Obama: Suriye'ye bir göz atmalıyız!
ABD Başkanı Obama Suriye'nin başkenti Şam'ın Guta bölgesinde 1000'den fazla kişinin ölümüne neden olan kimyasal silah saldırısı iddialarıyla ilgili ilk kez konuştu.
Yetkililerin "halihazırda bilgi toplamakta" olduğunun altını çizen Obama, "gördüklerimiz bunun büyük kaygı yaratacak çok büyük bir olay olduğuna işaret ediyor. Çok can sıkıcı" dedi.
Washington'ın Birleşmiş Milletler'i daha etkili bir eylemde bulunmaya teşvik ettiğini ve Suriye hükümetine kimyasal silah iddialarının araştırılması için çağrı yaptığını ancak geçmişte yaşananlar göz önüne alındığında Suriye lideri Beşar Esad'dan işbirliği beklemediklerini söyleyen Obama, kırmızı çizgileriyle ilgili bir soruya da "Suriye'de son yaşanan olay ABD'nin göz atması gereken bir durumdur" dedi.
Obama geçmişte Suriye'de kimyasal silah kullanımının ABD'nin müdahalesi için bir kırmızı çizgi olacağını söylemişti..
Cuomo'nun "Mısır ve Suriye konusunda önemli kararlar almak için ABD'nin önündeki zaman daralıyor mu?" sorusuna ise Obama tek kelimeyle "Evet" diye yanıt verdi. ABD Başkanı, bu meselelerle ilgili hareket etmeden önce bedellerini göz önünde bulundurmaları gerektiğini belirtti.
Obama, ABD'nin Ortadoğu ve dünyanın diğer bölgeleri için "vazgeçilmez bir ülke" olduğunu vurgulayarak, "Uzun vadede ulusal çıkarlarımızın ne olacağını stratejik olarak düşünmemiz gerekiyor" diye konuştu. Obama özellikle Mısır konusunda, "ABD'nin değerlerine aykırı eylemlere yardım ve yataklık ediyor gibi görünmemek için dikkatli olmaları gerektiğini" ifade etti.
İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Suriye'deki kimyasal saldırının arkasında rejimi gösterdi. Bakan Hague, "Suriye'deki kimyasal saldırı haberleri 'medeni dünyanın' gözardı edemeyeceği bir şey. Bunun Beşar Esad yanlısı güçler tarafından gerçekleştirildiğine inanıyoruz. Önümüzdeki günlerde BM uzmanları kimyasal saldırının gerçekleştiği alana giremezse, BM'den daha güçlü bir yaptırım bekliyoruz" diye konuştu.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.