1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. Otobüs Kaptanlığı Programı'nda Otobüs Şoförleri Yetişiyor
Otobüs Kaptanlığı Programında Otobüs Şoförleri Yetişiyor

Otobüs Kaptanlığı Programı'nda Otobüs Şoförleri Yetişiyor

Bozok Üniversitesi Akdağmadeni Meslek Yüksek Okulu Ulaştırma Hizmetleri Bölümü Otobüs Kaptanlığı Programı öğrencileri okulda iki yıllık uygulamalı eğitimlerinin ardından diplomalı şoför olarak otobüs kaptanlığı yapıyor.

A+A-

Bozok Üniversitesi Akdağmadeni Meslek Yüksek Okulu Ulaştırma Hizmetleri Bölümü Otobüs Kaptanlığı Programı öğrencileri okulda iki yıllık uygulamalı eğitimlerinin ardından diplomalı şoför olarak otobüs kaptanlığı yapıyor. İş bulmada problem yaşamayan öğrenciler, iki yıl boyunca teknik bilgilerden nezaket kurallarına şoförlüğe ait birçok bilgiyi öğrenerek mezun oluyor.

Ulaştırma Hizmetleri Bölümü, Otobüs Kaptanlığı Programı öğrencisi olan sadece üç üniversiteden biri olan Akdağmadeni Meslek Yüksekokulu'nda 40 öğrenci eğitim görüyor. Üç üniversitede toplam 120 öğrencinin eğitim gördüğü okullarda öğrenciler zorunlu derslerin yanında trafik bilgisi, ulaştırma mevzuatı, sürücü psikolojisi, görgü kuralları, harita ve yol bilgisi, ilk yardım ve sağlık bilgisinden lastik değiştirme, zincir takmaya kadar birçok konuyu teorik ve uygulamalı olarak öğreniyor.

Program bölüm hocalarının gayretleriyle 2010 yılından itibaren KPSS tercih formlarında kendine yer buldu. Programda öğrencilerinin en büyük avantajı ise devlet kadrolarında rahatlıkla istihdam ediliyor olmaları. Mezun sayısının az olmasıyla KPSS'den düşük puan alsalar bile KPSS tercih formlarında tercih edildikleri için atanabiliyorlar. Ayrıca özel sektörde de iş bulma imkanları çok yüksek.

Bozok Üniversitesi Akdağmadeni Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Zeki Yılbaşı, yaptığı açıklamada Ulaştırma Hizmetleri Bölümü, Otobüs Kaptanlığı Programı öğrencilerinin iki yıl eğitim gördükten sonra iş bulma sıkıntısı yaşamayacaklarını söyledi. Türkiye’de sadece 3 üniversitede Otobüs Kaptanlığı Bölümü olduğunu belirten Yılbaşı, "İki yıllık bir bölümden mezun olup da iş bulmak öyle kolay değil. Dört yıllık hatta yüksek lisans, doktora mezunları bile bazen iş bulamayabiliyorlar. Fakat bu bölüm iş bulma yönünden daha fazla avantajlı olduğu için öğrencilerimiz genelde Otobüs Kaptanlığı Programlarını tercih ediyorlar ve mezun oluyorlar. Yaklaşık 65-70 civarında puan alan öğrencilerimiz ve daha üstü alan öğrencilerimiz rahatlıkla atanıyor. Ulaştırma Meslek Yüksekokulu adı altında ülkemizde olması bence çok faydalı ve yaralıdır. Okulumuzdan mezun olan şoförlerimiz bu alanda yetişmiş ilk elemanlar olacaklarından inşallah iş bulma konusunda zorluk çekmeyecekler." diye konuştu.

Öğrenciler, Otobüs Kaptanlığı Bölümü'ne araştırarak girdiklerini belirterek, "Ulaştırma, ülkemizde meydana gelen kazaların en büyük faktörü insan hataları ve sürücülerden kaynaklanmaktadır. Biz burada ülkemize daha kaliteli ve daha iyi hizmet etmek için gerekli eğitimimizi almaktayız. Mezun olduktan sonra devletimizin sürücü kadrolarında ya da özel sektörlerde istihdam edileceğimize inanıyoruz." ifadelerini kullandı. CİHAN

Otobüs Kaptanlığı Programı'nda geleceğin otobüs şoförleri yetişiyor

Otobüs Kaptanlığı Programı'nda geleceğin otobüs şoförleri yetişiyor

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.