımlarımızın rahatlıkla gelebildiği, sıcak sulu şadırvanı, dinlenebildiği, 20-30 kişinin sohbet edebileceği koltukları şık odaları, rahat namaz kılabildiği yerlerin içerisinde yer aldığı projeler yapılsın ve uygulansın. Bu konuda çalışmalarımız var. Bazı camilerimizde gerekli düzenlemeler de yapıldı ve yapılıyor."
CİHAN

Müftü Veysel Çakı: Camiyi sadece namaz kılınan bir mekan olarak görmeyelim

Müftü Veysel Çakı: Camiyi sadece namaz kılınan bir mekan olarak görmeyelim

Müftü Veysel Çakı: Camiyi sadece namaz kılınan bir mekan olarak görmeyelim

Müftü Veysel Çakı: Camiyi sadece namaz kılınan bir mekan olarak görmeyelim

Müftü Veysel Çakı: Camiyi sadece namaz kılınan bir mekan olarak görmeyelim

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.