Özel Güvenliği Beğenmeyen Öğrenciler, Dedektif Olmak İstiyor
Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Özel Güvenlik ve Koruma Bölümü öğrencileri, maaşını yetersiz buldukları özel güvenliği beğenmeyince, dedektiflik yapmalarını sağlayacak 'Araştırma Takip Uzmanlığı' dersine büyük ilgi gösteriyor.
Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Özel Güvenlik ve Koruma Bölümü öğrencileri, maaşını yetersiz buldukları özel güvenliği beğenmeyince, dedektiflik yapmalarını sağlayacak 'Araştırma Takip Uzmanlığı' dersine büyük ilgi gösteriyor. Öğrencilerin tamamı dersi almak için başvurunca kontenjan sınırlaması kaldırıldı. Hereke Ömer İsmet Uzunyol Meslek Yükekokulu Müdürü ve Bölüm Başkanı Doç. Dr. Gazi Uçkun, derse büyük bir talep olduğunu belirterek, "30 kontenjan sınırlaması koymuştuk. Ancak öğrencilerin tamamı dersi almak için müthiş baskı yaptı. Sınırlamayı kaldırmak zorunda kaldık. Özel dedektifler, sabit maaştan ziyade aldıkları işlere göre kazanıyor. Bu da öğrencileri cezbediyor." diyor.
Doç. Dr. Uçkun, ilk açılan 'Özel Güvenlik ve Koruma Programı' olduklarını söylüyor. Doç. Dr. Uçkun, öğrencilerin özel güvenlik işini beğenmeme nedenlerini şöyle açıklıyor: "Özel güvenlik sektörü önü açık olan bir meslek olarak karşımıza çıkıyor. Ancak buna rağmen öğrenciler beğenmiyor. Bu da şundan kaynaklanıyor, 5188 sayılı yasaya göre kurulmuş olan dışarıdaki özel eğitim kurumları, 130 saat eğitim veriyor. Üniversitelerin 2 yıllık bölümlerindeki öğrenciler ise yaklaşık 3 bin 200 saat eğitim alıyor. Bu nedenle öğrenciler de 'Dışarıda 130 saat eğitim alanla, 2 yıl boyunca bu eğitimi almış kişi aynı muameleye tabii tutuluyor' algısı oluşuyor. İyi ücret veren kurum ve kuruluşlar da var ancak genel olarak ücretler düşük. Bütün bunlar öğrencilerin bu işi beğenmemesine neden olabiliyor."
Hereke Ömer İsmet Uzunyol Meslek Yükekokulu Müdürü ve Bölüm Başkanı Doç. Dr. Gazi Uçkun, öğrencilerinin özel güvenlik mesleğinden ziyade dedektifliğe ilgi gösterdiğini anlatıyor. 300'e yakın öğrencinin tamamının seçmeli olan 'Araştırma Takip Uzmanlığı' dersini almak için müracaat ettiğini belirten Doç. Dr. Uçkun, "Bu ders için 30 kontenjanı koyduk. Ders seçmeli olmasına rağmen bütün öğrenciler almak için müracaat etti. Müthiş bir talep oldu. Bize baskı yaptılar. Bizde tamamına seçtirmek zorunda kaldık. Hem birinci hem ikinci öğretimde öğrencilerin tamamı bu dersi alıyor." diyor. Doç. Dr. Uçkun, bu ilgili Amerikan filmlerinden etkilenmeye, James Bond ve ajanlığa bağlıyor ve ekliyor: "Sanki çocuklarda böyle bir eğilim var. Bu işin birde ekonomik yönü var. Güvenlik görevlisi gibi ya da devlet memuru gibi şu kadar paraya çalışacaksınız diye bir hesap yok. Özel dedektif firmaları aldıkları işlere göre para kazanıyorlar. Bu da öğrencileri cezp ediyor."
Doç. Dr. Uçkun, özel dedektifliğin özel hayattan ziyade geniş bir alana hitap ettiğini dile getiriyor. Bu alandaki olumsuz algıyı kaldırmak gerektiğini belirten Doç. Dr. Uçkun, şöyle devam ediyor: "Özel dedektiflik avukatların yapacağı araştırmalarda, noterlerin yapacağı araştırmalarda, sigorta şirketlerinin yapacağı araştırmalarda, firmaların korsan ürün araştırmalarında, bankaların kredi araştırmalarında yani kurumsal birçok işte aslında dedektife ihtiyaç oluyor. Sadece karı koca ilişkilerini takip edenler değil özel dedektifler. O tür işleri kabul etmiyorlar. Hem parasal getirisi küçük işler hem de özel hayata girdiği için sıkıntı yaşanabiliyor."
Uçkun, özel dedektiflik kanununun bir an önce çıkması gerektiğini sözlerine ekliyor. CİHAN
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.